200 milyon grostonluk prestijli bandıra

200 milyon grostonluk prestijli bandıra

Dünyanın en büyük ikinci bandıra devleti olma ayrıcalığını yakalayan Liberya, yakınlarda 200 milyon groston sınırını aşmakla da yeryüzü denizlerinin ikinci en büyük gemi sicili unvanını iyiden iyiye güvenceye aldı.

Daha 2018 yılı bitiminde, Panama’nın ardından dünyanın en büyük ikinci bandıra devleti olma ayrıcalığını yakalayan Liberya, yakınlarda 200 milyon groston sınırını aşmakla da yeryüzü denizlerinin ikinci en büyük gemi sicili unvanını iyiden iyiye güvenceye aldı. Söz konusu sonuç, ülkenin ticari denizcilikteki hızlı ve istikrarlı büyümesinin somut bir göstergesi hiç kuşkusuz.

Bu tarihsel dönüm noktası ve Liberya Gemi Sicili’nin geçtiğimiz birkaç sene içerisindeki görkemli atağı, yalnızca Liberya Gemi Sicili tarafından sağlanan hizmetin niceliğiyle niteliğinin yüksek kalitesine değil, aynı zamanda Liberya Gemi Sicili’ne dünyanın önde gelen armatörleriyle denizcilik şirketlerinin duydukları daimi güvene de bağlı elbette.

Liberya Gemi Sicili verilerine göre, ülke bandırası 2020'de 524 gemi kaydetti ve şu ana kadar 2021'de ise 276 gemi tescil edildi ki, bunların % 28'i yeni inşa edilmiş gemilerin teslimatından geldi. Bugün için Liberya ticari deniz filosunda, toplamda 200 milyon grostonluk 4750 adet gemi bulunuyor. Basit bir kıyaslama yapıldığında, günümüzde hâlâ en büyük bandıra devleti olmaya devam eden Panama’nın, şu anda sicilinde toplam 227 milyon grostonu temsil eden 8484 adet gemiye sahip olduğu görülüyor.

Liberya yetkilileri, ülke gemi sicilinin 2019'dan bu yana dünyadaki en hızlı büyüyen bandıra devleti olma konumuna eriştiğini ve bu alanda güçlü bir büyüme yaşanırken, ne kalite ne de güvenilirlikten asla ödün verilmediğini haklı bir gururla vurgulamaktalar. Devamlı yeni denizcilik pazarlarına yönelen ülkenin ulusal gemi sicili, başta Yunan armatörler olmak üzere özellikle Japon, Güney Koreli ve Çinli gemi sahiplerinin de gitgide daha fazla tercih ettikleri bir unsur haline gelmekte.

Liberya bayraklı deniz ticaret filosunun ortalama yaşı da, yeni gemi yapımlarının ülke gemi siciline çekilmeye odaklanılması nedeniyle filo niceliği büyümeye devam ederken düşüyor. Bundan ötürüdür ki, Liberya bandıralı ticari gemilerin ortalama yaşı şimdilerde yaklaşık 11 sene.

Haber derlemesi: Dr. GÜNTÜRK ÜSTÜN - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.