Antep yaptı, Mersin baktı!
İşadamı Mehmet Baharoğlu denizsiz Gaziantep'e tersane kurdu. Bu haber yıllardır Doğu Akdeniz’in tek tersanesine sahip olmak isteyen ancak engellemeler nedeniyle projesi rafa kalkan Mersin’deki yatırımcıları çileden çıkardı.
Mersin’de Seka Limanı’na kurulmak istenen tersanenin engellenmesi yatırımcıyı küstürdü! 20 milyon TL yatırım ile 500 kişiye istihdam sağlayacak tersane projesi rafa kalktı, bin 500 dönüm arazi ise kaderine terk edildi.
Gaziantepli işadamı Mehmet Baharoğlu, denizi olmayan kente 5 milyon liralık yatırımla tersane kurdu. Baharoğlu, 50 bin metrekare alan üzerine kurduğu tersanede sadece baraj göllerinde kullanılabilecek tekne imalatına başladı. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Baharoğlu, Gaziantep ile Şanlıurfa sınırındaki Fırat Nehri’nde tekne turizminin yaygınlaşması amacıyla uzun araştırma yaptıktan sonra kentte tersane kurmaya başladı. 50 işçinin çalıştığı tersanede, baraj gölü ve tatlı sularda kullanılabilecek yıllık 200 tekne üretilebilecek. Baraj göllerinde turizmin gelişmesiyle tekne ihtiyacının ortaya çıkacağını, bunu görünce sektöre yöneldiğini anlatan Baharoğlu, Türkiye’de 540 baraj gölü ve tatlı su kaynağı bulunduğunu ve bunlarda ürettikleri teknelerin hizmet verebileceğini söyledi. Baharoğlu, “6 kişilikten 100 kişi kapasiteyi 24 metreye uzunluğunda tekne üretiyoruz. Osmanlı’yı anımsatan saltanat kayıkları ile Viking kayıkları da yapıyoruz” dedi.
MERSİN’DE 12 YIL ÖNCE NE OLDU?
Gaziantep’ten gelen bu haber, Mersin’de yıllardır tersane hayali kuran yatırımcıları adeta çileden çıkardı. Zira Türkiye’deki 6 deniz ticaret odasından birine sahip olan Mersin’de tersane kurma çalışmaları 12 yıl önce başlamıştı.
Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) öncülüğünde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Serbest Bölge İşleticisi A.Ş, Mersin Deniz Tacirleri A.Ş, Taşucu Belediyesi ve gemi inşaat şirketi Selah Grubu’nun oluşturduğu Ortak Girişim Grubu, güçlerini birleştirerek Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş.’yi kurdu ve Seka Limanı’nın özelleştirme ihalesine girerek, araziyi 49 yıllığına kiraladı.
TEMEL ATILMIŞTI AMA YATIRIM DURDURULDU!
Tersanenin kurulabilmesi için her türlü bürokratik işlemleri tamamlayan Ortak Girişim Grubu 30 Nisan 2004 tarihinde tersanenin temellerini attı. İnşaatına hızla başlanan ve 20 milyon dolarlık bir yatırım öngörülen tersaneye, 28 Mart 2004 Yerel İdare Seçimlerinde yönetim kademesi değişen Taşucu Belediye Başkanlığı ‘çevreye zarar vereceği endişesiyle’ karşı çıktı. Taşucu Belediye Başkanlığı ve Taşucu Kum Mahallesi Güzelleştirme Doğal Yaşamı Koruma Derneği yatırımın durdurulması için yargıya gitti. Yargı, davacıların talepleri doğrultusunda tersane yatırımını durdurdu. Tersane yatırımında o günden bu güne herhangi bir gelişme olmadı.
TURİZM YAPILSIN DENİLDİ AMA ODA OLMADI!
Seka Limanı’nı yat limanına dönüştürmekle, insanlara çevrenin kirletilmeyeceği fikri üzerinden yatırıma karşı çıkılırken, yatırımcılar, buna karşı çıkmış ve tersane faaliyetleri ile turizmin yan yana yapılabileceğini savunmuştu. Taşucu Belediye Başkanlığı ve diğer sivil toplum kuruluşlarının, 30 Nisan 2004 yılında temeli atılan tersaneyi, çevreyi kirletme korkularını gidermek üzere denetleme çabası içinde olmak yerine, karşı çıkmalarına tepki gösteren yatırımcılar; tersanenin çevreyi kirletmeden, bölgedeki 500 kişinin doğrudan, dolaylı olarak da 3 bin kişinin iş imkanına kavuşmasının engellendiğini savundu. “Burada turizm yapılsın” denilen bin 500 dönüm Seka Limanı arazisi ise o günden bugüne kaderine terk edildi.
“YATIRIMI BAZI SİYASETÇİLER ÖNLEDİ”
MDTO Yönetim Kurulu Üyesi Atahan Çukurova, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada süreci, “Bilinçsizce yaptırmadılar, şimdi çok pişmanlar ama iş işten geçti” sözleri ile tanımladı. Mersin’in Silifke İlçesi Taşucu Mahallesi’nde Seka Limanı arazisine 2003 yılında yapılmak istenen Gemi Yapım Onarım Sahası Projesi yani tersane yatırımı için ellerini taşın altına koyarak, Özelleştirme İdaresi’nden 49 yıllığına arazinin kiraladıklarını anımsattı. “Ancak yerel idare ve kendi çıkarını düşünen bazı siyasetçiler bunu seçim malzemesi yaparak, projeyi önlendi” diyen Çukurova, proje ile 20 milyon TL yatırım yapılacağını ve direkt olarak 500 kişiye iş imkanı yaratılacağını anımsattı. Ayrıca bu civardaki yan sanayinin de gelişeceğini, esnaf ve otellerin de bu işten kazançlı çıkacağını belirten Atahan Çukurova, bu sayede tesisin binlerce kişinin ekmek kapısı olacağını söyledi.
“TURİZM İLE TERSANE BİRLİKTE OLURDU!
Ancak turizm ile tersane faaliyetinin yan yana olamayacağı görüşü üzerinden yatırımın engellendiğini bildiren Çukurova, ancak Avrupa’da; Almanya, Norveç, İsveç gibi bir çok ülkede turizm ve tersane yatırımının bir arada yapıldığı birçok canlı örnek olduğunu ve bunu anlatmaya çalıştıklarını ama anlatamadıklarını söyledi.
Özellikle denizcilik alanındaki yatırımların Avrupa standartlarında olmamasının söz konusu olamayacağını ve kendilerinin de bu standartları baz alarak faaliyet gösterme niyetindeyken, engellendiklerini belirten Atahan Çukurova, bu yatırımın hayata geçmemesinin hem Mersin’e, hem Türkiye’ye kaybettirdiğini söyledi.
“DOĞU AKDENİZ’DE TEK OLACAKTIK”
Projenin stratejik önemine değinen Atahan Çukurova, “Bugün Doğu Akdeniz’de gemi inşa ve bakım onarım alanında böyle bir tesis yok. Sadece Kıbrıs’ta çok küçük çapta bir tesis var. Doğu Akdeniz’de başka bir tesis olmadığı için Taşucu stratejik öneme sahip olacaktı. Treni kaçardık. Mersin’e geçmiş olsun diyorum. Mersin, başka alanlarda olduğu gibi bu alanda da Tuzla kaybetti. Kocaeli İzmit Körfezi’nde bizim kurmak istediğimizin kat kat büyüklüğünde tersaneler kuruldu. Orada da deniz vardı ama orada yapılabildi, Mersin’de yapılamadı. Ayrıca bin 500 dönümlük Sera Limanı arazisi de atıl kaldı. Biz yatırımcılar olarak da zaten artık bu defteri kapattık. İsteğimiz de, şevkimiz de kalmadı. Bir tersane, yeni gemi yapımı işini biz de toprağa gömdük” dedi.
BÜYÜKŞEHİR’DE GÖZÜN SEKA LİMANI’NDA
Öte yandan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, Mayıs ayında SEKA Limanı’nda incelemelerde bulunarak, sorunlar hakkında yetkililerden bilgi alarak, incelemelerde bulunmuştu. Kocamaz, Taşucu Limanı’nda liman yetkililerinden bilgi alarak, SEKA Limanı’nda durumun içler acısı olduğuna dikkat çekmişti. Başkan Kocamaz, SEKA’nın kapanmasından bu yana bölgenin turizm bölgesi ilan edilmesine rağmen, buraya hiçbir yatırımın yapılmadığını, bölgenin çok atıl ve kirli bir halde olduğunu vurgulayarak, “SEKA’nın sosyal tesislerinin perişanlığını yerinde inceledik. Bu bölge turizm bölgesi ilan edilmiştir. Bu bölgenin mutlaka bir an önce ele alınması ve işletmecilere devredilmesi gerekiyor. Bununla ilgili girişimlerde de bulunacağız. SEKA Limanı ile ilgili daha önce Deniz Ticaret Odası’nın yaptığı görüşmeler var. Bunların ışığında neler yapılabilir, bu bölge yeniden nasıl canlandırılabilir, ayağa kaldırılabilir, bunun çözüm yollarını arayacağız” demişti.
Hediye EROĞLU - Mersin
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.