Almanya'dan yatırım çağrısı
Ekonomi bakanı Christa Thoben Türkiye'den gıda, tekstil, otomotiv gibi alanlarda yatırım beklediklerini söyledi.Referans Gazetesi'nden Ayten Güvenkaya'nın...
Ekonomi bakanı Christa Thoben Türkiye'den gıda, tekstil, otomotiv gibi alanlarda yatırım beklediklerini söyledi.
Referans Gazetesi'nden Ayten Güvenkaya'nın haberine göre, yarım yüzyıldır gurbetçi işçi isteyen Almanya, artık Türkiye'den yatırımcı bekliyor. Almanya'daki 16 eyaletin en büyüğü ve ülke ekonomisinin lokomotifi olan Kuzey Ren Vestfalya'nın (NRW) Ekonomi Bakanı Christa Thoben, Türkiye ve Almanya'nın yaşanan global ekonomik krizi işbirliği yaparak aşabileceğine inandığını söyledi.
Türk işadamlarını NRW'de yatırıma davet eden Thoben, "Kriz geçicidir. Kısa dönemli kriz nedeniyle uzun vadeli gelecekten ve stratejilerden vazgeçemeyiz. Türkiye ile eskiden beri süregelen ilişkilerimiz var. Bu altyapıyı artık birlikte yatırıma dönüştürelim" dedi. NRW'nin Almanya'nın Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu vurgulayan Thoben, "Burada size sunacağımız parasal bir teşvik yok. Ancak büyük bir pazar var. NRW'ye yatırım yapacak bir Türk işadamı, bir günde Avrupa nüfusunun dörtte biri olan 150 milyonluk pazara ulaşabilir" diye konuştu.
Tecrübe olarak görmek lazım
Almanya ekonomisinin dörtte birini temsil eden NRW Eyaleti, 2009 yılı aktivitelerinde ağırlığı Türkiye'ye verdi. Eyaletin bir bölgesi olan Rhein Kreis Neuss'un Ekonomik Kalkınma Kurumu, NRW Invest ve Dth International (Almanya-Türkiye Ticaret Bürosu) önceki gün ortaklaşa Alman-Türk Ekonomi Kongresi'ni düzenledi.
Kongrede konuşan Christa Thoben, kriz ortamında Türkiye ve Almanya arasındaki ticari ilişkilerin daha da derinleşmesi gerektiğine işaret etti. İki ülke arasındaki ilişkilerde karamsar olunmaması gerektiğini vurgulayan Thoben, "Türkiye yakın zamanda yaşadığı 1994 ve 2001 krizlerini atlatmayı başardı. NRW eyaleti de AB'nin en önemli metropollerinden biridir. Gerek Almanya gerekse Türkiye krizden beraber çıkmalıdır. Krizleri bir tecrübe olarak görmek lazım. Bunu aşacak güce sahibiz. Ülkemize yabancı yatırım çekmek istiyoruz. Türkiye de hedef ülkelerimizden birisi" dedi.
Dört avantajımız var
NRW'nin yatırım avantajlarını 4 ana başlıkta toplayan Thoben, şunları söyledi: "Birincisi Düsseldorf'tan bir günlük kamyon mesafesiyle AB'nin yüzde 40'ına ulaşabiliyoruz. İkincisi bu bölge tren, liman, hava yolu ve kara yolu olmak üzere mükemmel bir ulaşım altyapısına sahip. Bu, ticarette büyük avantaj sağlıyor. Üçüncüsü bu bölgeye yatırım yapan şirketlere kendi ürünlerini geliştirme konusunda Ar-Ge desteği veriyoruz. Dördüncüsü de Türk firmaları Almanca ve Türkçe bilen çok sayıda eleman bulabilirler."
Thoben, Türkiye'den gıda, tekstil, otomotiv gibi alanlarda yatırım beklediklerini, Alman işadamlarının ise Türkiye'de yenilenebilir enerji ve içme suyu ihtiyacının karşılanması konusundaki yatırımlara talip olduğunu açıkladı.
Bölgede 280 Türk firması var
NRW Invest Türkiye Temsilcisi Dr. Adem Akkaya ise eyalete yönelik bir sunum yaptı. Akkaya'nın verdiği bilgilere göre, 18 milyon nüfusa sahip ve Köln, Düsseldorf ve Dortmund gibi büyük şehirlere sahip NRW'de 8.6 milyon kişi çalışıyor. Nüfusun 11.5'i işveren olan eyalette, kişi başına düşen milli gelir 29 bin 400 euro düzeyinde. Yüksek bir alım gücüne sahip olan bölgede, 314 milyar euroluk bir özel tüketim gerçekleşiyor. Almanya'nın hasılatı en büyük 50 şirketinden 26'sının merkezi NRW'de bulunuyor. Almanya'ya gelen toplam 167.6 milyar euroluk yabancı yatırımın yüzde 28.5'i NRW'ye yapılmış durumda.
Akkaya, Türkiye'den de bu bölgeye yatırımların yoğun olarak geldiğini ifade ederek eyalette 2007 sonu itibariyle sermayesinin yarıdan fazlası Türkiye'den gelen 280 firmanın bulunduğunu kaydetti. Bu firmaların arasında Sarar, Rodi Giyim, Alfemo, Kale Kilit, Onur Air ve Barsan Global Lojistik'in bulunduğunu dile getiren Akkaya, kongre süresince de Türkiye ve Almanya'dan 250'ye yakın şirketin yeni işbirlikleri yapmak üzere bir araya geleceğini belirtti.
HÜRRİYET
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.