5. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi
5. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’ne Covid 19 damgasını vurdu. Gerçekleştirilen tüm oturumlarda Covid 19’un Türk ekonomisine, lojistik sektörüne etkileri, fırsatlar ve çözüm yolları masaya yatırıldı.
Türkiye, bu yıl beşincisi gerçekleştirilen ve her yıl üzerine koyarak büyüyen bir lojistik organizasyonu kazandı. Uta Lojistik Dergisi’nin organize ettiği, Ekonomi ve Lojistik Zirvesi, beşinci yılında pandemi etkisine rağmen dolu salonlarda ve yoğun bir ilgiyle izlendi.
İlk oturumun konukları UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Yalçın Özden, TCDD Taşımacılık A.Ş Genel Müdürü Kamuran Yazıcı, CEVA Lojistik Satış ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Murat Karadağ ve Cumhurbaşkanlığı SBB Ulaştırma ve Lojistik Dairesi Başkanı Recai Çetin oldu.
UTİKAD Başkanı Emre Eldener, Covid 19’un Türk Ekonomisine, Lojistik Sektörüne Etkileri, Fırsatlar, Sorunlar ve Çözüm Yolları konulu panelin ilk konuşmacısıydı.
Üretim ve dış ticaret kapasitesinde yoğun bir düşüş yaşandığının altını çizen Eldener, yolcu uçaklarında sefer iptalleri yaşandığını, kargo uçaklarına ise taleplerin arttığını ifade etti. Karayolu sınır kapılarındaki yoğunluk ve sınırlamaların arttığını vurgulayan Eldener, denizyolu taşımacılığında uğrak iptalleri ve navlunlarda artışlar olduğuna dikkat çekti.
Olumlu gelişmeler
Pandemi döneminde ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik adımların da atıldığının altını çizen Emre Eldener, “Şoförlerin vize süreleri uzatıld.ı Yolcu uçakları kargo için takviye edildi. Sınır geçişleri kolaylaştırıldı. E-ticaret lojistiği arttı. Yeşil hatlar oluşturuldu. Temassız ticarette demiryolu öne çıktı” diye konuştu.
Hala üzerinde küçük değişiklikler yaptıkları Türkiye’de Transit Taşımacılığın Gelişim Alanları adlı çalışmayı da, sektör paydaşlarına tavsiye eden Eldener, özellikle kara ve deniz yolunda yeni iş imkanları yaratılacağını vurguladı. Eldener, konuşmasının sonunda UTİKAD’ın Covid 19 gelişmeleri sayfasının da günlük gelişmeleri takip açısından önemine dikkat çekti.
“Ordinosuz olmaz”
Bazı çevrelerin ordinoyu, gümrük ile hiçbir alakası olmayan bir evrak olarak gördüklerini söyleyen Eldener, “Hatta bunun gereksizliğini savunan arkadaşlarımız oldu. Gümrük de bunun üzerine bir açıklama yaptı. Yalnızca konşimento ile mal çekebileceklerini söyleyenler yanlış teslimatlar ve sahtecilerden yakasını kurtaramaz” ifadelerini kullandı.
3 perdelik pandemi dönemi
CEVA Lojistik Satış ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Murat Karadağ ise pandemi dönemini üç perde halinde yaşanan bir tiyatro sahnesine benzetti.
Birinci perdeyi E-Ticaretin astronomik hızla büyüdüğü bir dönem olarak niteleyen Karadağ, şöyle devam etti: “Karayolunda yaşanan ulaşım kısıtlamaları bizi epey zorladı. B2B’nin azalması bizi çok olumsuz etkiledi. Akaryakıt fiyatları düştü ama bizim taşımalarımız da azaldığı için bu düşüşün çok da etkisi olmadı.
İkinci perde ise mayıs ve eylül dönemine denk geliyor. Kimsenin elinde yeterli kapasite yoktu. Çünkü, herkes kapasitelerini yok etmeye çalıştı. Sonra yaz nedeniyle tarım zamanı geldi. Ardından Kurban Bayramı etkisi yaşandı. Herkesin tüketime ihtiyacı olduğu için vaktinden önce normalleşmek zorunda kaldık. Sonrasında da siparişler daha erken bitirilmek zorunda kalındı. Pandeminin etkisi her platformda görüldü. Performans iyice düştü, maliyetler yükseldi, ortada kaotik bir yapı vardı. Ne taşıyan ne de taşıtan bu dönemde mutlu olamadı. Şikayet portallerinde sektörümüzü hedef alan eleştirilerin sayısı arttı.
Üçüncü perdeye gelince, bu bölüm bugünü yansıtıyor. Türk insanı özellikle hızlı reaksiyon veren bir yapıya sahip. Biz yeni araçları devreye aldık. Şehirlerarası nakliyede de kendimize araç satın alıp, kiralayarak hizmetin sürmesini sağladık. Personel sayımızı artırdık, artırmayı sürdürüyoruz. Dağıtım ağımıza 6 tesis ekledik. Yüzü kızarmış call Centerlerimizi yeni güçlerle destekledik. Otomasyon ve sıralama sistemlerine yatırım yaptık. Performans yeniden kabul edilebilir seviyelere gelmek üzere ama bir aya daha ihtiyacımız var.”
“NELERİ DEĞİŞTİREBİLİRİZ?”
Karadağ, konuşmasının son bölümünü ise çözüm önerilerine ayırdı. “Biz refleksle hareket ediyoruz ve planlayabiliyoruz” diyen Karadağ şöyle devam etti: “Çok kısa zamandaki akut değişikliklere adapte olduk. E-ticaret yükseliyor, endüstriyel ticaret geriliyor. Bu da nereye gittiğimizi gösteriyor. Öncelikle sektörün tüm hizmet verenleri yeni kapasiteler ekledi. Daha önce yapılan yanlışları artık yapmadık, teslim noktaları oluşturduk. Otomasyon sistemleri devreye alındı. Her yer izlenebilir hale geldi. Drone’lar hayatımıza daha fazla girebilir. Aynı gün teslimat uğruna İstanbul’a odaklanmış e-ticaret noktaları Anadolu’ya da yayılmaya başladı. Bunlar yerinde ve zamanında alınmış kararlar. Eksik olan korelasyon ve ortak planlama. Birkaç kritik oyuncuyu yan yana getirmek zorundayız. Lojistik oyuncularına sektör, ‘sen yapamazsan biz yaparız’ diyor. İşe, bakış açımızı değiştirmekle başlamalıyız.
Selçuk ONUR - LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.