Boeing'den 9. havayolu planlama semineri
Boeing, havayolları şirketlerinin 2014’te beklenen rekor sayıda yeni ve yakıt tasarruflu uçaklara yönelik talebi devam ettiği sürece, dünya ticari uçak...
Boeing, havayolları şirketlerinin 2014’te beklenen rekor sayıda yeni ve yakıt tasarruflu uçaklara yönelik talebi devam ettiği sürece, dünya ticari uçak finansman pazarının da güçlü konumunu koruyacağını öngörüyor.
Boeing, Çarşamba günü sona eren finansörlere yönelik dokuzuncu havayolu planlama seminerinde pozitif uçak finansmanı güncellemesini sundu.
Bu yılki seminer, Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya’daki bölgesel ticari bankalar, yatırım firmaları, leasing (kiralama) şirketleri ve müşteri havayollarında çalışan 30 finansman yöneticisinin katılımıyla gerçekleşti.
Bir hafta süren program, üreticinin Seattle’da düzenlediği, finansörlere yönelik uzun süreli eğitim programının daha pratik ve bölgesel versiyonunu oluşturuyor.
Bu sene Boeing’e, havayollarının uçak filosu ihtiyaçlarına nasıl karar verdikleri ve bunu nasıl finanse ettikleri konusundaki eğitim sürecinde Türk Hava Yolları yöneticileri de eşlik etti.
Uçak üreticisinin finansman ve kiralama birimi ve etkinliğin ev sahibi olan Boeing Capital Corp.’un Uçak Finansal Hizmetleri bölge direktörü Ron Glover, “Ticari havacılık endüstrisi, artan fiyatların etkisiyle ihracat kredisi desteğinden uzaklaşıp ticari pazarlara daha fazla güvenmesinin etkisiyle kendi dengesini sağladıkça, küresel likidite dengesi de daha iyi bir konuma gelmiştir. ” dedi.
Yeni uçaklara 112 milyar dolar
Boeing, dünya çapındaki büyük uçak üreticilerinin yılsonu itibariyle yeni ticari uçaklara yaklaşık 112 milyar Amerikan doları harcamasını ve bunun büyük uçaklara yatırım yapmak isteyen, pazara yeni giren firmalar için fırsatlar yaratmasını beklediğini ifade etti.
Glover, “Yükselen yakıt fiyatlarına dayanan reel talebe cevap olarak devam eden rekor üretim hızının olduğu bir ortamda; havacılık alanına girmek isteyen ve bunun finansal ödüllerinden faydalanmak isteyen yatırımcılar için bundan daha iyi bir zamanlama olamazdı” dedi.
Boeing endüstride yeni uçak finansmanına yönelik birincil kaynaklar (uçak kiralama şirketleri, ticari bankalar, sermaye piyasaları ve ihracat kredi ajansı ECA) arasında nadir yakalanan bir denge olduğuna işaret etti.
Ayrıca, mevcut olan sağlıklı uçak finansman piyasası, hem iyi bilinen fon kaynaklarını hem de uçak finansmanı alanına yeni giren daha küçük bölgesel ticari kurumlarını kapsamaktadır.
Japonya, Rusya, Çin ve Latin Amerika’daki yatırımcılar sayesinde gerçekleşen büyümeye işaret eden Boeing, yatırımcılara gelişmekte olan bir uçak yatırım merkezi potansiyeli teşkil eden Orta Doğu’ya yönelmeleri çağrısı yaptı.
Glover, “2013 yılında Orta Doğu’da, Boeing’in teslimatlarının yüzde 65’i yerel Orta Doğu bankaları tarafından finanse edilmiştir. Bu, son birkaç yıla kıyasla önemli bir artış ve bölgedeki finansörlerin ticari uçaklarımızla ilgili büyük yatırım fırsatlarını kaçırmadıklarının açık bir göstergesidir” dedi.
Şirketin son piyasa görünüm raporu, Orta Doğu havayolu endüstrisinin önümüzdeki 20 yılda da büyümeye devam edeceğini işaret ediyor. 2013 raporuna göre, Orta Doğu piyasası önümüzdeki yirmi yıl için 550 milyar Amerikan doları büyüklüğe kavuşacak. Bu da, tahminen yaklaşık 2.850 ticari uçak ihtiyacı olacağı anlamına geliyor.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.