6.2 milyarlık TL’lik fatura
Hükümet, 2018’de garanti araç nedeniyle vatandaşın geçmediği köprü ve otoyollar için 3.6 milyar TL, gitmediği şehir hastaneleri için de 2.6 milyar TL ödeme yapacak
Hükümetin bütçe kaynaklarını kullanmak yerine özel sektöre ‘garanti' vererek yaptırdığı mega projelerin vatandaşa getireceği ek yük daha şimdiden olağanüstü boyutlara ulaştı. Köprü ve otoyollara sağlanan ‘araç garantisi' ile şehir hastanelerine sağlanan ‘hasta garantisi' nedeniyle vatandaşlar geçmedikleri köprülerle gitmedikleri hastaneler için önümüzdeki yıl mega proje müteahhitlerine tam 6.2 milyar lira para ödemek zorunda kalacak. Bu paraların tamamı vatandaşın devlete ödediği vergilerden karşılanacak. 2018 bütçesine KGF batık riskleri için de 3 milyar lira ödenek konuldu.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018 yılı bütçe yasa tasarısını Başbakanlık'a gönderdi. Bütçe metinleri her yıl olduğu gibi yine geleneksel olarak iple bağlandı, ancak bu yıl ilk kez bütçe kağıt olarak değil, elektronik ortamda bilgisayar üzerinden gönderildi. Bakan Ağbal, bütçeden sosyal kesimlere ve sektörlere aktarılacak kaynakları açıklarken, kamu özel işbirliği (KÖİ) kapsamında müteahhitlere yapılacak garanti amaçlı ödemeleri de açıkladı.
Ağbal, önümüzdeki yıl köprü, otoyol ve tüp geçit gibi mega projelerin müteahhitlerine, araç geçişinin taahhüt edilenden daha aşağıda kalacak olması nedeniyle 3.6 milyar lira; şehir hastanelerinin müteahhitlerine de kira bedeli ile değişken hizmet bedeli için 2.6 milyar lira para ödeyeceklerini bildirdi. Ağbal, köprü ve otoyollardan araç geçişleri arttıkça araç garanti ödemesinin azalacağını belirtirken, zaman içerisinde Sağlık Bakanlığı'nın bütçedeki yatırım harcamalarının azalarak bir denge sağlanacağını ifade etti.
TAŞERONDA ÖZEL FORMÜL
Başbakan Binali Yıldırım, kamuda çalışan taşeron işçilerin kamuda işe alınacağı sözünü vermiş, çalışmaların bu yılın sonuna kadar tamamlanmasını bakanlardan istemişti. Maliye Bakanı Ağbal, bu konuyla ilgili soru üzerine, “Teknik çalışmalarımızı alternatifli olarak hazırlayıp bitirdik, şimdi Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda, ardından da Bakanlar Kurulu'nda görüşüp ortak çözüme kavuşturacağız. Taşeronu kadroya aldım demekle olmuyor, kapsamı, kamudaki statüsü, geçiş süreci, firmaların durumu ne olacak? Bütün bunları çalışıyoruz. Baştan beri belediyedeki işçiler de dahil olmak üzere çalıştık. Farklı kurumlardaki taşeron işçilere farklı uygulamalar olacak
şekilde de alternatifler hazırladık” dedi.
MTV ZAMMINI FERRARİ’YE YÜKLEDİ
NACİ Ağbal, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) getirdikleri yüzde 15 ila yüzde 50 arasındaki zammı ise lüks otomobil grubunda yer alan Ferrari örneği ile savundu. İlk defa otomobil değerlerine göre farklı vergileme sistemini 2018'de getireceklerini, bu düzenlemeyi muhalefetin de olumlu bulduğunu ifade eden Ağbal, “Yeni sistemde vergisiz değeri 70 bin lira olan 1600 cc bir araç bin 35 lira vergi ödeyecek. Şimdi diyor ki ben Ferrari alacağım, ben de aynı vergiyi ödeyeyim. 2 milyon liraya Ferrari alıyorsun, 6 bin lira ilave vergiyi de öde” dedi. Ancak Ağbal'ın örnek verdiği lüks otomobiller Türkiye'de çok az sayıda bulunuyor. MTV'deki yüzde 50'ye varan artışlar ise 1600 cc araçların büyük bölümünü etkiliyor.
SAVUNMAYA 18.7 MİLYAR
Bütçe gerçekleşmelerine göre yılın 9 ayında bütçeden savunmaya harcanan kaynak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 112 oranında artarak 2.2 milyar liradan 4.7 milyar liraya yükseldi. Sadece eylül ayındaki savunma harcaması ise geçen yılın eylül ayına göre yüzde 113 oranında arttı, 463 milyon liraya yükseldi. Maliye Bakanı Ağbal, önümüzdeki yıl savunmaya modernizasyon amacıyla 18.7 milyar lira ilave kaynak aktaracaklarını bildirdi.
ÖRTÜLÜ HARCAMADA YENİ REKOR: 2.2 MİLYAR LİRA
Bütçeden yapılan örtülü ödenek harcaması yılın 9 aylık döneminde geçen yılın tamamında yapılan harcamanın da üzerine çıkarak yeni bir rekora imza attı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın kullanma yetkisinde bulunan örtülü ödenekten geçen yılın tamamında 2 milyar 22 milyon liralık rekor harcama yapılmıştı. Bu yılın ocak-eylül dönemindeki 9 aylık örtülü ödenek harcaması ise 2 milyar 201 milyon lirayı aştı.
Maliye Bakanlığı ocak-eylül dönemi bütçe gerçekleşme sonuçlarına göre, eylül ayında devlet bütçesinin mal ve hizmetler kaleminden 28 milyon 192 bin liralık gizli hizmet harcaması yapıldı. Bütçenin sermaye giderleri kaleminden de yine gizli hizmet adı altında 53 milyon 548 bin lira harcandı. Böylece eylül ayında yapılan toplam gizli ödenek harcaması 81.7 milyon lira olarak gerçekleşti.
Örtülü ödenekten bu yılın ilk 9 ayında yapılan toplam harcama ise geçen yıla göre yüzde 58 oranında artarak 1 milyar 395 milyon liradan 2 milyar 203 milyon liraya yükseldi. Bu harcamanın 1 milyar 457 milyon lirası mal ve hizmet alımları için kullanılırken 745 milyon lirası sermaye giderleri adı altında yapıldı.
Erdoğan SÜZER - SÖZCÜ
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.