İZDEMİR krizi gemiye çevirdi

İZDEMİR krizi gemiye çevirdi

İzmir Demir Çelik (İDÇ) AŞ, dünya ticaretindeki daralma nedeniyle gemi fiyatlarında yüzde 50'lere varan düşüşü fırsata çevirdi. 2007'nin son aylarında...

İzmir Demir Çelik (İDÇ) AŞ, dünya ticaretindeki daralma nedeniyle gemi fiyatlarında yüzde 50'lere varan düşüşü fırsata çevirdi. 2007'nin son aylarında İDÇ-3 gemisini 38.3 milyon dolara satarak yatırım için uygun zamanı bekleyen firma, krizde fiyatların düşmesiyle bir gemi fiyatına 2 kuru yük gemisi aldı. 2 gemiye 43 milyon dolar yatıran şirket, 3'üncü gemi için ise araştırmalarını sürdürüyor.

Şirketin hisselerini Türkiye İş Bankası'ndan 2005 yılında satın aldıkları dönemde bir gemilerinin bulunduğunu söyleyen İzmir Demir Çelik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, "Bu gemiyi 2007 yılının sonunda uygun koşulların oluştuğu bir dönemde sattık. Ancak şirketin geçmişte sahip olduğu gibi güçlü bir filoyu yeniden oluşturmak istiyorduk. Bu ana hedefimiz doğrultusunda gemi yatırımları için uygun ortamı bekledik. Şirket politikaları doğrultusunda bu yıl krizle birlikte fiyatların düştüğü bir ortamda 2 gemi aldık" dedi.

 

Gemi fiyatları dip noktada

Şahin, alınan gemilerin hem model hem de tonaj olarak daha yüksek kapasitelere sahip olduğunu belirterek, "İlk gemiyi 20.5 milyon dolara satın aldık. M/V Nordflex adlı 52.344 dwt'lik kuru yük gemisini ise 22.5 milyon dolar bedelle satın aldık. 3'üncü gemi için ise araştırmalarımız sürüyor. Uygun şartlar oluştuğunda bunu da almayı planlıyoruz" dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Onural ise, krizle birlikte dünya ticaretinde yaşanan daralma nedeniyle gemi fiyatlarının yarı yarıya, hatta üçte birine düştüğünü belirterek dip noktaya ulaştığını dile getirdi.

 

Gelişmeler umut verici

Son günlerde navlun fiyatlarında yaşanan hareketliliğe rağmen gemi fiyatlarında bir artışın gözlenmediğini anlatan Onural, "Navlundaki bu olumlu hareket devam ettiği taktirde önümüzdeki aylarda gemi fiyatları artacaktır. Geçmiş yıllarda 5 yaşındaki bir geminin fiyatı 75 milyon dolar seviyesinde idi. Şimdi bu krizle birlikte 22-23 milyon dolarlara geriledi. Bundan sonra fiyatlar daha aşağı inmez. Bu nedenle gemiye yatırım yapmak isteyenler için en ideal ortam. Bu fiyatlarda gemi alan yatırımcı kârlı çıkar. Navlun fiyatlarındaki bu artış ile yatırımcı kredi kullansa bile küçük de olsa bir kâr elde edecektir" diye konuştu.

Denizcilik sektöründe bir hareketliliğin başladığına dikkat çeken Onural, "Güney Amerika'da bir canlanma var. Hindistan ve Çin tarafında da yavaşta olsa bir hareketlilik gözleniyor. Gelecek için umut verici gelişmeler var" dedi.

  

Demir ihracatçısı Ortadoğu ile nefes aldı

Demir fiyatlarındaki düşünün ihracatı olumsuz etkilediğini belirten Halil Şahin, geçen yıl tonu bin 500 dolar olan yuvarlak inşaat demirinin tonunun şu anda 460 dolara düştüğünü söyledi. Şahin, kriz nedeniyle bu yılın ilk üç ayında şirket bilançolarında sıfır ya da eksi kârlılıklar yaşandığını aktardı. Ortadoğu'dan Mısır, Dubai, Yemen, Libya ve Afrika ülkelerinden gelen ihracat talebiyle biraz olsun rahatladıklarını dile getiren Şahin, "Kriz fiyatları ve üretimi düşürdü. Ortadoğu'dan gelen ihracat talebiyle biraz nefes aldık. Ancak, son günlerde yine bir duraklama başladı. Bizde yine farklı pazarlar araştırıyoruz" dedi.

  

Termik santral projesibakanlık onayı bekliyor

Şirket arazisi içinde kuracakları 320 megavat kapasiteli termik santral için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) izninin alındığını, ÇED raporunun bittiğini söyleyen Şahin, bakanlık onayının beklendiğini ifade etti. Çevre duyarlılığı konusunda çok hassas olduklarını, en son teknolojinin kullanılacağı fabrikanın termik santrallar konusundaki önyargıları yıkacağına inandığını ifade eden Şahin, 350 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini söyledi. Şahin, izinlerin tamamlanması sonrası ihaleye çıkacaklarını, bu süreçte yabancı ortaklık tekliflerini değerlendirebileceklerini de sözlerine ekledi.

 

REFERANS

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.