Alsancak Limanı’nda konteyner skandalı
Beyannamesi açılmış, mühürlü konteynere gümrüklü sahada liman görevlileri çarptı. Hasarlı konteynerin yerine yenisini almak zorunda bırakılan ihracatçı firmaya, hasarlı konteynerin ardiye bedelini de ödetmeden yeni işleme başlamadılar.
Yaklaşık iki ay önce, İzmir Alsancak Limanı, böylesi ancak Türkiye’de yaşanabilir denilecek bir olaya sahne oldu. Yüklenip, beyannamesi açıldıktan sonra mühürlenen ve ihracata hazır hale gelen konteynere gümrüklü sahada liman görevlileri çarptı.
Buraya kadar aslında “kazadır olabilir” denilebilir ama ardından yaşanan trajikomik hikayeyi bir de sorunun muhatabından dinleyince pek de öyle düşünmüyorsunuz.
Alpmar, Denizli’de faaliyet gösteren mermer ve doğal taş ihracatçısı bir firma. Başında da genç bir jeoloji mühendisi Tolga Catlık var. Catlık, iki ay önce başına gelen ve çaresiz kaldığı olayı şu sözlerle bize aktardı:
“Konteynerimiz yüklenip, beyannamesi açıldı, mühürlendi ve ihracata hazır hale geldiği zaman Alsancak Limanı görevlileri konteynere çarptı. Doğal olarak hem konteyner, hem içindeki mal ve mali olarak da ben zarar gördüm. Duran bir konteynere liman görevlileri çarptığı halde, ne liman yetkilileri, ne de acente sorumluluk kabul etmedi. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’ni aradım. Sağolsun Başkan Ali Kahyaoğlu, avukatlarını yönlendirdi. Sonuçta olayda hiçbir sorumluluğum olmamasına karşın, 1.800 dolara yakın para ödedim. Yükümüzü taşıyacak olan MSC, doğal olarak hasarlı konteyneri gemiye almadığı için yeni konteyner ile değiştirmek zorunda kaldım. Aktarmak için para verdim. Beyanname açılmıştı iptal oldu, yenisi için para verdim. Limana dolu konteyneri aldılar, hasarlı boş konteyneri ise içeri almadılar. Bana, ‘Bu konteyner burada şu kadar gün bekledi, bunun için bir ardiye bedeli ödeyeceksiniz. Ödemenizin ardından işlemlerinize devam edeceğiz’ dediler. Gümrükçüm dahil işlemlerimizi yapmayacaklardı biz de işlemlerin durmaması için 1.800 lira da ardiye bedeli için ödedik.
KONTEYNERİN İÇİNDEKİ MERMERLER DE KIRILDI
Öte yandan konteyner hasar aldığından, içindeki mermerler de kırık gitti. Müşterimi arayarak durumu bildirdim ama hasarlı malzemenin parasını da müşteriye ödedim ve ticari imajımızı zedelememek adına her türlü ödemeyi gerçekleştirdim. Sağlam teslim edip mühürlettiğim konteyneri, birkaç gün sonra gümrük nezaretinde açtım. Mühür açıldıktan sonra hasar tutanakla tespit edildi.
Biz bunu hukuki olarak çözmeye kalktığımızda, ülkemizdeki doğal süreç nedeniyle en az 6 ayı alacaktır. Söz konusu hukuki süreç içinde konteynerin limanda kalması gerekecek. Bilirkişi gelecek. Öncesi, sonrası ve doğal olarak bunun da bir bedeli olacak. Ben genç bir girişimciyim. Milyon doların üzerinde ihracat yaparak, ülkeye döviz getiriyorum. Ama kendi insanımız önümüze taş koyuyor.
Selçuk ONUR - LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.