Afganistan karayolu komple TIR ve parsiyel nakliye hizmetleri

Afganistan karayolu komple TIR ve parsiyel nakliye hizmetleri

Türkiye’nin özellikle askeri anlamda Afganistan’da uzun süredir görev yapan birliklerini geri çekmesi ile birlikte siyasi ve ticari ilişkileri de yeniden şekillendi.

Yakın dönem itibarı ile bir nevi bağımsızlık kazanmış gibi kendi yönetiminde söz sahibi olan Afganistan’ın yeni hükümeti görev başına geçtikten sonra Türkiye olan siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerini yeniden ele almak suretiyle bir takım girişimlerde bulunmuşlardır. Türkiye’nin özellikle askeri anlamda Afganistan’da uzun süredir görev yapan birliklerini geri çekmesi ile birlikte siyasi ve ticari ilişkileri de yeniden şekillenmiştir.

İki ülke arasında ticari ilişkilerin geçmişi oldukça eski dönemlere dayanmakta olup günümüzde de hız kesmeden devam etmektedir. Yapılan ticaret özellikle karayolu üzerinden sevkiyat işlemleri kapsamında ilerliyorken ağırlıklı taşıma yöntemi ise komple tır taşımacılığı şeklindedir. Türkiye genelinde faaliyet göstermekte olan Afganistan nakliye çalışmaları yapan şirketlerimizin büyük çoğunluğu sahip oldukları yük taşıma yetki belgesinde bulunan öz mal ve kiralık taşıma araçları ile komple tır taşıma hizmetleri sunmaktadırlar.

Komple tır taşımacılığından sonra en fazla talep gören bir diğer taşıma şekli ise parsiyel nakliye talepleridir. Bir çok ülke ile çalışma şeklimizde olduğu gibi Afganistan parsiyel nakliye hizmetleri de İstanbul ilimizde mevcut bulunan parsiyel taşımacılık yapmak üzere oluşturulmuş depolardan çıkışlar yapmak kaydı ile gerçekleştirilmektedir.

Karayolu yük taşıma yönetmeliği ve kuralları çerçevesinde yapılan nakliye hizmetlerinde alternatif yol güzergahları kullanılmaktadır. Afganistan nakliye firmaları lojistik ve gümrükleme konusunda oldukça tecrübeli konumda bulunup yapılan sevkiyatlarda İran, Türkmenistan üzeri güzergahı sıklıkla kullandıkları gibi bir diğer güzergah olan Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan güzergahını da gerekli hallerde kullanma kabiliyetine sahip bulunuyorlar. Her iki güzergah üzerinden de yüklenebilir maksimum tonaj limiti 24.000 kg ile sınırlı olup sevkiyatlar taşınan yükün pozisyonu itibarı ile aktarmalı veya direkt servis yöntemi ile gerçekleştirilmektedir.

Türkiye’nin tüm bölgelerinden Afganistan’ın başta başkent Kabil olmak üzere tüm bölgelerine yapılmakta olan sevkiyatlarda yükleme adresinden, teslim adresine kadar geçen varış süreleri ortalama 10-12 günlük sürelere tekabül etmektedir. Transit varış süreleri Türkiye’den Afganistan’a yapılan ihracat kapsamlı yük taşımacılığında bu şekilde iken, Afganistan’dan Türkiye’ye yapılan ithalat grubu yüklerin taşınmasında da aynı sürelere denk gelmektedir.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: İstanbul lojistik firmaları

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.