Antalya demiryolu ile süre 4 saat

Antalya demiryolu ile süre 4 saat

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Ulaştırma ve Demiryolları Uzmanı Serdinç Yılmaz, İstanbul, İzmit, Eskişehir, Kütahya, Afyon, Burdur, Isparta güzergahlarından...

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Ulaştırma ve Demiryolları Uzmanı Serdinç Yılmaz, İstanbul, İzmit, Eskişehir, Kütahya, Afyon, Burdur, Isparta güzergahlarından Antalya'ya ulaşacak demiryolu hattının, karayoluyla 12 saat olan ulaşım süresini yaklaşık 4 saate düşüreceğini belirtti.

''Antalya'nın Hızlı Demiryoluna Bağlanması ve İşletme Sistemi'' paneli, Antalya Kent Konseyi Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıda konuşan AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, demiryolu yatırımlarının, geri dönüşü uzun zaman alması ve ülke kalkınmasında ''ana motor niteliğinde'' olması özelliğiyle birçok ülkede devlet eliyle yapıldığını, işletmesinin de özel sektör tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Antalya ile Ankara ve İstanbul arasında kurulması planlanan hızlı demiryolu hattının işletme finansmanının kamu-özel sektör işbirliği modeliyle yapılmasını öneren Badak, yerli ve yabancı özel sektör kurumlarından oluşacak, SPK'ya kayıtlı bir işletme şirketi modelinin değerlendirilmesi önerisinde bulundu. Sadık Badak, il gar komplekslerinin aynı zamanda alışveriş merkezi fonksiyonu göreceğini belirterek, konunun İl Özel İdaresi ve belediyeleri de ilgilendirdiğini vurguladı.

Badak, Marmara bölgesinden Antalya'ya seyahat edecek yerli yolcu potansiyeli kadar, Antalya'dan Konya, Nevşehir ve Ankara'ya turistik amaçla gidiş-dönüş yapacak yabancı yolcu potansiyelinin de hesaplanmasının önemine işaret etti. Badak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2015 yılından itibaren Antalya bölgesine 15 milyon turist gelecek ve her yıl bu sayı yüzde 10 seviyelerinde artacak. Gelen turistlerin yüzde 20'sinin ki bu da 3 milyon gibi bir rakama tekabül eder, Konya, Nevşehir ve Ankara'ya iki günlük gezilere götürülmesi, bu kişilerin de gezi sırasında ortalama 200 dolar harcamasıyla yılda 600 milyon dolar gelir elde edilir. Hedeflenen yıllarda Ankara, 2 günlük turlar için bir turistik destinasyon olacaktır. Tüm dünyada ülke başkentleri önemlidir ve insanlar ulaşım kolaylığı varsa orayı görmek isterler. Ankara'ya İstanbul üzerinden de turist talebi olacağını düşünmekteyim. Konya'nın tarihi ve turistik önemi biliniyor. Nevşehir, dünyada eşi olmayan bir turistik merkezdir. Ulaşım zorluğundan yeterli ziyaretçi alamamaktadır. Konya-Antalya hattının demiryoluyla bağlanması halinde yılda Antalya çıkışlı 600 milyon dolar gelir getirecek yolcu potansiyeli üzerinde değerlendirme yapılmasını önermekteyim.''

LOJİSTİK KÖY VE KURU LİMAN

Sadık Badak, demiryolu hattının, Orta Anadolu yüklerinin Antalya'ya inmesi ve bölgedeki yaş meyve ve sebze yükünün de Ankara, İstanbul ve Orta Avrupa'ya ulaştırılması açısından önemini vurguladı.

Avrupa, Ortadoğu ve Asya ülkelerinde 600 milyar dolarlık bir lojistik pazarı bulunduğunu belirten Badak, Türk ulaşım sektörünün ise bu pazardan 60 milyar dolar pay almayı hedeflediğini söyledi. Badak, Antalya'nın hedefinin lojistik sektöründe önemli adımlar atmak olduğuna işaret ederek, demiryolu hattının geçeceği güzergahta ''Lojistik köyleri'' oluşturulması gerektiğini kaydetti. Lojistik köylerinde paketleme üniteleri, gümrükleme, stoklama, iş ve yük dağıtımı gibi ünitelerin yer alacağını belirten Sadık Badak, sektör temsilcilerinin özellikle İstanbul Tuzla ve Ambarlı ile Anadolu'nun çeşitli noktalarında lojistik köyleri oluşturulmasını istediklerini vurguladı.

Kısa vadede Antalya Hurma'da modern bir tır parkı düşünülmesini isteyen Badak, uzun vadede ise demiryolu güzergahında 100-200 hektarlık alanın lojistik üs olarak planlanması önerisinde bulundu.

Sadık Badak, bu alanın ilerleyen yıllarda mal ve konteynerlerin sevkıyata hazırlandığı ve gemiye yüklenmeden önce tüm resmi işlemlerin tamamlandığı yer anlamına gelen, ''Kuru liman'' olarak ekonomiye hizmet edeceğini bildirdi.

İSTANBUL-ANTALYA ARASI 4 SAAT

Devlet Planlama Teşkilatı Ulaştırma ve Demiryolları Uzmanı Serdinç Yılmaz da ''Türkiye'de Hızlı Tren Yatırım Planlaması ve Antalya Önceliği'' başlıklı konuşmasında, hızlı trenlerin saatte ortalama 200 kilometre hız yaptıklarını bildirdi.

Türkiye'nin nüfus yoğunluğu gözönünde bulundurularak demiryolu hattının ülke geneline yayılmasının planlandığını belirten Yılmaz, hükümetin bu konuya büyük önem verdiğini ifade etti.

Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLHMİ) Genel Müdürlüğü'ne ayrılan bütçenin 2000 yılında 88 milyon YTL iken, bu rakamın 2007 yılında 2 milyar 22 milyon YTL'ye çıkarıldığını kaydetti.

Antalya'yı İstanbul ve Ankara'ya bağlaması planlanan hızlı demiryolu hattının ise henüz etüt proje aşamasında olduğunu vurgulayan Serdinç Yılmaz, İstanbul-Antalya hattının toplam 743 kilometre olacağını bildirdi. Yılmaz, İstanbul, İzmit, Eskişehir, Kütahya, Afyon, Burdur, Isparta güzergahlarından Antalya'ya ulaşacak hattın, kara yoluyla 12 saat olan ulaşım süresini yaklaşık 4 saate düşüreceğini ifade etti.

Serdinç Yılmaz, projenin Eskişehir'den itibaren olan kısmının ise 2 milyar 730 milyon avroya mal olacağını kaydetti.

Ankara'yı Antalya'ya bağlayacak 588 kilometrelik hattın Afyonkarahisar bağlantılı olacağını bildiren Yılmaz, bu hattın karayoluyla 7 saat olan süreyi yaklaşık 3 saate düşüreceğini söyledi.

Yılmaz, Ankara-Antalya hızlı demiryolu hattının Afyonkarahisar'dan ayrıldıktan sonraki kısmının ise 1 milyar 830 milyon avroya mal olacağını kaydetti.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.