Barbaros Hayreddin Paşa denize açılıyor
Norveç’ten 130 milyon dolara satın aldığımız sismik arama gemisi Barbaros Hayreddin Paşa, bu hafta Karadeniz’e açılıyor. Gemi, haziranda ise Doğu...
Norveç’ten 130 milyon dolara satın aldığımız sismik arama gemisi Barbaros Hayreddin Paşa, bu hafta Karadeniz’e açılıyor. Gemi, haziranda ise Doğu Akdeniz’e inecek. Gemide yok yok.
Türkiye’nin petrol ve doğalgaz aramalarında elini güçlendirecek üç boyutlu sismik arama gemisi Barbaros Hayrettin Paşa, İstanbul’da görücüye çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kurdelesini keserek, hizmete soktuğu geminin üç yıl içinde maliyetini çıkarması bekleniyor. Karadeniz’de üç ay kalacak olan Barbaros Hayrettin Paşa, haziran ayında Doğu Akdeniz’e inerek, burada tarama çalışmalarına başlayacak. Yapılan sismik arama çalışmalarının sonucunda, tatmin edici petrol ve doğalgaz bulgularına rastlanırsa, Türkiye bir de yerli petrol sondaj platformu için harekete geçecek.
BAŞBAKAN SİRENİ ÇALDI
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) yeni sismik arama gemisini hizmete sokan ve içini gezerek bilgi alan Başbakan Erdoğan, geminin kaptan köşkünü incelerken, sirenini çalmayı da ihmal etmedi. Türkiye’nin bugüne kadar sismik gemi alacak güce sahip olmadığı için hep kiralama yöntemiyle sondaj yapıldığını belirten Erdoğan, “Beş bine yakın sondaj çalışmasını ülkemizde yaptık. Fakat bunlardan beklenen, neticeleri elde edemedik. Dedik ki biz artık sismik araştırma gemimize sahip olmalıyız” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise aramalar arttırıldıkça, petrol veya doğalgaz bulgusuna rastlanırsa Başbakan Erdoğan’ın Tuzla Tershanesi’nde üretilebilecek ve sondaj yapabilecek bir petrol platformunun inşa edilmesi talimatını verdiğini açıkladı. Bir sondaj platformunun günlük kirasının bir milyon dolar olduğunu ifade eden Yıldız, istenilen hedefe ulaşılması halinde Tuzla’da sondaj yapabilen petrol platformunun inşa edebileceğini aktardı.
18 MİLLETTEN PERSONEL
Bakan Yıldız, “18 milletten teknik personel bu gemide çalışıyor. Heyetimiz üç yıl yabancılarla çalışacak. Üç yıl sonra yabancı personel gemiden ayrılacak” dedi. Yıldız, personel ve ekipman giderlerinin üç yıl için 20 milyon dolar olacağını kaydetti.
Çin mutfağından saunaya her şey var
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal ve gemide bulunan teknik personelin verdiği bilgilere göre, geminin özelliklerinden bazıları şöyle:
· Norveç’ten satın alınan geminin orijinal adı Polarcus Samur.
· Tuzla’daki Desan tersanesinde kırmızı beyaza boyanan gemi 84 metre uzunluğunda.
· Gemi, doğalgaz ve petrol aramaları için kullanılacak.
· Gemi, yön ve pozisyon tayinini uydu haberleşmesi ile otomatik yapıyor.
· Gemide yarısı Türk, yarısı yabancı olmak üzere 50 personel çalışıyor.
· Gemide ağırlıklı olarak İngiliz mutfağı yemekleri servis edilirken, Türk, İtalyan, Çin ve Hint mutfağından menüler de çıkıyor.
· Buzullarda çalışma yeteneğine sahip sekiz alıcılı sismik gemi, 3 boyutlu tekniği de içeren konvansiyonel ve geniş aralıklı spread’lerde veri toplama yeteneğine sahip.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.