Araç takip sistemleri 5 milyar TL tasarruf sağladı
Mobiliz Genel Müdürü Özlem Yeşildere, araç takip sistemi kullanan 50 binin üzerinde şirketin son 10 yılda toplam 5 milyar TL'nin üzerinde akaryakıt tasarrufu yaptığını söyledi.
Araç takip sistemi ve uzaktan erişim teknoloji şirketi Mobiliz CEO’luğuna atanan Özlem Yeşildere, bu alanın sanıldığının aksine çok üst düzey teknoloji gerektirdiğini ve çok farklı alanlarda çözümler sağladığını vurguladı. Mobiliz Kurucusu Levent Aydoğan ve CEO Özlem Yeşildere, bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Yeşildere yaptığı açıklamada, araç takip sistemlerinin kullanılmaya başlamasının ardından toplam 5 milyar TL’ye kadar yakıt tasarrufu sağlayabildiğini hesapladıklarını kaydetti. Yeşildere, 2015 sonu itibariyle yıllık tasarrufun 1,5 milyar TL’ye kadar ulaşacağını tahmin ettiklerini vurguladı. Özlem Yeşildere, kamu kuruluşları ile yaptıkları görüşmelerde, genellikle çekingenlik sezdiklerini belirtti. Buna karşılık, özel idareler belediyeler gibi yoğun araç kullanımı olan kuruluşlara ürün verdiklerini ve kullanıcıların tamamından memnuniyet mesajları aldıklarını vurgulayan Yeşildere, kamunun da gelecekte büyüyeceğini ancak ana müşterinin şu anda özel sektör olduğunu belirtti. Levent Aydoğan ise Mısır’da devlet ile birlikte kurdukları sistemle ilgili, daha sonra iki ülke arasında yaşanan siyasi sorunların sorun yaratmadığını ve sistemin tam olarak çalıştığını kaydetti.
YÜKSEK TEKNOLOJİ GEREKTİRİYOR
Kamu ortaklı ve tekel olarak kurulan sistemin bütün altyapısının ve yazılımının Mobiliz tarafından verildiğini hatırlatan Aydoğan, çalışmaya başladıklarında Türkiye’ye karşı Mısır kamuoyunda büyük bir olumlu ilgi olduğunu, daha sonra yaşanan siyasi gelişmelerle daha az övücü cümleler duymaya başladıklarını kaydetti. Makineden makineye iletişim (M2M – machine to machine) sistemlerin Türkiye için en gözle görünür ürünlerinin araç takip sistemleri olduğunu vurgulayan Yeşildere, bunun çok geniş bir alanı kapsama yeteneğine sahip ve geleceğin 10 önemli sektöründen biri olarak gösterildiğini hatırlattı. Levent Aydoğan da sanıldığının aksine bu sistemlerin çok karmaşık ve ileri düzey teknoloji içerdiğini kaydederek, “Üst düzey bir teknoloji gerektiriyor” dedi.
M2M'DE POTANSİYEL ÇOK BÜYÜK
Özlem Yeşildere ise geleceğin kritik teknolojisi olan haberleşme yeteneği olan makinelerin, yeni bir alan olan “Şeylerin interneti” (IoT internet of things) alanını doğurduğunu belirterek, “Bu teknolojiye dayalı uygulamalar sağlayacağı verimlilikle büyük bir potansiyeli barındırıyor. Mobiliz bu alanda TÜBİTAK tarafından da onaylanan projelerle gelişimini sürdürecek” dedi. Özlem Yeşildere, şeylerin (nesnelerin) interneti ve M2M’nin “Teknolojinin evrimleşmesi” olarak nitelenebileceğini belirterek, “Bu aslında uzaktan bir şeyi yapmak, uzaktan okumak. Mesela sağlık alanında, bir insanın bilekliğinde tansiyonunuzu, diğer sağlık verilerini ölçebilirsiniz ve anında doktora bilgi verilebilir. Mesela şeker hastaları için ciddi bir avantaj sağlar. Akıllı evler enerji verimliliğini artırır. Mevcut bir uygulama mesela tavukçulukta, yumurtaların kuluçka ısısı, yolda taşınırken maruz kaldığı ısı her şeyi ölçüp uyarı raporlaması yapılabiliyor. Soğuk zincirde çok etkili. Aklınıza gelecek her sektörde verimliliği artırmak mümkün” dedi.
PAZAR YÜZDE 30 BÜYÜYOR
Türkiye’de 8 milyonu ticari, 18 milyon araçtan sadece 750 bininin takip sistemine dahil olduğunu, yıllık yüzde 30 büyüme hızıyla iç pazarı en hızlı büyüyen ülkeler arasında bulunulduğunu kaydeden Yeşildere, 2018’de 2 milyon araçlık bir hacmin doğacağını tahmin ettiklerini kaydetti.
(Dünya)
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.