10 konteynerden 4'ü gecikmeli taşınıyor

10 konteynerden 4'ü gecikmeli taşınıyor

Project44 verilerine göre, incelenen tüm limanlarda ve deniz taşımacılığı şirketlerinde, konteynerlerin planlanan gemiye yüklenemeden çıkış yapacak bir sonraki gemiyi beklemesi, dolayısıyla gecikmesi anlamına gelen ''Roll over'' yapma oranı arttı.

Project44'ten alınan en son verilere göre mevcut denizcilik tedarik zinciri sorunları kötüleşiyor ve deniz taşımacılığı şirketleri endüstrinin ciddi kapasite sorunlarını gidermek için yeterli ve gerekli önlemler almıyor.

Bir yıl içinde, CMA CGM'nin Avustralya iştiraki olan ANL'de, konteynerlerin planlanan gemiye yüklenemeden çıkış yapacak bir sonraki gemiyi beklemesi, dolayısıyla gecikmesi anlamına gelen ''Roll over'' yapma oranı %30 arttı.

Geçtiğimiz ay ANL’nin ana şirketinin %56 oranında ''Roll over'' yaparak konteynerleri geciktirdiği belirtildi. Dünyanın dört bir yanındaki aktarma limanlarında konteynerler gecikiyor ve bağlantılar büyük ölçüde kayba uğruyor. En kötü durumdaki liman olan Malezya Limanı Klang'ta ise geçtiğimiz ay her üç aktarma konteynerden neredeyse ikisinin gecikerek bir sonraki çıkış yapacak gemiye kaldığı belirtildi.

Klang, Rotterdam ve Pire yüksek roll over oranlarıyla öne çıktı!

Project44 tarafından incelenen tüm limanlarda ve deniz taşımacılığı şirketlerinde, Nisan ayı için ortalama roll over oranı %39 iken, bazı limanlar yüksek rakamlarla ön plana çıktı. Port Klang, Rotterdam ve Pire'den alınan veriler, sırasıyla %64,%54 ve %59'luk roll over oranları ile bölgesel tıkanıklıklar yaşandığını gösteriyor.

Taşıyıcı tarafında ise, Hapag-Lloyd, CMA CGM ve ONE şirketlerinin tamamı, Nisan ayında kötüye seyreden performans ile sırasıyla %51, %56 ve %53 roll over oranları kaydetti.

Project44 tarafından paylaşılan raporda; "Deniz taşıma şirketlerinin salgının neden olduğu hareketliliğin ikinci yılına girmesiyle birlikte, bu rakamlar, belirsizliğin ve yetersiz kapasitenin yeni normal olduğuna dair hatırlatıcı oldu. Dahası şirketler, Nisan 2020'de bildirilen seviyelerin çok üzerine çıkarak küresel bazda yükselme eğilimi gösteriyor.'' ifadelerini kullandı.

Göndericilerin bunu bir gerçeklik olarak kabul etmesi gerekiyor!

Ocean Markets Başkan Yardımcısı Josh Brazil; "Taşıyıcılar bir yıldan fazla bir süredir roll over oranlarının arttığını gözlemliyor ve şu ana kadar durumu hafifletmeyi başaramadılar. Göndericilerin bunu yeni gerçeklik olarak kabul etmesi gerekiyor.'' dedi.

Sea-Intelligence verileri, ilk çeyrekte faaliyet planı güvenilirlik rakamlarının son derece düşük olduğunu gösteriyor. İlk çeyrekte küresel faaliyet planı güvenilirliği yıllık %31,3 düşüşle %36,7 olurken, gemi varışları için ortalama gecikme yıllık  1,60 gün ile 6,54 gün oldu.

Diğer yandan, rekor konteyner nakliyat kazançlarına karşın, yolcu gemileri, salgın nedeniyle olşuşan tıkanıklıkları hafifletmek veya ağırlaştırmamak, dolayısıyla hedeflerine daha hızlı ulaşmak için seyir yapmamakta.

KAYNAK: DENİZHABER.COM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.