10 numarada kayıt dönemi

10 numarada kayıt dönemi

10 numara yağın üretiminde kullanılan atık yağlar da kayıt altına alınacak. Atık yağları piyasaya sürenler 150 tonun üzerinde satış yaptıkları...

10 numara yağın üretiminde kullanılan atık yağlar da kayıt altına alınacak. Atık yağları piyasaya sürenler 150 tonun üzerinde satış yaptıkları noktaların adres ve iletişim bilgilerini 5 yıl saklamak zorunda olacak.

OTOBÜS ve kamyonların daha ucuz olduğu için kullandığı, karayollarında büyük risk yaratan kaçak 10 numara yağ üretiminde kullanılan atık yağlarla ilgili tedbirler sıkılaştırılıyor. Üzerinde çalışılan düzenlemeye göre toplama ve yenileme tesislerine getirilen atık yağlara fuel oil, boya, deterjan, solvent, antifriz gibi herhangi bir yabancı madde karıştırılamayacak. Atık yağları piyasaya sürenler 150 tonun üzerinde satış yaptıkları noktaların adres ve iletişim bilgilerini 5 yıl saklayacak.

LİSANS ŞARTI GELİYOR

Atık yağ rejenerasyon (yenileme) tesisi kurmak isteyenler çevre lisansı alacak.

Rejenerasyon sürecinde ortaya çıkan ağır yağlar Petrol Piyasası Kanunu çerçevesinde işlem görecek.

Atık yağı piyasaya sürenler her yıl mart ayının sonuna kadar bakanlığa yağ beyanında bulunacak.

150 tonun üzerinde satış yaptığı yerlerin adreslerini ve iletişim bilgilerini bildirmekle yükümlü olacak.

Atık yağ üreticilerinin depolalarındaki tanklarda en fazla 2 bin litreye kadar atık yağ depolanabilecek.

Bu yağların içine su, benzin, motorin, fuel oil, boya gibi herhangi bir yabancı madde karıştırılmayacak. Atık üreticilerinden atık yağların teslim alımında 2 adet 250 mililitre hacminde numune alınacak mühürlenerek muhafaza edilecek. Atık yağların teslim alınması sürecinde toplayanlar, taşıyanlar atık üreticisinden teslim edilen atığın kategorisi, grubunun doğru beyan edildiğine, içeriğinde atık yağlardan başka kirletici, tehlikeli ve yabancı madde bulunmadığına ilişkin taahhüt alacak.

ATIKLARA SIKI KONTROL

Yapılan düzenlemeyle merdivenaltı üretimin azalacağına dikkat çeken yetkililer, “Atık yağlar maalesef 10 numara yağın üretilmesinde kullanıyor. Taslağın yürürlüğe girmesiyle atık yağların kontrolüyle ilgili yeni standartlar getiriliyor. Atığın tesliminden kullanımına kadar tüm sürecin kontrol edilmesi amaçlanıyor” bilgisini verdiler.

Atık yağdan risk çıkıyor

ÖZELLİKLE otobüslerde meydana gelen yangınlar 10 numara yağ tehlikesini gündeme getirdi. 10 numara gibi kaçak yakıtlar merdivenaltı üretimle piyasaya sürülüyor. 10 numara yağ üretimi için önce atık yağlar toplanıyor. Atık motor yağlarından, tüketilmiş bitkisel yağlar, hidrolik yağlar, yanık ve işlenmemiş ham yağlarla birlikte inceltici ve yanmayı sağlayan kimyasal maddeler konuluyor. Ksilen, white sprite ve solvent gibi maddeler atık yağla karışınca, yanıcı özelliği olan büyük riski olan 10 numara yağ ortaya çıkıyor.

Hürriyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.