Bebek hamsi yemeyelim!
Hayatın acı gerçeğini anlatmak için söylenir: Büyük balık, küçük balığı yer. Şu da bir gerçek ki bugünün büyük insanları, daha avlanma boyuna...
Hayatın acı gerçeğini anlatmak için söylenir: Büyük balık, küçük balığı yer. Şu da bir gerçek ki bugünün büyük insanları, daha avlanma boyuna ulaşmamış 'bebek' balıkları yemeye devam ederse yarın onların çocukları bu balıkları sadece kitaplarda ve belgesellerde görebilecek.
Yasalara göre yavru balık avlanması ve satılması yasak. Ama bu yasak uygulanmıyor. İstanbul Balık Hali'nde ve çarşı pazarlarda yavru balık satışı rahatça yapılabiliyor.
Greenpeace çevre gönüllüleri, Beyoğlu Balık Pazarı'nda tüketici ve balık satıcılarına ölçüm cetveli dağıtarak onları denizlerin geleceğini kurtarmaya davet etti. Gönüllüler, balık satıcılarını, "Küçük balıkların avlanarak satılması, gelecekteki balık neslini yok ediyor" diyerek uyardılar.
Dağıtılan cetvellerde belli başlı balık türlerinin yasal avlanma boylarını gösteren mezura bulunuyor.
Karadeniz'de katliam var!
Karadeniz'de bu yıl palamut az olduğu için hamsi sezonu erken açıldı. Hamsi bolluğu nedeniyle de bu balığın 1 kilosunun fiyatı 50 kuruşa kadar düştü. Bu, ilk söylendiğinde tüketiciler için iyi bir haber olarak algılansa da hamsinin bu kadar fütursuzca avlanması yakında bu balığın neslini tehdit etmeye başlayacak. Bugün 'yok'a inen fiyatlar yarın hamsi neredeyse yok olunca alıp başını gidecek, yine tüketici zarar görecek.
Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Necipoğlu, hamsi avına mutlaka bir kota getirilmesi gerektiğini söyledi. Necipoğlu, "Hamsi bolluğu nedeniyle bir balıkçı takımı günde 100 tona kadar hamsi avlayabiliyor. Tüketim fazlası avlanan hamsi balık unu ve balık yağı fabrikalarına gidiyor. Bu kadar fazla avlanmanın mutlaka önüne geçilmeli, kota konulmalı, Karadeniz'de hamsi katliamı durdurulmalı" dedi.
Sezon 6 aydan 2 aya indi
Tarım Bakanlığı, plansız avlama nedeniyle stoklarının azalmasını önlemek ve avlanma sezonunu uzatmak amacıyla 19 Ekim'de hamsiye gündüz avlanma yasağı getirdi.
İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği İkinci Başkanı Abdullah Denizer, sektörle işbirliği halinde getirilen yasağın başarılı olması halinde, 1.5 aya düşen hamsi av sezonunun eskisi gibi 5-6 aya kadar çıkacağını, nisana kadar hamsi yemenin mümkün olacağını söyledi.
Denizer, "Biz önceden Fatsa'da ava başladığımız zaman, 1 ay orada kalıyorduk. Ama şimdi, buradaki av 1-2 günde bitiyor. Bu yıl, balığın Türkiye sularında daha fazla kalması amacıyla gündüz avı yasağı getirilmesini istedik" dedi.
'Gece de kısıtlansın'
Balıkesir Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Kenan Çınar, gündüz yasağını savunarak şunları söyledi:
"Gündüz yasağı yeterli değil. Gece avına da kısıtlama gelsin. Av yavaşlasın. Bir ayda değil, 5 ayda 300 bin ton hamsi avlansın. Hızlı av sonunda kısa sürede büyük miktarda balık pazara çıktığı için fiyat düşüyor. Hem balık stokları tükeniyor hem de balıkçı para kazanmıyor."
Hamsi, pilici gagaladı!
Kuş gribi korkusu bitince 2007 başında yükselmeye başlayan piliç eti tüketimi üretici firmaları sevindirmişti. Yılbaşında ortalama 2.13 YTL olan bütün piliç etinin toptan fiyatı eylül ayında 3.67 YTL'ye yükselmişti. Ramazanda, piliç eti satışları tavan yaptı, fiyatı da ona paralel olarak arttı.
Ancak balık avı yasağı sona erip ramazan da bitince piliç eti fiyatları gevşedi. Son günlerde bollaşan hamsinin kilosunun 50 kuruşa kadar düşmesi, tüketicilerin tercihlerini piliçten hamsiye çevirdi. Ekim ayı sonunda toptan piliç eti fiyatları hızla 3 YTL'nin altına indi.
Bülent YARDIMCI - MİLLİYET
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.