Ağır vasıta araç ve üstyapı üreticileri 4. kez zirvede buluştu
Ağır Vasıta Treyler ve Üstyapı Zirvesi 10 Şubat’ta (bugün) başladı. Zirvede tedarik zinciri stratejilerinden yeşil mutabakata birçok önemli gelişmenin taşımacılık sektörüne etkileri ile ortaya çıkacak fırsat ve riskler değerlendirilecek.
Ağır Vasıta Treyler ve Üstyapı Zirvesi 10 Şubat’ta (bugün) başladı. Tüm gün sürecek zirvede; yeni tedarik zinciri stratejilerinden yeşil mutabakata birçok önemli gelişmenin taşımacılık sektörüne etkileri ile ortaya çıkacak fırsat ve riskler konunun uzmanları tarafından değerlendirilecek. TREDER Başkanı Yalçın Şentürk açılışta yaptığı konuşmada, “Önceki devlet bakanlarımızdan Kürşad Tüzmen’e kapasitemizin ¼’ünü kullandığımız günlerde verdiğimiz sözü tuttuk. Artık kapasitemizin yarısını kullanabiliyoruz. 65 ülkeden fazla bölgeye ihracatımız var. Çalışanlarımızın öz verisi tedarikçilerimizin desteği ile bu başarıyı yakalandık. Uluslararası rekabetini kaybetmemiz gerekiyor. Treyler sektörü olarak teşvik, ADR indirimi gibi desteklerden yararlanamadık. İnşallah bundan sonra yararlanırsak, sektörümüzün önü açık “ diye konuştu.
ARÜSDER Başkanı Musa Ertunç
“Eğer bu sektöre devlet teşvikleri de gelirse, ihracata katkımız çok daha fazla olacaktır. Şu anda dünyanın en uç noktalarına ihracat yapma kabiliyetimiz var. Yeşil mutabakatın getirdiği sorunlar var. Enerji ile ilgili yeni planlamalar yapıp, daha verimli kullanmanın çalışmalarını yapmalıyız. Üretimde verimliliği artırma çalışmalarına ihtiyacımız var. Biz geleceğe inanıyoruz. “
Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen
2016 yılındaki zirvede 2023 için 3 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını hatırlatarak şunları söyledi: Geçen yıl 1 milyar doları zorlayabilecek bir rakama geldik. Hem içerden hem de dışardan yaşanan sıkıntılar nedeniyle zorlandık. İhracatta diğer sektörler yüzde 1 pay alabilirken, sektörümüz yüzde 2 pay almakta. Türkiye koşan atlarına mahmuz bağlamalı. Şu anda döviz getiren iki sektör var biri ihracat diğeri turizm, bunların arkasında durmak ve desteklemek gerekir.”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede
Otomotiv sektörünün ihracatındaki payına vurgu yaparak şunları aktardı:“Toplam ihracatımızda otomotiv sektörü ihracatımızın yüzde 10’ununu yaptı. Kamyon üretimiz bir önceki yıla oranla kamyon satışımız yüzde 60 arttı. İhracatta yüzde 67’lik artış gerçekleştirildi. Ağır vasıta araç pazarımız yüzde 52 artarak 35 bin adede çıktı. Treylerde ise üretim kapasitemiz 100 bin adede çıktı. Sektörün 400 milyon dolar dış ticaret fazlasına imza attı. Üst yapı ve ekipman sektörü 65 ülkeye ihracatı ve 700 milyon dolar ihracat fazlası yaptı. Bakanlık olarak sanayi odaklı yaklaşımla sektörlerimizi destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz.”
TAİD Başkanı Orhan Bursalıoğlu
Lojistik sektörüne teşekkür ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Lojistik sektörü pandemi döneminde hayatı kolaylaştırdı. Türkiye’de 2019 yılında ağır vasıta pasarı 7 bin adede inmişti, geçen yıl 25 bin adede çıktık. Treyleri de eklediğimizde Avrupa’nın en büyük dördüncü pazarı haline geldik. Türkiye ihracatına katkı yapan filoya büyük görev üstleniyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana tüm dünyada büyük bir tedarik sorun var anacak Türkiye’deki dinamizm bizi bir adım öne çıkardı”
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.