Barsan, Transemex'i aldı

Barsan, Transemex'i aldı

Barsan Global Lojistik (BGL), Orta ve Doğu Avrupa pazarında büyümek için Macaristan'da kurulu lojistik ve nakliye şirketi Transemex'in yüzde 50'sini satın...

Barsan Global Lojistik (BGL), Orta ve Doğu Avrupa pazarında büyümek için Macaristan'da kurulu lojistik ve nakliye şirketi Transemex'in yüzde 50'sini satın aldı.

Gümrükleme, uluslararası kara-deniz-hava-demiryolu nakliye, gümrüklü ve gümrüksüz depolama, stok yönetimi ve dağıtım gibi lojistiğin tüm alanlarında entegre hizmet veren tek grup olan BGL, organik büyümesinin önemli bir adımı olan bu satın alma ile Orta ve Doğu Avrupa'daki 13 ülkede alanında etkin ve söz sahibi bir kuruluş olmayı hedefliyor.

BGL, bu ortaklıkla toplam yatırım değeri 15 milyon avro olan Transemex'ten bu yıl 25 milyon avro ciro bekliyor.

“6 TRİLYON DOLARLIK BİR PAZAR”

BGL İş Yönetimi ve Pazarlama Direktörü Sadık Baydere, söz konusu satın alma ve BGL'nin kuruluşu ile yatırımları hakkında bilgi verdi.

1982 yılında gümrük müşavirliği olarak “bir masa ve iki sandalye” ile kurulan şirketin, büyümesinde ilk müşterileri Bosch'un etkisinin olduğunu belirten Baydere, bugün uluslararası nakliyede 250'si şirketin yaklaşık 700 araçlık filolarıyla hizmet verdiklerini kaydetti.

Türkiye dışında ABD, Çin, Hong Kong, Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Macaristan ve Özbekistan'da kısa bir süre önce “özmal yapma” kararı aldıkları depo ve şubeleri bulunduğunu belirten Baydere, “Doğru, stratejik noktaları belirledik. Biz varlığa dayalı bir şirketiz. Stratejimizi de o yönde oluşturduk. Bugüne kadar da bunun bir dezavantajını görmedik, kriz döneminde bile” dedi.

Dünya ekonomisi ne kadar küçülse de, daralsa da 6 trilyon dolarlık bir pazara sahip lojistik sektörünün hiçbir zaman özelliğini yitirmeyecek bir sektör olduğunu ifade eden Baydere, “Sektör yüzde 50 küçülse ne olur 3 trilyon dolarlık bir pazar, yüzde 75 küçülse ne olur ki bu mümkün değil” diye konuştu.

Yatırımlarını durdurmadıklarını ve kendilerine sektörde sinerji sağlayacak şirketlerle yüzde 50 ortaklık işbirliğine gittiklerini belirten Baydere, bu yaklaşımla De-Ka ve Uzak Doğu-Türkiye hattında lider olan Unimar'ın yüzde 50'sini bünyelerine dahil ettiklerini, son haftalarda bir iki tane gümrükleme firmasının ismini koruyarak bünyelerine katıldığını ve bu sayının bir iki ay içinde 10'u bulacağını söyledi. Baydere, şu anda ABD-Türkiye ile ABD Uzakdoğu hattında lojistikte aracılık yapan 2 şirketle ortaklık için görüştüklerini bildirdi.

“TÜRK DIŞ TİCARETİNİN YÜZDE 15'İNİ GÜMRÜKLÜYORUZ”

Uzun yıllar birlikte iş yaptıkları Macaristan'da kurulu Transemex ile bir süre önce güçlerini birleştirme kararı aldıklarını kaydeden Baydere, yatırım değeri 15 milyon avro olan şirketin yüzde 50'sini aldıklarını yineledi.

Baydere, Macaristan'ın Orta ve Doğu Avrupa'nın kalbi olduğunu, bu ortaklıkla Macaristan başta olmak üzere bölgedeki Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, Avusturya, Hırvatistan, Slovenya, Letonya, Estonya, Litvanya, Ukrayna, Sırbistan ve Romanya pazarlarından pay alma şanslarını yükseltmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Türk dış ticaretinin yüzde 15'ini BGL'nin gümrüklediğini belirten Baydere, müşterilerini, “Bosch, Peugeot, Citroen, Subaru, Toyota, IBM, HP, IKEA” olarak sıraladı. Baydere, Türkiye'nin 25 milyar dolarlık otomotiv ihracatının yüzde 70'ine lojistik hizmeti sağladıklarını bildirdi.

Otomotiv ihracatının düşmesiyle cirolarının da düştüğünü, ancak bunu aşmak amacıyla hizmet çeşitliliğini artırarak, daha önce önemsemedikleri hizmet sektörlerine yöneldiklerini ifade eden Baydere, şöyle devam etti:

“Otomotiv sektöründeki kötü gidişattan etkileniyoruz. Ama bunu fazlasıyla kapatıyoruz. Biz altyapımızı tamamladık. Diğer hizmet sağlayıcıları ve armatörlerle işbirliğine giderek daha fazla hacim yaratıyor, iş yapıyoruz. Dünya ticaretinin yüzde 80'ninin gerçekleştiği deniz nakliyesinde bizim çok minimal bir ciromuz varken, bu fırsatları değerlendirerek, ciromuzu katlıyoruz. Ne yapıyoruz? Farklı sektörlere, farklı coğrafyalara ağırlık veriyoruz Afrika ve Orta Doğu gibi. Acentalarımızı güçlendiriyoruz.

Türkiye'de hem üretim hem de yan sanayideki şirketlerin yüzde 65'i müşterimiz. Bunların ciromuzdaki payı yüzde 20. Minimum yüzde 20 daralma oldu. Yani ciromuzdaki kayıp oranı yüzde 4-5'lerde. Ama biz bunun 2 mislini, 3 mislini diğer taraflarda fazlasıyla kapatıyoruz.”

Baydere, yatırımları durdurmadıklarını, son 4 yılda yaptıklarını 150 milyon avroluk yatırımlarının devam ettiğini söyledi.

Sadık Baydere, geçen hafta ABD'de Miami ofislerini açtıklarını, 3-4 ay içinde Houston'da ve sene sonuna kadar Los Angeles'ta da ofis açacaklarını bildirdi.

ŞİRKETİN CİROSU

Ekonomik krize rağmen bu yıl 2008'e göre daha fazla ciro yapacaklarını ifade eden Baydere, ancak 2002-2007 yılları arasındaki büyüme ve karlılık oranlarına asla erişilemeyeceğini söyledi.

Toplam cirolarının 400 milyon dolar olduğunu bildiren Baydere, 2009 yılında minimum yüzde 10-15 büyüyeceklerini söyledi.

Baydere, eskiden müşteriyle direk çalışan ve çalışmak isteyen armatörlerle işbirliği yaptıklarını belirterek, “Armatörlerin eskiden burnu büyüktü. 'Ben müşteriyle direkt çalışırım' diyordu. Şimdi bizim ona iş getirme potansiyelimiz var. Armatörün pazarlama gücü sınırlıdır” dedi.

Dünyada lojistiğin çok büyük bir kısmının deniz yoluyla yapılması nedeniyle gemilere hesapsız bir yatırım yapıldığına da işaret eden Baydere, şu anda dünyada 1100 geminin limanlara çekildiğini, park edildiği kaydetti. Baydere, Türkiye'de ise ilk defa armatörlerin Ulaştırma Bakanlığından gemileri park etmek için yer istediğini söyledi.

RİSKLİ BİR POZİSYONUMUZ YOK”

Baydere, toplantı sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Sadık Baydere, satın alma için gerekli kaynağın ne kadarının şirket kaynaklarından, ne kadarının da kredi kullanılarak sağlandığının sorulması üzerine, bu yatırımlarda karlılıktan oluşan rakamların yetersiz kalacağını, mutlaka fon desteğine ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Yatırımları için borçlandıklarını ama bunun dengeli ve makul seviyede olmasına dikkat ettiklerinin altını çizen Baydere, lojistik sektöründe gelir ve tüm fiyatların döviz bazında olmasının büyük avantajlar sağladığını ifade etti.

Baydere, cirolarının yüzde 6-7'lik kısmını, karlarının hemen hemen tamamını yatırıma ayırdıklarını belirterek, “Tabii ki borçlanıyoruz. Ama riskli bir pozisyonumuz yok” dedi.

Hedeflerinin 2020 yılına kadar lojistik sektöründe dünyada ilk 5-10 arasında yer almak olduğuna söyleyen Baydere, bunu satın alınma yoluyla değil, bir Türk markası olarak yapmak istediklerini kaydetti. Baydere, “DHL gibi. Bütün hırsımız, arzumuz, motivasyonumuz bu” şeklinde konuştu.

Sadık Baydere, uluslararası taşımada kara nakliyesi dışında hava, deniz ve demiryolu nakliyesinde aracı taşımacı olarak hizmet verdiklerini, bugün geldikleri noktada ise “kapıdan kapıya” entegre olarak hizmet veren bir yapıya ulaştıklarını söyledi.

Baydere, Rusya pazarına girip, girmeyeceklerine yönelik bir soru üzerine de, Rusya'nın kendileri için her zaman riskli bir piyasa olduğu için girmediklerini vurgulayarak, “Rusya tabii ki bir pazar, acentalarımız aracılığıyla çalışıyoruz. Komple taşıma yapıyoruz Mersin'den kiralık gemi organize edip, patates, portakal gönderiyoruz” dedi.

Küresel ekonomik krize de değinen Baydere, bugün hala devam eden bu sürece artık kriz denilmemesini, bunun her şeyi, bütün alışkanlıkları değiştirecek bir dönüşüm olduğunu söyledi.

Krizin ardından yeni bir ekonomik mimarı yapının oluşacağını ifade eden Baydere, “Biz hızlı bir şekilde yatırımlarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

Baydere, son 3 ay içinde Benelux bölgesinde yaklaşık 20 binin üzerinde nakliyecinin iflas ettiğini bildirdi.

-TRANSEMEX GENEL MÜDÜRÜ ŞİŞMANOĞLU-

Transemex Genel Müdürü Melih Şişmanoğlu da 8 yıldır işbirliği içinde çalıştıkları BGL ile 2008 yılının Ekim ayında ortak olmaya karar verdiklerini bildirdi.

Macaristan-Türkiye hattında lider konumda olan Transemex'in 75'i şirkete ait 200 araçlık filoyla lojistik hizmeti sağladığını söyleyen Şişmanoğlu, en çok çalıştıkları müşterilerinin Beko ve Ege Seramik olduğunu belirtti.

Şişmanoğlu, bu ortaklıktan sonra kısa bir sürede Çek, Polonya ve Slovakya pazarına da girdiklerini kaydederek, “Bizim araçlarımız AB plakalı olduğu için bütün bu bölgede serbestçe dolaşabiliyoruz” dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.