Akaryakıta 'promosyon' darbesi

Akaryakıta 'promosyon' darbesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi İlhan Parseker, dağıtım şirketlerinin rekabet için zaman zaman düzenledikleri promosyon...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi İlhan Parseker, dağıtım şirketlerinin rekabet için zaman zaman düzenledikleri promosyon kampanyaları çerçevesinde, cep telefonu, kontör, cumhuriyet altını, çekilişle otomobil, tatil, ütü, tost makinesi, tencere-tava, oyuncak, tıraş köpüğü, havlu ve deterjan verdiklerini belirtti.

Parseker, ana dağıtım şirketlerinden kaynaklanan bu durumun, akaryakıt istasyonlarını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Kendisinin de bir akaryakıt istasyonu sahibi olduğunu anımsatan Parseker, şunları kaydetti:
?Promosyonlar gerçekten bir çılgınlık haline geldi. Telefondan tutun da beyaz eşyaya kadar veriyorlar. Akaryakıt bayileri bundan çok da memnun değil. Promosyon çılgınlığının bir an önce bitmesi ve asli görevimize dönmemiz lazım. Artık bu çılgınlık öyle bir hale geldi ki, promosyon giderlerimiz, normal operasyonel giderlerimizden daha fazla bir noktaya geldi, birinci sıraya çıktı. Bu da istasyon giderlerini artırırken karları düşürmekte. Dolayısıyla istasyonuna yatırım yapamayan, bakımsız hale gelen bayinin, hizmet kalitesi de düşmekte...?

Promosyona harcanan miktarın, yatırıma yönlendirilmesi ve hizmet kalitesinin artırılması, hatta çok sınırlı da olsa bir bölümünün ürünün fiyatından düşülmesi yönünde kullanılabileceğini anlatan Parseker, rekabetin bu nokta üzerinden yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.

VERGİ YÜZDE 70'E VARIYOR

Parseker, akaryakıt fiyatlarındaki pahalılığın, yüksek vergi oranlarından kaynaklandığına da değinerek, akaryakıtta rafineri çıkış fiyatının üzerindeki toplam vergi oranının, yaklaşık yüzde 70 olduğunu bildirdi.

Bunun oranın son derece yüksek olduğunu, tüketicileri asıl bu noktada rahatlatmak gerektiğini, bu konuda görevin hükümete düştüğünü ifade eden Parseker, ?Akaryakıt üzerinde vergi ve verginin vergisi var. Yani, ÖTV ve ÖTV'nin üzerinden alınan KDV. Bu da ortalama yüzde 70 seviyelerinde bir vergi oranına tekabül ediyor. Katmerli bir vergi söz konusu? diye konuştu.

HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.