BMC'ye Çinli dev talip
TMSF, 50 yıllık üretici BMC’yi 985 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkardı. 10 Nisan tarihinde yapılacak ihaleye, yerli taliplerin yanı sıra Çinli...
TMSF, 50 yıllık üretici BMC’yi 985 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkardı. 10 Nisan tarihinde yapılacak ihaleye, yerli taliplerin yanı sıra Çinli üretici JAC’ın da katılması bekleniyor.
Mehmet Emin Karamehmet’in sahibi olduğu Çukurova Holding’in borçları nedeniyle el konulan grup şirketlerinden BMC, uzun bekleme sonrası satışa çıkarılıyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), BMC’yi 985 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı. 10 Nisan tarihinde yapılacağı belirtilen satış ihalesine Türk şirketlerinin yanı sıra Çinli JAC firmasının da katılması bekleniyor.
Resmi Gazete’de yer alan duyuruya göre TMSF, Mayıs 2013’te el konulan BMC’nin muhammen bedelini 985 milyon lira olarak belirlerken, ihaleye katılacak taliplilerin 98.5 milyon lira teminat yatırması gerektiği bildirildi. Kapalı zarfla verilen tekliflerin açılmasıyla başlayacak ihale, açık artırmaya katılmaya hak kazananların listesi oluşturulduktan sonra, açık artırmaya geçilecek. Kazanan firma, açık artırmayla belli olacak.
Uzun süredir araştırıyor
Söz konusu ihaleye, yerli ve yabancı taliplilerin katılması beklenirken, yabancı talipliler arasında ticari araç üretimi de bulunan ve devlet sermayeli olan Çinli JAC Motors’un adı da geçiyor. JAC’ın, uzun süredir şirketle ilgilendiği, BMC konusunda araştırmalar yaptığı, ihaleye katılma konusundaki nihai kararını da önümüzdeki günlerde vereceği belirtiliyor.
İhaleyle BMC’ye ait gayrimenkuller, menkuller (makine teçhizat, demirbaş vs.) Türk Patent Estitüsü nezdindeki haklar (marka, patent ve endüstriyel tasarımlar) ve internet alan adı, sözleşmeler gibi unsurlar satılmış olacak.
Önce borçları ödenecek
BMC’nin satışıyla elde edilecek gelirin bir bölümünün, çalışanların yanı sıra şirketin bayi ve yan sanayideki iş ortaklarına olan borcunun kapatılmasında kullanılacağı kaydediliyor. BMC’nin, toplamda 400 milyon TL’nin üzerinde borcu bulunduğu, borcun büyük bölümünün, üretimin durdurulması nedeniyle araçlarını teslim alamayan bayiler ve yan sanayi firmalarına olduğu ifade ediliyor.
Şirket, üretimin durdurulması ve el konulması nedeniyle, İstanbul ile İzmir belediyelerinin otobüs ihalelerinden doğan teslimatları da gerçekleştirememişti. BMC’nin teslim etmesi gereken zırhlı “Kirpi” araçları konusunda da sıkıntı yaşanmış, son olarak kasım ayında 20 adetlik ufak bir üretim yapıldığı öne sürülmüştü.
KRALİÇE DE ZİYARET ETMİŞTİ
Bu yıl 50. kuruluş yıldönümü olan BMC, 1964 yılında kurulmuş, 1966’daysa BMC Leyland lisansıyla Austin ve Morris markalı kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretimine başlamıştı.
1971’de üretimine başlanan yeni bir modelin üretim hattı, bizzat, o dönemde İzmir’e ziyaret için gelen İngiltere Kraliçesi Elizabeth tarafından yapıldı.
Başlangıçta Özakat ailesinin yüzde 74’lük payı ile kurulan BMC, 1976’da Türkiye’de ilk dizel motor üretiminin yanı sıra benzinli motorlara sahip ticari araçların dizele dönüştürülmesini de gerçekleştirdi. Bir dönem 4x4 Land Rover üretimi yaptı.
1983’te Volvo ile ortaklık kuran BMC, Türkiye’nin ilk turbo motorlu kamyonu “Yavuz” u üretti.1985 yılında anlaşma yaptığı Cummins Engine Company ile “Fatih” kamyonlarını üretmeye başlarken, 1989’da şirketin tüm hisseleri Çukurova’ya geçti
Dakar’da yarışmıştı
Ünlü rallici merhum Renç Koçibey’in pilotajında, özel hazırlanmış Fatih kamyon ile Dakar Rallisi’ne katılan, Avrupa’ya ihracat yapan ilk Türk ticari araç üreticisi olan BMC, “Profesyonel” kamyon serisi ve Megastar hafif ticari araçlarının tasarımını İtalyan Pininfarina’ya yaptırmıştı. Megastar serisinin gelişiminde bizzat Mehmet Emin Karamehmet’in rol oynadığı ve tavsiyeleri doğrultusunda değişiklikler yapıldığı biliniyor.
BMC başta Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihracat yaparken, ürünlerinin İran, Malezya ve Kenya’da montajı yapılmıştı. Zırhlı Kirpi ise, TSK envanterinde ciddi yere sahip. İzmir’de iki tesisi olan BMC, Manisa Turgutlu’da da bir fabrika için hazırlıklara başlamıştı.
MİLLİYET
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.