100 otomobilin 60'ı dizel

100 otomobilin 60'ı dizel

Türkiye'de satılan her 100 otomobilden 60'ı dizel motorla yola çıkıyor. Yılın ilk 4 ayında ortaya çıkan rakamlara gore 176 binden fazla yeni otomobil...

Türkiye'de satılan her 100 otomobilden 60'ı dizel motorla yola çıkıyor. Yılın ilk 4 ayında ortaya çıkan rakamlara gore 176 binden fazla yeni otomobil alıcı bulmuş ve bunun 106 bini dizel motora sahip. Geçen yılın ilk 4 ayında bu oran yüzde 51'ler düzeyinde idi. Hemen hatırlayalım son bir yıldır benzine yapılan zamlar son idrimi öncesi yüzde 17 düzeyine kadar ulaşmıştı.

Benzinin litre fiyatındaki artış otomobil müşterisini doğrudan dizel araca yönlendiren etkenlerden sadece biri. Dizelin yükselişini filo kullanımının artması, seyahat kültürünün oluşması, nüfusun şehir dışına yeni uydukentlere kayması gibi birçok nedene bağlamak mümkün.

Aslına bakılırsa 2000'li yılların başında yeni satılan otomobiller içinde dizel olanların oranı yüzde 3-4'ler düzeyinde idi. 10 yılda hızlı bir artış yaşandı. Buna rağmen toplam otomobil parkının 20-25 kadarı dizellerden oluşuyor. Çünkü, Türkiye'de 10 yaşın altındaki otomobil sayısı çok fazla ve o dönem otomobilde dizelin adı yok! Avrupa'da otomobil parkında en fazla dizel modele sahip ülkeler arasında ilk sırayı Belçika alıyor. Fransa, Avusturya, İspanya gibi ülkeler de dizelin yoğun ilgi gördüğü ülkeler arasında. Türkiye böyle giderse 5-6 yıl içinde listenin başında yer alabilir.

Memduh TAŞLICALI-ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.