Atlasglobal'den iki yeni havayolu
Dış hat uçuşlarını toplam portföyü içinde yüzde 70’e çıkaran Atlasglobal, iki yeni havayolu kuruyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, her ay ortalama iki yeni destinasyon açtıklarını belirtti
Dış hat uçuşlarının oranını yüzde 70'e kadar çıkaran Atlasglobal iki yeni havayolu kurma aşamasında. Yeni şirketlerden birinin Orta Avrupa'da diğerinin ise Körfez bölgesinde olacağını belirten Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, geçtiğimiz yıllarda aldıkları bir kararla yurtdışı uçuşlarına ağırlık verdiklerini vurguladı. Geçen yaz sekiz ülkeye uçarken bu yıl bu rakamın temmuz itibarıyla 30'un üstünde ülkeye çıkacağını belirten Ersoy, "Her ay ortalama 2 yeni destinasyon açıyoruz. Artan destinasyonlarımız ve yeniden düzenlediğimiz sefer saatlerimizle beraber, bağlantılı sefer sayılarımız artıyor. Böylece Türkiye'nin doğusundaki ülkeleri batıya bağlıyoruz. İstanbul, Frankfurt ve Dubai gibi diğer transit uçuş noktalarına göre 1 saat daha kısa süre uçuş imkânı sunuyor. İstanbul üzerinden uçuşlar havayolu şirketlerine ortalama yolcu başına 100 dolar avantaj sağlıyor" şeklinde konuştu.
TARİFELİ UÇUŞLAR KRİZİ ÇÖZER
Hükümetin havacılık sektörü açısından İstanbul'un coğrafi avantajını gördüğüne ve buna göre doğru adımlar attığına dikkat çeken Murat Ersoy, 3. Havalimanı'nın İstanbul'un transit geçiş pozisyonunu güçlendireceğine de belirtti. Rusya ile yaşanan gerilim sonrası turist sayısındaki azalmayı da değerlendiren Murat Ersoy, "Tarifeli uçuşlar çok önemli. Bu alanda yapılacak yatırımlar artmalı. Çünkü hükümetler charter uçuşları iptal edebiliyor. Ancak tarifeli uçuşlarda aynı durum söz konusu değil. Uçuşlar devam ettiği sürece de mutlaka o bölgede bir turizm pazarı oluşuyor. Havayolları da riski alarak, elini taşın altına koyar" dedi.
ALTERNATİF PAZAR YARATMALIYIZ
Sektör hakkında değerlendirmelerde bulunan Murat Ersoy, şunları anlattı: "Son yaşanan gelişmeler çerçevesinde Türkiye'nin riskli ülke konumuna düşmesiyle beraber, pek çok tur operatörü charter uçuşları iptal etti. Ancak onlar için de büyük bir sıkıntı bu. Avrupa'daki tur operatörlerinin turlarının yüzde 20'sinin Mısır oluştururken, yüzde 40'ını Türkiye oluşturuyordu. Bu iki ülkenin de aynı dönemde sıkıntı yaşaması, tur operatörlerini zora soktu. Bundan sonra hiçbir tur operatörü yumurtaları aynı sepete koymayı tercih etmeyecek. Hiçbir destinasyonun yüzde 20'nin üstüne çıkmasına izin vermeyecek. Biz Türkiye olarak alternatif destinasyonlar yaratarak turizm sektörünü bu sıkıntıdan kurtarabiliriz."
DUBAİ'NİN İLÇESİ GİBİ
Birleşik Arap Emirlikleri'nde Sharjah'a sefer başlattıklarını anlatan Ersoy, bölgenin önemli aktarma noktalarından biri olan yeni destinasyon ile ilgili şöyle konuştu: "Son dönemde özellikle çok sayıda otel yatırımıyla dikkat çeken Sharjah, en büyük üçüncü emirlik konumunda. Dubai merkezine 26 kilometre uzaklıkta olan emirlik, bölgenin önemli destinasyonları arasında yer alıyor. Sharjah farklı bir emirlikten öte, Dubai'nin bir ilçesi gibi. Burada birçok serbest bölge açıldı. Önemli bir ticaret merkezi haline geldi."
YAKITIN MALİYETİ YÜZDE 20'YE DÜŞTÜ
Havacılık sektöründeki değişen maliyetlere de değinen Ersoy, petrol fiyatlarındaki değişimle birlikte yüzde 50 olan yakıt maliyetinin bu yıl itibarıyla yüzde 20'lere kadar düştüğünü belirtti. İran ile birlikte Libya'nın da petrol üretimine geçmesinin sonucunda varil fiyatının 20 dolarlar seviyesini göreceğini vurgulayan Ersoy, "Yurtdışı uçuşlarda en önemli maliyet kalemimizi uçuş ekipleri oluşturuyor. Daha önce yüzde 25 olan ekip maliyetleri bugün yüzde 35'lerde seyrediyor" dedi. Yakıt maliyetindeki azalmanın yeni nesil verimli uçaklara yapılan yatırımı anlamsız hale getirdiğini de vurgulayan Ersoy, 2015'te yüzde 82 olan doluluk oranının yeni uçak alımları ile bu yıl yüzde 75'e gerileyeceğini söyledi.
Barış ERGİN – SABAH
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.