Avrupa'nın 4'üncü büyüğü hizmete girdi
Avrupa'nın 4'üncü en büyük araştırma ve kontrol gemisi 'Arama-1', Antalya'da törenle hizmete girdi. Gemi, Akdeniz ve Ege'de görev yapacak. Akdeniz Su Ürünleri...
Avrupa'nın 4'üncü en büyük araştırma ve kontrol gemisi 'Arama-1', Antalya'da törenle hizmete girdi.
Gemi, Akdeniz ve Ege'de görev yapacak. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü'nce yaptırılan 'Arama-1' adlı araştırma ve kontrol gemisi, Antalya Balıkçı Barınağı'nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katıldığı törenle hizmete alındı.
Törene Bakan Eker ile birlikte İçişler Bakanlığı Müsteşarlığı'na atanan Antalya eski valisi Sebahattin Öztürk, Vali Vekili Turan Eren, Ak Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Ak Parti İl Başkanı Mustafa Köse, balıkçılık sektöründen çok sayıda yetkili ile Fettah Tamince Denizcilik Lisesi öğrencileri katıldı.
Bakan Eker, 2 yıl önce Karadeniz'de bir araştırma gemisinin hizmete girdiğini hatırlatarak, şöyle dedi: "Şimdi denizlerimizde araştırma yapacak iki gemimiz var. Yüksek sembolik değeri olan bu gemi inanıyorum ki Akdeniz ve Ege'de üstün hizmetler verecektir. Biz bu sektörü hem ekonomik faaliyet, hem de biyolojik ve ekolojik kaygıyla ele alıyoruz."
Bakan Eker, denizlerin korunmasında herkese sorumluluk düştüğünü de belirterek, multidisipliner bir koordinasyonu gerektiren balıkçılığın geliştirilmesi konusunda da bakanlığın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Eker, dünyada yılda 160 milyon ton balık üretildiğini, bunun 70 milyon tonunun üreticilikten, kalan 90 milyon tonunun ise avcılıktan temin edildiğini açıkladı. Dünyada yetiştiricilikte elde edilen balık miktarı yüksekken Türkiye'de ise istenen seviyede olmadığına dikkat çeken Eker, balıkçılığın desteklenmesi amacıyla sektöre ÖTV'siz akaryakıt verdiklerini, 1 milyar liralık bu desteğe ilave olarak yaklaşık 1 milyar liralık yetiştiricilik desteği verdiklerini açıkladı.
Bakan Eker, Türkiye'de 60 bin tonluk yıllık balık üretiminin verilen destekler sayesinde dört kat artarak 240 bin tona çıktığını belirterek, bugün Avrupa'nın balıkçılıkta en hızlı büyüyen 3 ülkesi arasına girdiklerini ekledi. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Emre ise geminin stok araştırmalarının yanında denizlerin fiziksel kimyasal ve biyolojik özelliklerinin incelenmesinde kullanılacağını açıkladı. Ayrıca avcılık kontrol ve takip hizmetleri verileceğini de anlatan Emre, orkinos gibi uluslararası düzenlemeye tabi balık türlerinin de bu kapsamda Arama-1 gemisiyle kontrol ve denetiminin yapılacağını açıkladı. Törende rüzgar nedeniyle tenteler devrilme riskiyle karşı karşıya kaldı. Davetlilere tören sonunda balık- ekmek ikram edildi.
6 MİLYON LİRAYA MAL OLDU
İnşaatına 2013 yılında başlanan gemi için 6 milyon liralık harcama yapıldı. 32 metre uzunluğunda olan gemi, 8 metre genişliğe sahip. Su altı derinliği 2,5 metre olan geminin boş ağırlığı 280 ton. 18 kişi kapasiteli gemi saatte 24 kilometre (ortalama 13 knot) hız yapabiliyor. 1000 deniz mili seyir menziline sahip olan Arama-1, günümüz bilimsel araştırma ihtiyaçları ve imkanları gözetilerek en gelişmiş teknolojik cihazlarla donatıldı. Bu cihazların başında, deniz dibinin şekilsel ve yapısal özellikleriyle birlikte hassas derinlik bilgisi veren son model echosounder geliyor. Altına monte edilen alıcı verici sistemler sayesinde gemi en sığ sulardan 5 metre ile 1000 metre arasında hassas ölçümler yapabiliyor. Balıkların sürü büyüklükleri bu cihaz kullanılarak belirlenebiliyor. Böylece balıkçılık kaynaklarının stok büyüklükleri hakkında gerçeğe yakın tahminler yapılabiliyor.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.