Arkas gitti, Kıbrıs ayağa kalktı
Gazimağusa Serbest Liman Bölgesi içerisinde bulunan ve Port İsbi Cyprus Free Zone Marine Lojistik Ltd.’in kullanımında bulunan yaklaşık 10 bin metrekarelik...
Gazimağusa Serbest Liman Bölgesi içerisinde bulunan ve Port İsbi Cyprus Free Zone Marine Lojistik Ltd.’in kullanımında bulunan yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanının Türkiye firması Arkas’a devredileceği iddiaları büyük tepki yarattı.
KIBRIS’a konuşan Özkıraç Ltd. sahibi Yıltan Özkıraç, limanın parsel parsel yabancı firmalara verilmesine göz yumulamayacağını, yapılacak uygulamanın sadece Arkas Şirketi’nin cebini dolduracağını söyledi.
ÖZKAM Nakliyat Şirketi Başkanı Mehmet Canova da, alanın Port İsbi’ye de yabancı şirkete de kiralanmasına karşı olduklarını belirtti
Söz konusu şirketin taşımacılığı da kendisi yaparak zaten kötü olan işlerine bir de onların darbe vuracağından yakınan Canova, devletin konuyu iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.
Söz konusu alanı devralacak olan şirketin konteyner yükleme ve boşaltma işlerini kendi kendine yapacağını öğrendiğini ifadeden Armatörler Birliği Başkanı Mustafa Cancuri ise, bunun limandan ekmek kazanan işçiler için büyük sorun teşkil edeceğine dikkat çekti.
GÜÇ-SEN Başkanı Erol Emin de yaptığı açıklamada özelleştirmelere karşı olduklarını, hükümetin halkı liman konusunda bilgilendirmesi gerektiğini; Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi Başkanı Serhan Tekkan ise, konuyu yeni öğrendiklerini ve gerekli araştırmayı yaptıktan sonra açıklama yapacaklarını belirtti.
Özkıraç Ltd. sahibi Yıltan Özkıraç, yaklaşık 1 yıl önce, ilgili kurumların, derneklerin ve sendikanın tepkisine rağmen limanda yaklaşık 10 bin metrekarelik alanın Serbest Liman Yönetimi ve Bakanlığın kararı ile Port İsbi Ltd’ e verildiğini söyledi.
GÖZ YUMULAMAZ
Serbest Liman Yönetim Kurulu’nda üye olduğunu anlatan Özkıraç, 9 Ağustos 2012 tarihinde katıldığı toplantıda Port İsbi’ye verilen yerin Türkiye firması olan Arkas Ltd.’e devrinin gündemde olduğunu kaydetti.
Yıltan Özkıraç, kendisinin de buna ret oyu vermesine rağmen, diğer iki üyenin evet oyları ile konunun Ekonomi Bakanlığı’nın onayına gönderildiğini bildirdi.
Kendisinin buna sonuna kadar karşı olduğunu ifade eden Özkıraç, limanın parsel, parsel yabancı firmalara yatırım adı altında verilmesine göz yumulamayacağını dile getirdi.
Söz konusu yerin Arkas Ltd.’e verilmesinin limanda çalışanlara hiçbir yarar sağlamayacağını, sadece söz konusu şirketin cebini doldurmasına yarayacağının altını çizen Yıltan Özkıraç, bu uygulamanın devletin mevcut konteyner ardiye gelirini de sıfırlayacağı anlamına geldiğini bildirdi.
Söz konusu şirketin tüm emelinin KKTC devletine para ödememek olduğuna dikkat çeken Özkıraç, limanın parsel parsel verilmesine hiçbir anlam veremediğini ve yapılan haksız rekabete yol açacağını kaydetti.
Kendisinin tüm bunları söylediğinde, kendine “ senin de yerin var” denildiğini anlatan Yıltan Özkıraç, kendisine ait olan yerin ekipman park alanı olarak kullanıldığını söyledi
Özkam Nakliyat Şirketi Başkanı Mehmet Canova ise; söz konusu alanın Port İsbi şirketine kiralanacağı zamanda dahi herkesin buna karşı olmasına rağmen yerin kiralandığını anlattı.
Kendisinin o tarihlerde bu işin doğru olmadığına inandığını ifade eden Canova, günümüzde de yerin devrini alan yeni şirketin de samimiyetine inanmadığını kaydetti.
Söz konusu şirketin ilerleyen zamanlarda taşımacılığa başlayıp, zaten kötü olan işlerine bir de onun balta vuracağını bildiren Mehmet Canova, devletin konuyu iyi değerlendirip, kendilerine sahip çıkmasını istedi.
Armatörler Başkanı Mustafa Cancuri, KKTC’nin yabancı ülkelerin tanıdığı sadece bir limanı olduğunu söyledi.
Gazimağusa Liman’nın bu nedenle çok önemli bir liman olduğuna vurgu yapan Cancuri, bu liman için günümüze kadar gerek uluslar arası alanlarda, gerekse de görüşme masalarında birçok pazarlığa neden olduğunu kaydetti.
Mağusa halkının denizden faydalanmayı bir kenara bırakarak, ekmek parası için limanda çalıştığını da söyleyen Mustafa Cancuri, Mağusa için çok önemli olan bu limanının kiralanan firmalar tarafından hasara uğratılarak bırakıldığını kaydetti.
Kendisinin yaptığı araştırmalara göre, yapılmak istenen uygulamanın bölgeye hiçbir katkı sağlamayacağını öğrendiğini anlatan Cancuri, söz konusu yabancı firmanın da kendi konteynerlerinin yükleme ve boşaltımını kendi yapacağı için de işçilerin bundan çok olumsuz etkileneceğini bildirdi.
SİYASİ BİR KARAR
Limandan ekmek parası kazanacak olan işçilerin ekmeklerine büyük bir darbe vburulacağınıolacağını dile getiren Mustafa Cancuri, liman içerisindeki yerlerin 2-3 firmaya verildiği zaman nasıl bir özelleştirme olacağını anlayamadığını ifade etti.
Yerli kuruluşlardan oluşan bir birliğin yabancı bir ülkelerin limanında yer alamadığı gibi, yabancı şirketlerin de KKTC limanlarında serbest bölgeden yer alamaması gerektiğine dikkat çeken Cancuri, alınan kararın siyasi bir karar olduğunu ve dış ülkeden bir şirketin nasıl siyasi bir karar aldırdığının da çok düşündürücü olduğunu kaydetti.
Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi Başkanı Serhan Tekkan, konu ile ilgili pek fazla bilgi sahibi olmadığını, derin bir araştırma başlatacaklarını ve gerekli açıklamayı en kısa zamanda yapacaklarını söyledi.
Güç-Sen Başkanı Erol Emin de konu ile ilgili olarak limanda birçok işler yapıldığını, özelleştirmelere de sonuna kadar karşı olduklarını belirtti.
Kamu alanlarının kimlere kiralandığının bir an önce açığa çıkarılması gerektiğini vurgulayan Erol Emin, “Limanda yapılan ve yapılacak olanlar bir an önce halka açıklanmalıdır.” dedi.
Limanın gün geçtikçe daha fazla elden gittiğini işaret eden Emin, yetkili kurumların ne olduğunu açıklaması gerektiğini kaydetti.
Latifoğlu Ltd. sahibi Akıl Ağaoğlu ise, söz konusu alanın Port İsbi’ye kiralanmasına karşı olduklarını bildirdi.
Yapılanın sadece el değiştirme olduğuna vurgu yapan Ağaoğlu, kendilerinin tepkilerinin uzun yıllar öncesine dayandığını ifade etti.
AHMET İLKTAÇ/KIBRIS GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.