Amaç, deniz eğitiminde ‘kalite’ ile anılmak olmalı

Amaç, deniz eğitiminde ‘kalite’ ile anılmak olmalı

Türkiye, Dünyanın en çok denizci yetiştiren ve dolayısıyla en çok kayıtlı gemi adamına sahip ülkelerinden birisi. İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim...

Türkiye, Dünyanın en çok denizci yetiştiren ve dolayısıyla en çok kayıtlı gemi adamına sahip ülkelerinden birisi. İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ülkede, resmi kayıtlara göre toplam 170 bin civarında çeşitli yeterlik belgelerine sahip T.C vatandaşı gemi adamı bulunduğu söyledi.

Bu rakamın 40 bininin zabitan sınıfı gemi adamı olduğunu belirten Öztürk, artık Türkiye’de ve Dünya’da yeterince gemi adamı mevcut olduğunu, önemli olanın kalite açısından rekabet edebilecek denizciler yetiştirilmesi olduğunu belirtti.

Öztürk, “Artık ülkemizde ve dünyada yeterince gemi adamı mevcut. Daha önce çok sayıda gemiadamı özellikle zabitan sınıfı yetiştirip dünya piyasasına sunmak önemli iken günümüzde ise  kalite bakımından rekabet edebilecek farklı denizciler yetiştirmek değer kazanıyor. Dünya genelinde yaklaşık 1.5 milyon kişi gemi adamı olarak gemilerde çalışıyor. Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) tarafından 2010 yılında yapılan araştırmaya göre Dünya genelinde 624.000 zabit, 747.000 tayfa sınıfı gemi adamı arzı söz konusu. Zabit bazında en çok arzı OECD ülkeleri ve Uzakdoğu ülkeleri sağlıyor. Eğitim ve kalifikasyon gereksinimi çok daha düşük olan tayfa sınıfında ise en fazla arzı Uzak Doğu ülkeleri, Doğu Avrupa, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Sri Lanka, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri sağlıyor. Bu nedenle denizcilikte kaliteli eğitim artık büyük önem taşıyor” diye konuştu.

DENİZCİLİK YAŞAM BİÇİMİ

Ülke için denizcilik sektörünün önemi giderek artarken, denizcilik eğitiminin de stratejik bakımdan sektörün öncelikli konusu olduğuna dikkat çeken Öztürk, denizciliğin ülkemizi sadece yarınlara taşıyacak bir meslek değil aynı zamanda bir kültür, bir hayat tarzı olduğunu ifade etti.

Öztürk, “Denizcilik eğitiminde yıldızı her geçen gün parlayan Türkiye'de, denizcilik eğitimi veren okulların hedefi; denizi seven, denizde denizin kurallarına göre uzun yıllar iş yapacak adaylar yetiştirmektir. Ayrıca, denizcilik sektöründeki gelişmelere yönelik olarak belirlenen ulusal ve uluslararası şartlara uygun eğitim vermek, mesleğinde bilgili, yaratıcı, disiplinli, insana ve çevreye saygılı bireyler yetiştirmek eğitim kurumlarımızın ana hedefi olarak yer almaktadır. Eğitimde en önemli nokta ise denizci sabırlı, sakin olduğu gibi gördüğü ufkun ötesini de hesaplamalıdır. Denizcilik mesleği yeteri kadar uzun yapılabildiği takdirde öğrenciler ancak bu özellikleri kazanabilir” dedi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.