2.el hafif ticari araç pazarı hareketlendi

2.el hafif ticari araç pazarı hareketlendi

DOD Genel Müdürü İlhami Eksin, bu araçların ikinci el pazarında ilgi gördüğünü belirterek “Geçmiş dönemlerde ticariden binek otomobile dönüşümler...

DOD Genel Müdürü İlhami Eksin, bu araçların ikinci el pazarında ilgi gördüğünü belirterek “Geçmiş dönemlerde ticariden binek otomobile dönüşümler sebebi ile satış adetleri tavan yapmış olan Corsa, Palio, Fiesta Combi  / Panelvan araçlar, vergi mevzuatındaki değişim sonucunda yerini Bipper, Fiorino ve Nemo gibi küçük koltuklu dizel araçlara bıraktı. Bu segment aynı zamanda kobilerin ve küçük esnafın hafta içi iş, hafta sonu da aile otomobili olmuş, modellerin geçmişte Türkiye’de Kartal ve Toros SW kullanan kitleye de hitap etmesi için yarı camlı panelvan ile 5 koltuklu versiyonları dahi satışa sunulmuştur” açıklamasında bulundu.

 Gerek Caddy, Doblo, Transit Connect,  gerekse Bipper, Nemo ve Fiorino modellerindeki talep artışı ve kullanıcı profilindeki çeşitlilik sonucunda araçların dizel otomatik versiyonları da piyasaya sürüldüğünü hatırlatan Eksin “Düşük kullanım maliyetleri, kompact yapıları ve sevimli tasarımları ile yüksek satış hacimlerine ulaşılmışlardır. Sıfır araç satışındaki bu artışı ikinci eldeki talep yoğunluğu da desteklemiştir.  Yoğun talep, araçların ikinci el değerlerini de yükseltmiştir. “ dedi.

LT, Master, Transit segmentinde ikinci elde aranan ve en çok satılan panelvan araçlar arasında yer aldığını açıklayan Eksin sözlerine şöyle devam etti;

“Turizm ve servis sektörü son dönemde değişim ve gelişim göstermiştir. Minibüs segmenti olarak adlandırılan grupta özellikle Volt, Crafter, Sprinter gibi araçlar Master, Boxer,  Jumper gibi araçlara göre daha az değer kaybetmişler ve ikinci elde satış hızları artmıştır. Transit ise özellikle Anadolu ve Karadeniz’de halen oldukça fazla talep gören ve ikinci elde yine az değer kaybeden model olmuştur.”

DOD Genel Müdürü İlhami Eksin ikinci el hafif ticari araç pazarının genel değerlendirmesini şu şekilde yaptı:

Pick-uplar ise bir dönem ucuz arazi aracı olarak görülmüş ve ülkemizde yüksek satış adedi yakalanmış, ancak yüksek kullanım maliyetleri ve yakıt tüketimleri nedeni ile bu segment ikinci elde fazla değer kaybına uğramıştır. Bu segmente yeni giriş yapan Amarok düşük yakıt tüketimi ile yüksek kalite ve konfor algısı ile ikinci elin aranan araçlarından biri haline gelmiş, segmente hareketlilik getirmiştir.

Transporter, Trafic, Jumpy gibi araçların bulunduğu panelvan ve city van segmentinde ise Transporter ikinci elde en çok tercih edilen araçlar arasında yer almaktadır. Aynı araç büyüklüğünde koltuklu minibüsler arasında ise Caravelle yine konfor ve yakıt tüketimi ile en çok tercih edilen ve ikinci el değeri yüksek araçlar arasındadır.

2011 yılında DOD’un yılbaşından itibaren takip etmekte olduğu, kendi satış verilerinden yola çıkarak hazırladığı DOD Perakende Endeksi (DPE), yılbaşından bu yana ikinci el hafif ticari araçlarda yüzde 10 civarında bir artış olduğunu gösteriyor.

DOD içindeki satışların yüzde 15-20’ler gibi bir oranının hafif ticari araçlar olduğu dikkate alındığında, bu alanda kurumsal oyuncular için ciddi potansiyel olduğunu ifade etmek mümkündür. Ancak mevcut KDV tebliği bireysel müşterilerden araç nakit alımını maliyetler sebebi ile güçleştirmektedir.”

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.