100 uçak birden alacaklar ama üretici bulamıyorlar

100 uçak birden alacaklar ama üretici bulamıyorlar

İran, ABD yaptırımları sonrasında Airbus ve Boeing'e verdiği siparişlerin iptal edilmesi nedeniyle oluşan ticari uçak ihtiyacını karşılamak için üretici arıyor.

ABD yaptırımlarından dolayı pek çok sektörün zorlandığı  İran'da, ülkenin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Iran Air, eskiyen filosunu yenilemek için Avrupalı olmayan üretici arıyor.

2016 yılında Fransız  Airbus şirketinden 27 milyar dolarlık 118 uçak siparişi veren ve aynı yıl ABD'li üretici  Boeing ile de 80 uçak karşılığı 16.6 milyar dolar karşılığında el sıkışan İran yönetimi yaptırımlar sonrası pek çok sipariş iptaliyle karşı karşıya kaldı.

ABD Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) iki ana üretici Boeing ve Airbus'ın İran'a uçak satışı lisansını iptal etti ancak karar bir nevi tüm üreticileri kapsıyor zira uçak üreticileri, ticari jet yapımında ABD yapımı parçalara muhtaç durumda. 

Geçen yıl Fransa - İtalya yapımı turboprop uçak üreticisi ATR'den de 20 uçak isteyen İran, ihtiyacını karşılamak için gözünü diğer ülkelere çevirdi. 1961 yılında kurulan Iran Air'in mevcut filosunda sadece 35 adet uçak bulunuyor.

Iran Air CEO'su Farzaneh Sharafbafi, bakanlık tarafından aktarıldığına göre "Bize ihtiyacımız olan uçakları tedarik edecek her şirketi memnuniyetle karşılarız." dedi.

RUSLARLA GÖRÜŞÜLÜYOR

Sharafbafi, bu nedenle Rus yapımı Sukhoi 100 tipi uçaklar için de görüşme halinde olduklarını ve diğer Avrupalı olmayan üreticilere de kapılarının açık olduğunu belitti.

Rus yetkililer ise 100 civarındaki olası sipariş için imalatta kullanılan Amerikan parçalarını azaltmak için çalışma yapıyor. ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, 6 Ağustos'tan sonra İran'a ticari uçak satışı yapacak firmaların ağır cezalarla karşı karşıya gelebileceğini belirtmişti.

2015 yılında Başkan Barack Obama ve beş ülkenin de katılımıyla İran ile yapılan nükleer anlaşma sonrası ambargonun kalktığı İran, geçen günlerde yeniden bir dizi yaptırıma tabi tutulmuştu.

Nükleer anlaşmadan çekilen Trump yönetimi İran'ın nükleer ve füze geliştirme programını kontrol almak istiyor ve bunun yanı sıra İran'ı Yemen, Suriye, Lübnan ve diğer Orta Doğu ülkelerindeki savaş ortamına destek vermekle suçluyor.

Habertürk

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.