Antalya'da 46 lüks yat denize indirilecek
Antalya Serbest Bölge A.Ş. (ASBAŞ), Türkiye'de çoğunluğu ultralüks yatların üretildiği sektörde İstanbul ve Bodrum'u geride bıraktı. 2015'in başından...
Antalya Serbest Bölge A.Ş. (ASBAŞ), Türkiye'de çoğunluğu ultralüks yatların üretildiği sektörde İstanbul ve Bodrum'u geride bıraktı. 2015'in başından itibaren 10 yat denize indirildi.
Antalya Serbest Bölge A.Ş. (ASBAŞ), Türkiye'de çoğunluğu ultralüks yatların üretildiği sektörde İstanbul ve Bodrum'u geride bırakarak, üretimi devam eden proje bazındaki toplam 889 metre yat siparişiyle Türkiye'de liderliğe oturdu. ASBAŞ'ta 2000 yılından itibaren ultralüks yat üretimine başlanırken geçen Şubat ayı sonu itibariyle yaklaşık 60 firma tarafından toplam 4 bin 868 metre uzunluğunda 280 lüks ve ultralüks yat tamamlanarak sahiplerine teslim edildi. Yüzde 95'i yurt dışındaki zengin isimlere yapılan bu yatlardan 15 yılda 572 milyon dolar gelir elde edildi.
BU YIL 10 YAT DENİZE İNDİ
Bu yılın ilk 2 aylık döneminde toplam 10 yatın tamamlandığı ve sahiplerine teslim edildiğini belirten ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, Damen Yatçılık tarafından 11'er metrelik 8 motoryatın, petrol platformlarında hız amaçlı kullanılmak üzere Venezuela'ya gönderildiğini söyledi. Gürses, OCC yat firmasının da 9 metrelik 2 yelkenlisinin Yunanistan'a satıldığını açıkladı.
YIL SONU HEDEFİ 46 YAT
Sektörün 2015'e çok iyi başladığını söyleyen Gürses, bu yılki hedefin toplam 46 yatın tamamlanıp denize indirilmesi olduğunu aktardı. Gürses, bu yıl 0-23 metre arası 36, 24-39 metre arası 6, 40 metre ve üstü 4 yatın denize indirilmesinin planlandığını, 40 metre üstü 4 yatın 2'sinin ise 60 metre ve üzerinde olduğunu kaydetti. Gürses, 2016-2017 yıllarında denize inecek yatlarla birlikte devam eden toplam yat sayısının da 94 olduğunu kaydetti.
2 DEV DENİZE İNMEYE HAZIRLANIYOR
Bu yılın iki büyük sürprizi ise, 60 metre ve üzerindeki 2 dev tekne olacak. Yaklaşık 3 yıldır yapımı devam eden 'Sunrise Yatçılık' firmasına ait 63 metrelik çelik gövde-kompozit yatı Mayıs ayında denize indirilecek. Haziran ayında ise, Alya Yatçılık firmasına ait 60 metrelik çelik gövde-kompozit yat denize inecek. Her iki yat da İngiltere'de adı açıklanmayan zengin işadamlarının siparişi üzerine yapılıyor. Gürses, ultralüks bu teknelerin okyanusları aşan kapasitede olduğunu ve bu büyüklükte Antalya'da yapılan ilk tekneler olacağını açıkladı.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ
Şu an Türkiye'de yeni ve devam eden toplam 2 bin 795 metrelik yat projeleri arasında Antalya'nın ilk sıraya yükseldiğini belirten Zeki Gürses, "Bodrum ve Tuzla'yı geçtik" dedi. Bölgede sektörel kümelenme olmasını sektörün başarısı olarak gösteren Zeki Gürses, yapılan son araştırmalara göre ASBAŞ'ın devam eden toplam 889 metrelik yat projeleriyle Türkiye'de ilk sırada olduğunu kaydetti. Gürses, "Diğer bölgeler sırasıyla Bodrum 592 metre, İstanbul-Tuzla 507 metre, Bozburun 245 metre, İstanbul-Çekmece 190 metre, Fethiye 184 metre, İzmit 80 metre, Bodrum Ören 62 metre, Bartın 45 metre" dedi.
AVRUPA'DAN YÜZDE 40 UYGUN
Antalya'da yat üretiminin yüzde 95 oranında yurtdışına olduğunu hatırlatan Zeki Gürses, başta işçilik ve elektrik gibi girdi maliyetleri olmak üzere, Serbest Bölge'nin getirdiği kurumlar ve gelir vergisi stopaj vergilerine yönelik avantajların maliyet açısından Avrupa'ya göre yüzde 40'a yakın daha uygun olduğunu kaydetti. Gürses, “Aynı kalitede daha ucuza olduğu için Antalya tercih ediliyor" dedi.
RIHTIM 165 METRE BÜYÜYOR
Serbest Bölge'nin en büyük problemi olan Balıkçı Barınağı'nın da tamamlandığını anlatan Gürses, balık toptancılarının da Nisan ayında taşınmış olacağını söyledi. Bugün için 120 metre rıhtıma sahip olduklarını belirten Gürses, taşınma işleminin tamamlanmasıyla Nisan'dan itibaren 165 metrelik alan daha kazanılarak, rıhtımın 285 metreye çıkacağını, bunun da 60 metre ve üzeri projelerin önünü açacağını kaydetti.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.