6. Ekonomi&Lojistik Zirvesi’nden gövde gösterisi

6. Ekonomi&Lojistik Zirvesi’nden gövde gösterisi

Altı yıldır yakaladığı istikrarla her yıl üzerine koyarak büyüyen Ekonomi&Lojistik Zirvesi, pandemi koşullarına inat bu yıl iki gün boyunca sürmek üzere start aldı. Zirve, yoğun bir katılımcı ve ziyaretçi akınına sahne oluyor.

Türk lojistik sektörü, küresel salgının kötü etkisinden sıyrılmak için bir eşiği daha aştı. 6 yıldır başarıyla tekrarlanan Ekonomi&Lojistik Zirvesi bu yıl tek güne sığdırılmayarak, iki gün boyunca katılımcı ve ziyaretçilerini ağırlayacak.

salih-zeki-cakir.jpgPaneller ve tanıtım toplantılarının yer aldığı Ekonomi&Lojistik Zirvesi’ni, sahibi olduğu UTA Lojistik adına organize eden evsahibi Cem Kaçmaz’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte ilk sözü İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Kapt. Salih Zeki Çakır aldı.

“Navlun krizi küresel, çözümü de ancak küresel olur”

Türk deniz ticaret filosunun 30 milyon dwt kapasiteli ve 1.500 parça gemiden oluştuğunun altını çizen Kapt. Salih Zeki Çakır, uzun süredir dünya ölçeğinde ve ülkemizde işlerin çok da verimli ilerlemediğine dikkat çekti. Güçlü bir konteyner filosu oluşturmanın önemini vurgulayan Çakır, “Navlun krizine çözüm arıyoruz ama sorun küresel olduğu için çözümü de küresel olmalıdır” diye konuştu.

emre-eldener.jpg“Tedarik zincirindeki maliyetler hem taşıyanı hem de taşıtanı vuruyor”

Kapt. Salih Zeki Çakır’dan sonra söz alan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener de, konuşmasına küresel salgının etkilerini anlatarak başladı. “Raflar hiç boş kalmadı, kötü bir dönem geçirmediğimiz söylenebilir. Ama biri bana İstanbul Şanghay navlununun 6 kat artacağını söylese inanmazdım. Konteyner navlunları bizi derinden etkiliyor. Öyle görülüyor ki, bu fiyatlar maalesef devam edecek. Tedarik zincirinde maliyetler inanılmaz boyutlara çıktı. İş yapıyoruz ama sürekli de finanse etmek zorunda kalıyoruz. Pandemi ihtiyaçların yanı sıra, iş yapış şekillerini de değiştirdi. Herkes artık verimlilik istiyorsa, kaynakları çeşitlendirmek zorunda.

“Kapıkule’den çıkabilirsek Bulgar duvarına çarpıyoruz”

Bir diğer önemli sorun da Kapıkule. Geçişleri bir türlü hızlandıramıyoruz. Çünkü, araçlarımız çıkınca Bulgar duvarına çarpıyor. Mevcut durumda geçiş sayılarını artırmak mümkün değil. Gümrüklerde artık eskisi gibi fiziksel teması artıracak işlemler yapılmıyor. Tek pencere, gümrük sistemini daha da basitleştirdi. Bu gibi uygulamaların sayısı artmalı” ifadelerini kullandı.

yalcin-ozden.jpg“Muratbey Gümrüğü’nde 7/24 hizmet vermeye başladık”

İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Yalçın Özden de, lojistiğin önemini anlatarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Güçlü lojistik kabiliyeti olan ülkelerde maliyet avantajları da ortaya çıkmaktadır. Bakanlığımızın getirdiği modern uygulamalarla verimlilik ve hızı artırarak, diğer ülkelerle rekabeti sağlayabilecek duruma geliyoruz. Muratbey Gümrüğü’nde hizmeti 7/24’e yaygınlaştırdık. Tampon bölgeler uygulamasıyla temassız ticaret imkanı getirdik. Yerinde gümrükleme ve yetkilendirilmiş yükümlü uygulamalarıyla zaman ve maliyetten tasarruf eder hale geldik” açıklamasını yaptı.

lojistik-zirve-2.jpg

lojistik-zirve-1.jpg

Selçuk ONUR - LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum