Biyo-DME'li Volvo'lar deneniyor
Dünyada ilk defa Biyo-DME yakıt ile çalışan kamyonu üreten Volvo Kamyon, karayolu taşımacılığında karbondioksit salınımını azaltmak adına somut...
Dünyada ilk defa Biyo-DME yakıt ile çalışan kamyonu üreten Volvo Kamyon, karayolu taşımacılığında karbondioksit salınımını azaltmak adına somut bir adım daha atıyor. Finansal olarak Avrupa Birliği ve İsveç Enerji Bakanlığı tarafından desteklenen ortak bir projede, çevreye zarar vermeden yüksek enerji verimliliğini sağlayan Biyo-DME yakıtı ile çalışan 14 adet Volvo kamyon yol testine başlıyor.
Volvo Kamyon, 14 adet Volvo FH ile projeye destek olarak 2010 – 2012 yılları arasında İsveç’in dört farklı noktasında seçilmiş müşterileri ile Bio – DME’yi test edecek. İlk test aracı Biyo-DME yakıtın üretim yeri olan Chemrec fabrikasının bulunduğu Pitea’da yollara çıkacak. Açılışını çevreci konulara özel ilgisi olduğu bilinen İsveç Kralı Carl Gustaf tarafından yapılan fabrika günde dört ton Biyo-DME yakıtı üretebilecek. Biyo – DME için kağıt hamuru endüstrisinin yan ürünü olan, enerji bakımından zengin ve yüksek akışkanlığa sahip siyah likör ham madde olarak kullanılıyor. Siyah likördeki biokütlenin gaza dönüştürülmesi ile temiz ve yüksek enerji veren yakıt Biyo-DME elde ediliyor.
Volvo Kamyon Çevre Politikaları Direktörü Lars Mårtensson, “Biyo-DME en çok gelecek vaad eden ikinci nesil biyolojik yakıtlardan biridir. Biyo-DME yüksek enerji ve düşük gaz salınımı sağlıyor. Alternatif yakıtları değerlendirirken bu iki konuyu hassasiyetle inceliyoruz” diyor.
Geleneksel motorlarla karşılaştırıldığında, Biyo DME kullanan bir dizel motor aynı yüksek enerji seviyesini yakalarken daha az gürültü çıkartıyor. Dizel yakıt ile karşılaştırıldığında Biyo-DME %95 oranında daha az karbondioksit salınımına neden oluyor. Daha da iyisi, yanma sürecinde çok az seviyede nitrojen oksit ve parçacık salınımı üretiyor. Bütün bunlar Biyo-DME’nin dizel motorlar için ideal olduğunu gösteriyor.
Projeye Destek
2010 yılında hız kazanacak olan yol testlerine dağıtım istasyonları da dahil olmak üzere bütün Biyo-DME teknolojisi ile ilgili kurumlar katılacak. Kamyonların bölgesel veya yerel taşımacılık hizmetlerine devam edilebilmeleri için akaryakıt şirketi Preem Biyo-DME yakıt alabilecekleri özel istasyonlar inşaa edecek. Projeye katılan diğer firmalar Chemrec, Delphi, ETC, Haldor Topsoe ve Total ise kendi konularında destek verecekler.
Gerçekleştirilen testlerin sonucunda yakıtın inceleme ve değerlendirme sonuçları, kamyon teknolojileri ve kullanıcı görüşleri Biyo-DME’nin gelecekte dizel yakıta olan bağımlılığı azaltıp azaltamayacağı sorusuna cevap verecek.
Proje belirlenmiş süre içinde devam edecek; değerlendirme sonuçları ve yetkililerin alacağı uzun dönemli kararlara bağlı olarak yakıtın geniş anlamda ve yüksek miktarlarda üretimi başlayacak. Yeni nesil yakıtların hayata geçirilmesi ile ilgili kararlar alınırken, uzun vadeli bakış açısı, biyo yakıtların yüksek montanlarda üretim verimliliği ve dağıtım ağının uygun şekilde genişletilmesi gibi konuların çözülmesi gerekecek.
Volvo Kamyon CEO’su Staffan Jufors, “ Biyo-DME’nin geleceğin yakıtı olması ile ilgili yol testleri bize çok değerli sonuçlar verecek. Projede çok sayıda yeni ölçümleme geliştirilmesi, daha geniş çaplı yakıt üretimi ve genişletilmiş altyapı çalışmaları gerekiyor. Belki hepsinden önemlisi yetkili makamların yeni yakıtla ilgili bakış açılarını netleştirmeleri gerekiyor” diyor.
DME (Di-Metil-Eter) nedir?
DME ancak 5 bar’lık basınçta sıvı hale dönüştürülen bir gazdır. Kullanımı, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) için gereken işleme benzer şekilde basittir. Günümüzdeki en yaygın kullanımı sprey kutulardaki püskürtücüdür. DME doğal gazdan ve ayrıca Biyo-DME olarak bilinen biyo kütlenin farklı türlerinden üretilebilir.
Biyo-DME – gelecekteki potansiyel
AB’nin bakış açısına göre, Biyo-DME 2030’a kadar ağır vasıta taşımacılığında dizel kullanımının %50*’sinden fazlasının yerini alma potansiyeline sahiptir. Bu konudaki en büyük zorluk, yakıtın dağıtımı için bir altyapı oluşturulmasıdır.
*Kaynak: EUCAR/CONCAWE/JRC 2005, Avrupa Komisyonu, Volvo
Bio-DME’nin çevreyle ilgili özellikleri:
Dizel’den %95 daha az karbon dioksit salınımı, sıfır is salınımı
Genel olarak düşük salınım seviyeleri
Yakıt üretimi için, mesela biyo dizelden beş kat daha iyi arazi kullanımı
Diğer biyo yakıtlarla karşılaştırıldığında, yüksek enerji verimliliği
WEB TV - http://volvo.qbrick.com/index.aspx?cid=2&mode=3&mid=366
BUS&TRUCK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.