Almanya'da 'kriz' toplantısı

Almanya'da 'kriz' toplantısı

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Uluslararası Ulaştırma Forumu'nun 26-29 Mayısta Almanya'nın Leipzig kentinde toplanacağını,...

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Uluslararası Ulaştırma Forumu'nun 26-29 Mayısta Almanya'nın Leipzig kentinde toplanacağını, forumun bu yılki konusunun ''Küresel Ekonomi İçin Ulaştırma-Yeni Sorunlar ve Fırsatlar'' olarak belirlendiğini söyledi.

OECD bünyesinde 1953'te ''Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı'' adıyla kurulan örgütün 2006'da Uluslararası Ulaştırma Forumu'na dönüştürüldüğünü belirten Aka, daha önce kara taşımacılığı alanında ağırlıklı faaliyet gösteren forumun yeni yapısıyla 51 üye ülkenin ulaştırma bakanlarının yanı sıra sektörün uluslararası paydaşlarını, iş ve endüstri çevrelerini, sivil toplum örgütü temsilcilerini ve akademisyenleri bir araya getirdiğini kaydetti. Aka, Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlendiği forumun ''ulaştırma sektörünün Davos'u'' olarak nitelendirildiğini vurguladı.

Aka, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yöneteceği oturumlarda 51 ülkeden ulaştırma bakanlarının katılımıyla küresel finansal krizin yanı sıra ulaştırma sektörünün, küresel ekonominin ve ticaretin gelişmesindeki rolü ve küresel finansal kriz ile beraberinde getirdiği sorunların ele alınacağını kaydetti. Forumun ulaştırma sektöründe karayolu taşımacılığı konularında yaptırım gücünün bulunduğunu belirten Aka, diğer konularda ise tavsiye niteliğinde kararlar aldığını bildirdi.

Her yıl Almanya'da toplanacak olan forumun geçen yılki ilk toplantısının açılışını Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yaptığını anımsatan Aka, Mayıstaki toplantının açılışını ise dönem başkanlığının Türkiye'de bulunması nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapması için davette bulunduklarını söyledi.

''GELECEK ŞEKİLLENDİRİLİYOR''

Forumu, ''Türkiye'nin etkin rol aldığı ve büyük yarar sağladığı nadir uluslararası örgütlerden biri'' olarak değerlendiren Suat Hayri Aka, finansal krizin derin yaşandığı bir dönemde 51 ülkenin ulaştırma bakanlarının bir araya gelerek, değerlendirme yapmasının çok önemli olduğunu belirtti. Aka, forumun üyesi olan ABD, Kanada, Avustralya ve Japonya'nın yanı sıra toplantılara Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkelerin ulaştırma bakanlarının da katılmasının beklendiğini kaydetti.

''Ulaştırma olmazsa küresel ticaret olmaz'' diyen Aka, şöyle konuştu:

''Etkili ve verimli, iyi planlanmış entegre bir ulaşım sistemi, ekonomik, mali sorunların çözümüne çok büyük katkıda bulunur. Bu toplantıda ulaştırma sektörünün politika yapıcıları, önemli kararlara imza atarak, gelecek dönemi şekillendiriyor. Ayrıca, katılımcılar, küreselleşmenin ulaştırma sektörü açısından yarattığı zorlukları tartışma, küresel ekonomik ve sosyal kalkınmanın ve çevrenin korunmasına dair ihtiyaçlara karşılık vermek için ulaştırma alanında yapılabileceklerini düşünme ve değerlendirme, paylaşma fırsatı bulacaklar.''

GENÇ ARAŞTIRMACI ÖDÜLÜ 5 BİN AVRO

Aka, bu yılki forum kapsamında çalıştay, panel ve sergiler düzenleneceğini, bu sergilerde sanayi, ulaştırma ve lojistik alanlarında teknoloji, en iyi uygulama örnekleri, araştırma ve inovasyon çalışmalarına yer verileceğini anlattı.

Genç araştırmacıların, ulaştırmanın küreselleşmeye katkısı veya ulaştırma sektörü ve küreselleşme arasındaki bağlantı üzerine sunacakları çalışmaların ödüllendirileceğini dile getiren Aka, en iyi çalışmayı sunan araştırmacıya 5 bin avro ''Genç Araştırmacı Ödülü'' verileceğini söyledi.

Suat Hayri Aka, foruma Türkiye'den çok sayıda konuşmacının da katılacağını, Türk konuşmacıların panel ve çalıştaylarda Türkiye'nin görüş ve önerilerini sunma fırsatı bulacağını belirtti. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aka, Türkiye'nin Finlandiya'dan devraldığı dönem başkanlığını bu toplantı sonrasında Kanada'ya devredeceğini de bildirdi.

ZAMAN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.