Batu Logistics, yeşil ve dijital dönüşümde öncülük hedefliyor
Şirketin Genel Müdürü Efe Göktuna, “2023’ün ikinci yarısı ve 2024 için tüm planlarımızı, bu süreçte sektöre katkı sağlamak ve değişime liderlik etme vizyonuyla belirliyoruz. Değişime uyum sağlayamayan ayakta kalamaz” dedi.
Lojistik sektöründe 20 yılı geride bırakan Batu Logistics, son iki yıldır hızlandırdığı dijital ve yeşil dönüşüm çalışmalarını, sektöre öncülük etme vizyonuyla sürdürüyor. Yatırımlarıyla 2002’den bu yana güçlü büyümeye ulaşan şirket, kara, deniz, hava, demir yolu, intermodal taşımacılık, fuar lojistiği, proje taşımacılığı, minivan ve ekspres taşımacılık, depo ve antrepo yönetimi, gümrükleme, sigorta ve dış ticaret çözümlerini müşterilerine, forwarder mantığıyla daha kapsamlı şekilde sunmaya odaklandı.
Batu Logistics Genel Müdürü Efe Göktuna, pandemi sonrası birçok sektörde olduğu gibi lojistikte de başka kavramların yeniden tanımlandığını ve dönüşümün kaçınılmaz hale geldiğini belirtti.
“Zamanında ve hasarsız teslimat yeterli olmayacak”
Forwarder firmaların artık yük sahibi ve taşıyıcı arasındaki “aracı” olmaktan çıktığını vurgulayan Göktuna, “A’dan Z’ye bütün lojistik süreçlerin yönetimini tek elden yürütmek yetmiyor. Müşterilerimizi, değişen koşullara uyum konusunda yönlendirmemiz de gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Göktuna, şöyle devam etti:
“Yeşil Mutabakat, karbon ayak izi, otomasyon, robotik teknolojiler, dijitalleşme, nesnelerin interneti, büyük veri ve tersine lojistik gibi sektörü kökten değiştirecek süreçlere uyum sağlayamayan lojistik firmaları, ayakta kalamayacak. Artık sadece uygun maliyet, zamanında ve hasarsız teslimat yeterli olmayacak. Yeşil Mutabakat kapsamında, ilgili yükün hammadde tedarikinden üretim aşamalarına, son kullanıcıya ulaşmasından geri dönüşümüne kadar lojistik dâhil bütün süreçlerin ve karbon emisyonunun şeffaf şekilde izlenebilmesi gerekecek.”
Teknolojik gelişmeler ve iklim dostu düzenlemelerle lojistiğin daha da sofistike bir hal alacağını belirten Göktuna, “Lojistik ile ilgili küresel tüm çalışmaları yakından takip ediyoruz. Dijital uygulamalardan otonom çekicilere, depolama alanındaki yapay zekâ uygulamalarından müşteri deneyimine kadar birçok alanla ilgili çalışmalarımız sürüyor.” dedi.
Değişimin 5 yılda gözle görülür hale gelmesini beklediklerini ifade eden Göktuna, Batu Logistics olarak geleceğin lojistiğine hazır olduklarını sözlerine ekledi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.