Araç sayısı 2 milyarı buldu: En önemli seçenek LPG
Dünya LPG Birliği (WLPGA) tarafından ilan edilen 7 Haziran Dünya LPG Günü, giderek artan motorlu araç sayısına dikkat çekmek, LPG’nin fosil yakıtlar içerisinde en temiz alternatif olduğunu vurgulamak için her yıl kutlanıyor.
Bilinen en çevreci fosil yakıt LPG’nin bu özelliğini vurgulamak için Dünya LPG Birliği (WLPGA) tarafından ilan edilen 7 Haziran LPG Günü tüm dünyada farkındalık yaratmak için kutlanıyor.
WLPGA’nın öngörü raporlarında, ekonomik gelişmelere sahne olan ve giderek artan nüfusa sahip Güneydoğu Asya, Latin Amerika ve Afrika ülkelerinde katlanarak artacak motorlu araç sayısının dünyamız için büyük tehlike oluşturduğu ifade ediliyor. Bu ülkelerdeki yetersiz altyapı ve düşük gelir düzeyi nedeniyle yeni teknolojiyle donatılmış,
pahalı alternatif yakıtlı araçların kullanıma geçemeyecek olması, Küresel Isınma, hava kirliliği ve Küresel Isınma’nın sonuçları olan, temiz su kaynaklarının azalması, deniz suyu seviyelerinin yükselmesi, yağış rejiminin değişmesi, kuraklık gibi tüm dünyayı ilgilendiren önemli sorunlar yaratıyor.
WLPGA’nın yayınlandığı 2019 öngörü raporunda tüm dünyada 27 milyonu aşkın aracın enerjisini LPG’den aldığı belirtilerek, LPG’nin uzun yıllardır motorlu araçlarda alternatif yakıt olarak kullanıldığı, LPG dönüşümünün düşük maliyetlerde gerçekleştirilebildiği için diğer alternatif yakıtlı araçlara kıyasla ‘çok daha erişilebilir’ olduğu vurgulandı.
Dünya çapında düşük vergi oranları ve dönüşüm parçalarına uygulanan sıfır vergi ile desteklenen LPG’li araçlar, dünyada en çok Türkiye, Rusya, Güney Kore, Polonya ve Ukrayna’da kullanılıyor. Avrupa’da en çok LPG’li aracı barındıran Türkiye’deyse LPG’li araçların dönüşümü için herhangi bir teşvik uygulanmıyor.
‘LPG NEDEN GELECEĞİN YAKITI?’
Dünya LPG Birliği üyesi BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “WLPGA her yıl öngörülerini paylaştığı, detaylı raporlar yayınlıyor. 2000’li yıllardan günümüze Latin Amerika, Afrika, Güneydoğu Asya ve Asya kıtalarında nüfusun katlanarak artığını gördük. Daha fazla insan daha fazla ulaşım aracı ihtiyacını doğuruyor. Altyapısı zayıf, gelişmemiş ülkelerdeki ulaşım araçları da yüksek karbon emisyonu üreten, havamızı kirleten katı parçacıkları atmosfere salan eski teknoloji araçlardan oluşuyor. Tüm dünyada en fazla LPG’li araç kullanan ülkeler Türkiye, Rusya, Güney Kore, Polonya ve Ukrayna, diğer Doğu Avrupa ülkelerinde de LPG’li araç sayısı giderek artıyor. Ancak araç sayısının giderek arttığı ülkelerde LPG’li araç kullanımı zayıf kalıyor. Küresel Isınma faktörü yüksek, kirletici dizel yakıt Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yasaklanırken, Asya’da yüksek oranlarda kullanılmaya devam ediliyor. Küresel Isınmayı geriletmek, havamızı temizlemek istiyorsak ucuz dönüşüm maliyetlerine sahip, tüm dünyada diğer yakıtlara oranla yüzde 57 oranında daha ekonomik olan LPG’yi tercih etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘LPG DÖNÜŞÜMÜ TÜM DÜNYADA TEŞVİK EDİLMELİ’
WLPGA verilerine göre Avustralya, Kanada, Çin, Japonya, Güney Kore, Rusya, Tayland, İngiltere, ABD ve Cezayir, düşük yakıt vergileriyle LPG’yi teşvik ediyor. Fransa, İtalya, Hollanda, İngiltere, Japonya, Güney Kore ve ABD’deyse LPG Dönüşüm kitleri ve fabrika çıkışlı LPG’li araçlara vergi indirimi uygulanıyor. Dünyanın en büyük alternatif yakıt teknolojileri üreticisi BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “LPG’li araçların en fazla kullanıldığı Türkiye, Ukrayna, Polonya ve Doğu Avrupa ülkeleriyle, LPG’li araçlara en fazla ihtiyaç duyulan Latin Amerika, Güneydoğu Asya ve Afrika’da LPG teşvikleri ne yazık ki uygulanmıyor. 27 milyonu aşkın LPG’li araç 2000’li yıllar ile karşılaştırıldığında büyük bir rakam gibi önümüze çıksa da 2 milyara yaklaşan motorlu araç içerisinde çok zayıf bir rakam olarak görünüyor. Daha yaşanılabilir bir dünya için LPG’nin çok daha fazla teşvik görmesi gerekiyor” diye konuştu.
‘KAPALI OTOPARKLARA GİRİŞ YASAĞI HATALI BİR UYGULAMA’
LPG’li araçların Avrupa Birliği tarafından belirlenen ‘ECER 67.01’ standartlarına uygun ekipmanlarla donatıldığını bu nedenle AB ülkelerinde araçların LPG’li olduğunu belirten etiket zorunluluğunun kaldırıldığını ve kapalı otopark yasağının uzun yıllar önce iptal edildiğine dikkat çeken BRC Türkiye CEO’su Örücü, “ECER 67.01 standartları AB üyesi ülkelerde ve ülkemizde zorunlu olarak uygulanmaktadır. Aynı güvenlik testlerine tabi tutulan Avrupalı araçlar kapalı otoparkları kullanabilirken, ülkemizde kapalı otopark yasağı devam etmektedir. LPG’li araçların kapalı otoparklara girmesi engelleyen eski yasalarla çevreci yakıtlara destek değil, köstek oluyoruz. Otoyollardan ve köprülerden indirimli geçme ayrıcalığı, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde indirim, LPG’li sıfır kilometre araç alımlarında ÖTV indirimi, LPG dönüşüm ekipmanlarında uygulanacak vergi indirimleri, LPG’li araçların teşvik edilmesinde önemli rol oynayacaktır” dedi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.