BMC hibrid otobüs üretecek

BMC hibrid otobüs üretecek

Kuruluşunun 46’ncı yılını kutlayan BMC’nin Genel Müdür Başyardımcısı Turgut Cankılıç, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Polonya...

Kuruluşunun 46’ncı yılını kutlayan BMC’nin Genel Müdür Başyardımcısı Turgut Cankılıç, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Polonya üretimi Solaris marka ithal çevreci araçları test ettiğini, bu talebe yerli bir üretici olarak cevap verebilecek durumda olduklarını ifade etti. Geçen yıl şehir içi toplu taşımacılık pazarında lider olduklarını kaydeden Cankılıç, hibrid otobüsün yanı sıra elektrikli otobüsü çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. BMC'nin İzmir'deki tesislerine geçen yıl 50 milyon Lira Ar-Ge yatırımı yapıldığını aktaran Cankılıç; "Çevrecilik toplu taşıma alanında bireysel otomobillerden çok daha önemli, iz de gelecek talepleri dikkate alarak yaklaşık iki yıldır hibrid otobüs konusuna odaklandık. Testleri tamamladık ve bugün seri olarak hibrid otobüs üretebilecek konumdayız.” dedi.

Geçen hafta Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne şehir içi ulaşımda kullanılmak üzere 40 yeni otobüs teslim eden BMC, bu alandaki en büyük müşteri olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de otobüs satabilmek için yoğun çaba sarf ediyor.

“Yerli bir elektrikli otobüs niye olmasın?”

BMC’nin bugün İzmir Doğanlar'da kurulu 550 kişinin çalıştığı otobüs fabrikasında bantlardan dizel motorlu araçların yanı sıra CNG yani doğalgazla çalışan otobüsler üretiliyor. Turgut Cankılıç, üretilmesi planlanan hibrid otobüsün “Procity” olarak yola çıkacağını ve tam alçak tabanlı olacağını dile getirdi. Cankılıç'ın elektrikli ve hibrid otobüs projelerini gündeme getirmesinin en önemli sebebi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Polonya firması Solaris' in elektrikli otobüslerini İstanbul'da deneme seferlerine çıkarması oldu. Elektrikli otobüslerin İstanbul'da hizmete gireceğinin bizzat İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından açıklanması üzerine çalışmalara hız verdiklerini belirten Cankılıç, şunları söyledi: "BMC hibrid ve elektrikli otobüsler konusunda belediyelerden alım garantili sipariş bekliyor. Sipariş gelir gelmez üretim tam gaz çalışmaya başlar. Tüm altyapının buna hazır olduğunu söyleyebilirim. İthal otobüs yerine yerli bir elektrikli otobüs niye olmasın?". Şu an portföyünde 7.5, 9, 12 ve 18 metrelik otobüsler bulunan BMC, proje kapsamında İstanbul' da metrobüs olarak kullanılan 26 metrelik otobüsleri üretmeye de talip.

300 milyon dolarlık pazar

Avrupa ülkelerinde otobüs talebinin, global kriz başladığı günden bugüne bir türlü artmıyor olması Türk otobüs üreticilerini olumsuz etkiliyor. Türkiye’de kurulu 5 fabrikada sekiz ay içinde toplam 3 bin 379 otobüs bantlardan indi. Avrupa'nın bir numaralı otobüs üreticisi konumundaki Türkiye'de şirketlerin gözü kurtuluş için 300 milyon dolarlara ulaşan büyükşehirlerin şehir içi taşıma ihalelerine odaklanmış durumda.

WWW.TASİMACİLAR.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.