Alsancak Limanı, liderliğe oynuyor
İzmir Ticaret Odası (İTO) özelleştirme süreci sonuca ulaşmayan ve başta Kuzey Ege Limanı olmak üzere Aliağa limanlarının gölgesinde kalan Alsancak...
İzmir Ticaret Odası (İTO) özelleştirme süreci sonuca ulaşmayan ve başta Kuzey Ege Limanı olmak üzere Aliağa limanlarının gölgesinde kalan Alsancak Limanı'nın 'etki alanını' raporlaştırdı. Rapora göre, İzmir dışı firmaların limanı kullanma oranı yüzde 88 çıktı.
İTO Şehircilik Oda Mülkleri ve İnşaat Müdürü Hitay Baran tarafından hazırlanan raporda İzmir Limanı'nın etki alanı ve kent ekonomisi ile bağı kapsamlı incelendi. Bugüne kadar limanın ekonomik etki alanının belirlenmesine yönelik Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Bölümü, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Doktora Programı'nda 'Limanların Etki Alanı Saptanması İçin Bir Yöntem Önerisi: İzmir Alsancak Limanı' isimli bir doktora çalışması dışında bilimsel çalışma bulunmadığını belirten Hitay Baran, raporun bu tezin kısa bir özeti olduğuna dikkat çekti.
LİMAN 46 ŞEHRE HİZMET VERİYOR
Limanın etki alanının, bölgedeki ürünlerin zenginliği ve limana ulaşımın kolaylığı oranında arttığını belirten Baran, çalışma kapsamında 1.5 yıl süreyle Alsancak Limanı'nı ihracat veya ithalat için kullanan ortalama 6 bin firmanın tespit edildiğini vurguladı. Alsancak Limanı'nın 46 şehre hizmet verdiğini aktaran Baran, şöyle dedi:
"Liman en fazla yüzde 12. 4 oran ile İzmir'e, yüzde 7. 9 ile İstanbul'a, yüzde 7. 3 ile Denizli'ye ve yüzde 5. 6 oran ile Ankara'ya hizmet vermektedir. Limana Türkiye'deki tüm bölgelerden yük gelmektedir. Ağırlık, Ege, Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerindedir. "
İSTANBULLU FİRMALARIN TERCİH NEDENLERİ
İTO Şehircilik Oda Mülkleri ve İnşaat Müdürü Hitay, Alsancak Limanı'nın İzmir dışı firmalarının kullanma oranının yüzde 88'lerde olmasının limanın hinterlandının ne kadar geniş bir alana yayıldığını gösterdiğini vurguladı. Baran, bu limanı tercih eden İstanbullu 45 firma ile anket yapıldığını, sonuçlara göre firmaların yüzde 52'sinin tesislerinin, yüzde 24'ünün müşteri veya bayilerinin, yüzde 17'sinin hammadde kaynaklarının İzmir veya Ege Bölgesi'nde olmasından kaynaklı Alsancak Limanı'nın tercih edildiğini bildirdi.
Baran, 2008 yılında Alsancak Limanı'nın Marport'tan sonra ihracat ve ithalatta en fazla konteyner elleçlenen liman olduğuna, İzmir'i MİP Mersin Limanı, Kumport Ambarlı Limanı, Haydarpaşa Limanı ve Gemport'un izlediğini de anlatarak İzmir'in bu yıl içinde en çok dış ticaret fazlası veren il olduğuna da dikkat çekti. Baran, raporun son bölümünde şöyle dedi:
"Limanla ilgili göstergeler İzmir'in ihracata dayalı bir ekonomisi olduğunun göstergesidir. Ancak son yıllarda ithalattaki artışın sebebi İzmir kaynaklı olmasının dışında ülke ekonomisinde ithalat talebinin artması ve düşük döviz kuru sonucunda ithalatın daha cazip hale gelmesinden kaynaklanmaktadır.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.