Almanya, 2013'te Türkiye'ye ihracatını yüzde 30 artıracak

Almanya, 2013'te Türkiye'ye ihracatını yüzde 30 artıracak

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin yayınladığı 'Dünya Konjonktür Raporu'na göre, Almanya'nın 2013 yılında Türkiye'ye ihracatını yüzde 30...

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin yayınladığı 'Dünya Konjonktür Raporu'na göre, Almanya'nın 2013 yılında Türkiye'ye ihracatını yüzde 30 oranında arttıracak. Dünya Gazetesi’nin haberine göre, Alman sanayiciler, Almanya'nın en büyük ticaret partnerlerinden biri olan Türkiye'nin, bürokratik engeller çıkararak dolaylı ticari himayecilik yapmasından yakınıyor. Buna rağmen Alman sanayiciler, 2013 yılında en çok ihracat yapacakları ülkelerin başında Türkiye'yi görüyor. Yapılan öngörülere göre Almanya, 2013 yılında Türkiye'ye ihracatını yüzde 30 arttıracak.

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin yayınladığı 'Dünya Konjonktür Raporu'na göre, 2010 yılında yüzde 13.7, geçen yıl ise yüzde 8.2'yi bulan Almanya'nın ihracatındaki artış hızının 2012'de yüzde 4 dolayına düşeceği belirtiliyor. Yurtdışına yapılan satışların azalmasında, öncelikle Avrupa borç krizinin rol oynadığına dikkat çeken rapor, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı büyük ithalatçı ülkelerin dolaylı ticari himayecilik yapmasının da düşüşte etkili olduğu tespitinde bulunuyor. Raporda, bürokratik engeller çıkaran ülkeler arasında gösterilmesine rağmen, Almanya'nın 2013 yılında Türkiye'ye ihracatını yüzde 30 arttıracağı öngörüsünde bulunuyor.

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin raporunda, AB ülkelerinin finansman darboğazına takılması yüzünden Alman şirketlerinin Euro Bölgesi'ne ihracat yapmakta zorlandığı, gayrimenkul balonunun patlaması ve borçların artması nedeniyle ticari bankaların kredilendirme potansiyelinin düştüğü, AB dışındaki ülkelere yapılan ihracatta ise bürokratik engellerin yükseldiği belirtiliyor. Dolaylı ticari himayecilik yapan büyük pazarlar arasında Türkiye, Rusya, Çin, ABD ve Brezilya'nın adları geçiyor.

'Dünya Konjonktür Raporu', denizaşırı ülkelerden gelen talebin artması ve euronun değer kaybetmesinin Almanya'nın yüksek ihracat düzeyini korumasına yardımcı olduğunu tespit ediyor. Gelişen pazarların öncelikle lüks tüketim ve yatırım malı ithalatını arttırdığı tespitini içeren rapor, BRIC ülkelerinin 2000 yılında Almanya'nın toplam ihracatındaki payı yüzde 4.5 iken, bu oranın 2013 yılında yüzde 15'i bulmasını öngörüyor. Raporda, Rusya ve Türkiye'ye yapılan mal ve hizmet satışının daha da hızlı artmasının beklendiğini, Almanya'nın Doğu Avrupa ülkeleri ve Türkiye'ye yapılan ihracatın 2013'te yüzde 30 oranında artacağı kaydedilirken, çevre ve tıp teknolojisi ürünleriyle makine ve tesis ihracatçıları açısından Doğu Avrupa pazarının öneminin arttığına değiniliyor.

ALMANYA, ABD'DEN BÜYÜK İHRACATÇI OLACAK

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Dış Ticaret Raportörü Volker Treier, Almanya'daki yayın organlarına raporu değerlendirirken, birçok devletin vergileri artırmak ve kamu harcamalarını kısmak zorunda olduğunu, bunun sonucunda da en azından geçici olarak büyüme hızının düştüğünü, söyledi. Treier, küresel ticaret hacmindeki daralmanın, Almanya'nın yüzde 8.1 olan dünya ticaretindeki payını etkilemeyeceğini ve ihracatın 2013 yılında yeniden artış trendine girmesini bekliyor. Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'ne göre de Euro Bölgesi 2013'de resesyonu atlatacak ve bu sayede Almanya önümüzdeki yıl ihracatını yüzde 6 artırarak, önümüzdeki yıl ABD'yi geride bırakıp Çin'den sonra dünyanın ikinci büyük ihracatçısı olacak. Almanya'nın ithalatına ilişkin analizlere de yer veren rapor Almanya'nın ithalatının da 2013 yılında ilk kez trilyon euro sınırını aşacağı tespitinde bulunuyor. Almanya'nın ihracatı 2011 yılında bir trilyon euronun üzerine çıkmıştı. OECD'nin tahminine göre Almanya, bu yıl 200 milyar dolarlık dış ticaret fazlası ile bukonuda dünyada birinci sırada. OECD Almanya'ya daha fazla ithal ürünü tüketmesini ve krizdeki euro ülkelerinin ihracatı arttırmasına yardımcı olmasını tavsiye ediyor.

www.lojiport.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.