Bence BMC 725 milyon TL

Bence BMC 725 milyon TL

Tasarruf Mevduatı sigorta Fonu’nun (TMSF), Mehmet Emin Karamehmet’in sahibi olduğu Çukurova Holding’ten, borçları nedeniyle devraldığı BMC için düzenlediği...

Tasarruf Mevduatı sigorta Fonu’nun (TMSF), Mehmet Emin Karamehmet’in sahibi olduğu Çukurova Holding’ten, borçları nedeniyle devraldığı BMC için düzenlediği ihale, dün yapıldı. Türkiye’nin önemli ticari ve zırhlı araç üreticisi BMC için tek teklif, işadamı Ethem Sancak’ın sahibi olduğu ES Mali Yatırım ve Danışmalık A.Ş’den geldi. Sancak, şirket için 725 milyon TL teklif verirken, yarın pazarlığa oturulacak. Sancak, Katarlılarla görüştüklerini, 500 milyon dolar yatırım planlandığını söyledi.

BMC için 10 Nisan’da yapılması öngörülen, ancak katılımın artırılması amacıyla düne ertelenen ihaleye, dün sadece Ethem Sancak’ın sahibi olduğu ES Mali Yatırım ve Danışmalık A.Ş katıldı. 985 milyon TL muhammen bedelle satışa sunulan BMC için İstanbul’da yapılan ihalede önce 540 milyon liralık yazılı teklif verildi. ES Mali Yatırım, açık artırmadaysa miktarı sırasıyla 550, 650, 700 ve 710 milyona yükseltti.

Katarlı ortak ilgileniyor

BMC’ye ortaklık konusunda Katar hükümetinin ilgilendiğini, görüşmeler yaptıklarını anlatan Sancak, “En az 500 milyon dolar yatırım vaadi var. BMC kıymetli marka” diye konuştu. BMC ile savunma sanayine yoğunlaşacaklarını belirten Sancak, “Niye kendi tankımızı, savaş gemimizi, roketimizi üretmeyelim? Bizim Ukrayna’dan Çin’den ne eksiğimiz var? Tabii ki bu işlere soyunacağız” dedi.

Sancak: Şirketin zaten borçları var...

ES Mali Yatırım son kez söz alan Sancak, son tekliflerinin 725 milyon TL olduğunu açıkladı. Sancak, teklifi daha da yükseltmek istemediklerini cuma günü pazarlık yapılacağını hatırlatırken, BMC’nin içinde bulunduğu 200 milyon liralık borç nedeniyle muhammen bedele oldukça yaklaşıldığının da altını çizdi. Bunun üzerine ihalenin başında açıklandığı üzere, teklif 985 milyon TL muhammen bedelin altında kaldığı için, 2 Mayıs’ta pazarlık aşamasıyla ihaleye devam edilmesi kararlaştırıldı.

500 milyon $ yatırım

İşadamı Ethem Sancak, BMC’nin 2011’den bu yana pek faal olmadığını, TMSF’nin kurumu tekrar hareket ettirmek ve dağılmasını önlemek için ciddi çaba gösterdiğini söyledi.

Şirketi alanın, 200 milyon TL’ye yakın borcu üstleneceğini hatırlatan Sancak, “Dolayısıyla verdiğimiz teklif 925 milyon TL’lik bir değer olarak hesaplanmalı” diye konuştu. Tekliflerinin onaylanması durumunda amaçlarının, 500 milyon dolar yatırımla BMC’yi küresel markaya dönüştürmek olduğunu belirten Sancak, “Umut ederim teklifimiz onaylanır, biz de çalışanlarla kucaklaşırız. 1 Mayıs başlangıcıyla bu milli kurumu ayağa kaldırırız. Hepimizin gönlünde milli marka isteği var” dedi.

Kraliçe de ziyaret etmişti

Bu yıl 50. kuruluş yıldönümü olan BMC, 1964’te kurulmuş, 1966’daysa BMC Leyland lisansıyla Austin ve Morris kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretimine başladı. 1971’de üretimine başlanan yeni bir modelin üretim hattını,  İngiltere Kraliçesi Elizabeth açmıştı.

Başlangıçta Özakat ailesinin yüzde 74’lük payı ile kurulan BMC, 1976’da Türkiye’de ilk dizel motor üretiminin yanı sıra benzinli motorlara sahip ticari araçların dizele dönüştürülmesini de gerçekleştirdi. Bir dönem 4x4 Land Rover üretimi yaptı.

“Yavuz”, “Fatih” “Profesyonel” serisi kamyonları üreten BMC’nin hisselerinin tamamı, 1989’da Çukurova’ya geçti. BMC, yeni ve daha büyşük bir fabrika inşa etmeyi planlıyordu.

Milliyet

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.