50 ülkenin yollarında  Otokar otobüsleri yürüyor

50 ülkenin yollarında Otokar otobüsleri yürüyor

Türkiye otobüs pazarındaki daralma 4 yıldır sürerken, yerli üretici Otokar dünyada var olduğu ülke sayısını her yıl artırıyor. 50'den fazla ülkede milyonlarca yolcuya hizmet veren Otokar'ın otobüs ihracatı adet bazında yüzde 29 artış gösterdi.

Türkiye’nin otomotiv sanayiini yurt dışında başarılı bir şekilde temsil ettiklerini ifade eden Otokar Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül, “ Dünyaya olan ilgimiz giderek artıyor. Bu doğrultuda tüm dünyayı kendimize oyun alanı olarak seçtik. Geçen yıl da uluslararası pazarlarda ülkemizi temsil etmeye devam ettik. Dünyada 50 ülkeye otobüs ihracı yapan Otokar’ın satışları, 2019’da adet bazında yüzde 29 arttı. Hedef pazarlarımızdan olan Avrupa’da Fransa’nın yanı sıra Malta, Romanya, İtalya, Sırbistan başta olmak üzere pek çok ülkede Otokar otobüs ürün parkı büyüdü. Sadece Fransa'daki toplam araç parkımız 2 bin 200 adedin üzerine çıktı. Otokar otobüslerinin yoğun olarak kullanıldığı Malta’dan 4’üncü kez sipariş aldık; Malta caddelerindeki sağdan direksiyonlu Otokar markalı otobüs sayısı 240’ı aştı” diye konuştu.

otokar_malta_kent_teslimat_5-002.jpg

basri-akgul2.jpgPotansiyele göre yurtdışında üretim
gündeme gelebilir

Son zamanlarda yurtdışında kurdukları tüm şirketleri Birleşik Arap Emirlikleri hariç ticari olarak devreye aldıklarını vurgulayan Akgül,  “BAE’deki şirketi de ticari olarak kullanıyoruz ama sonraki dönemde üretime dönük işler de yapabiliriz.  Yurtdışı pazarlara önce girmeyi, ardından ülkenin ekonomik ve konjonktürel durumu, pazar görünümüne bakıp farklı stratejiler geliştirme arzusundayız. Potansiyel görürsek basit bir montaj hattı ile start verebiliriz. Sürekliliği de tespit edersek üretim aşamasına geçebiliriz. Yurtdışında seçtiğimiz yerleri de doğru fizibilitelerle gelecekte üretim de yapılabilecek şekilde tespit ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de satılan her 3 küçük ve orta boy otobüsten biri Otokar

basri-buyuk-ve-dekupe-lutfen-001.jpgKüçük ve orta boy otobüs segmentinde yenilenen Sultan ile büyük beğeni topladıklarını kaydeden Akgül; “Tek araçla üç işi birden yapabilme imkanı sunan Sultan Comfort hem turizm, hem öğrenci hem de personel taşımacılığı yapan müşterilerimizin büyük beğenisini kazandı. Turizm sektöründeki canlanma ile yüksek yolcu ve bagaj kapasitesiyle dikkat çeken Sultan Mega, kullanıcıların öncelikli tercihleri arasında yer aldı. Otokar, 2019 yılında küçük ve orta boy otobüs segmenti özelinde de yılı lider olarak tamamladı. Türkiye’de satılan her 3 küçük ve orta boy otobüsten biri Otokar markalı oldu” açıklamasını yaptı. Akgül ayrıca 2019 yılında Türkiye’nin dört bir yanında belediyelerin toplu taşıma filolarını yenilikçi ve çevre dostu araçlarıyla güçlendirdiklerini, 12-18 metre şehir içi toplu taşıma otobüs pazarında Otokar'ın payını 9 puan artırdığını söyledi.

“Kamu bankaları kampanyasıyla stoklarımızı bitirdik”

Hükümetin durgunluğu aşmak için geliştirdiği yerli üretime kamu bankalarından düşük faiz desteğinin çok isabetli olduğunu ifade eden Basri Akgül, “Kamu bankaları finans kampanyasıyla tüm stoklarımızı erittik. Firmaların hepsinin yıl sonuna kadar ellerindeki tüm araçları sattığını söyleyebilirim. Bu talebin sürebileceğini öngördük ama temkinli davranmak adına bir adım da atamadık. O nedenle şu an talepleri karşılayamıyor ancak, birkaç ay sonrasına gün verebiliyoruz. Diğer taraftan malzeme tedariği de çok önemli. Çin’de yaşanan korona virüs nedeniyle de malzeme temininde sıkıntılar yaşanabiliyor. Şu an bize yansıyan bir şey olmadı. Zaten fabrikalar da üretime başladı. Biz dahil tüm markalarda ikinci el stokları eridi. İkinci elin patlaması, döviz artışında yaşanan artışın ardından sıfır araçlara ulaşmanın zorluğundan kaynaklandı. Bunun dışında faizlerin de yüksekliği herkesi ikinci ele yöneltti. Kredi faizlerinin biraz daha düşmesi alım gücünü biraz daha yukarı çekti. Bunun ilk etkisini binek otoda gördük, ardından ticaride yükselme sonucu geldi. Kredi faizleri düşmeyi sürdürdükçe alım da artacaktır” ifadelerini kullandı.

yeni_otokar_atlas_3.jpgBinek oto konforuna ulaşan kamyon: ATLAS     

Otokar, ticaretin güçlü kahramanı  Atlas kamyonunu da konforlu bir binek oto kıvamına getirdi. Atlas'ın müşteri ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak tasarımından özelliklerine kadar tamamen yenilendiğini belirten Otokar Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül;  "Her hizmete uyarlanabilir esnek yapısıyla 7 yıl gibi kısa sürede farklı iş kollarındaki işletmelerin ilk tercihi olan Atlas, üstün standartlarına eklenen yeni özellikleriyle konfor ve güvenliği üst seviyeye taşıyor" dedi.

Otokar Atlas’ın 8,5 ton azami yük ağırlığı, uygun yatırım maliyeti, ekonomik yakıt tüketimi, düşük yedek parça ve bakım giderleri ile hafif kamyon segmentini hareketlendirdiğini belirten H. Basri Akgül, "Ticari araçlardaki 50 yılı aşkın deneyimimizi 7 yıl önce Atlas ile hafif kamyon segmentine taşıdık. İki farklı uzunluktaki şasisi ile farklı iş kollarındaki işletmelerin ve kamu kuruluşlarının büyük beğenisini kazanan Otokar Atlas'ı müşteri ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda tasarımından özelliklerine kadar tamamen yeniledik” dedi.

yeni_otokar_atlas_dashboard-001.jpgYENİLENEN ATLAS’TA NELER VAR?

  • yeni_otokar_atlas_dis_aynalar-001.jpgOtokar Atlas’a eklenen EP (Ekonomi-Performans) tuşu ile her türlü yol koşuluna ve yüke uygun sürüş modu artık tek tuşla yönetilebiliyor.
  • Atlas, 3,2 inç büyüklüğündeki dijital göstergesi aracılığıyla araç ile ilgili ayar, seyir ve uyarı bilgilerini kullanıcısına anlık olarak verebiliyor. Normal ve spor olmak üzere iki farklı görünüm seçeneğine sahip dijital ön göstergesi, kullanıcı tercihine göre değiştirilebiliyor. Yeni Atlas’a eklenen bluetooth özelliği sayesinde kullanıcılar elini direksiyondan ayırmadan görüşmeleri güvenle yapabiliyor.
  • Ön frenler diske çevrilerek fren özelliği artırıldı. AEBS (acil durum çarpışma önleyici fren sistemi) ve EBS fren sistemi aynı segmentteki araçlarda henüz yok.  Öndeki araca çok yaklaştığınızda çarpma hızınız otomatik olarak azalıyor ve 70 km’ye düşürüyor.
  •  Kabin içi yüksekliği artırılmış Yeni Otokar Atlas, geniş iç hacmi ve büyük camları ile ferah bir ortam yaratıyor.  Yüksekliği ayarlanabilen kafalıklara sahip şık ve ergonomik koltuklar, sürüş tercihine göre ayarlanabilir sürücü koltuğu, uzun süreli kullanımlarda dahi ergonomi ve konforu bir arada vadediyor.
  • Direksiyondan kumandalı araç bilgisayarı ile kullanıcısının işini kolaylaştıran Atlas, ısıtmalı ve elektrikli kumandalı dış aynalarıyla daha güvenli ve konforlu bir sürüş imkânı sağlıyor.
  • Aydınlatma sistemi de tamamen yenilenen araç, karanlıkta otomatik yanan far sistemi ve sinyalle devreye giren yardımcı aydınlatmasıyla her koşulda güvenli seyahat sunuyor.
  • Hırsızlığa karşı motor ve elektrik sistemini kilitleyen Immobilizer’lı uzaktan kumandalı merkezi kilit sistemine sahip Yeni Atlas’ta tam havalı fren sistemi, EBS, egzoz freni, LDWS, AEBS, ESC ve ACC özellikleri de bulunuyor.
  • Kısa ve uzun şasi olmak üzere iki farklı versiyonu bulunan yeni Otokar Atlas, her hizmete uyarlanabilir esnek yapısıyla, frigorifik araçtan çöp kamyonuna, hidrolik platformdan itfaiye aracına, damperli kamyondan nakliye aracına kadar birçok farklı üstyapı seçeneğiyle kullanılabiliyor.

yeni_otokar_atlas_4.jpg

Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.