Boğaz'a yeni kara ulaşım tüneli
Yeni Tüp Geçiş Projesi İstanbul Avrupa yakasındaki Kennedy Caddesi ile İstanbul-Ankara Devlet Yolunu birleştirmesi öngörüldü. Yap-işlet-devret modeliyle...
Yeni Tüp Geçiş Projesi İstanbul Avrupa yakasındaki Kennedy Caddesi ile İstanbul-Ankara Devlet Yolunu birleştirmesi öngörüldü. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak tünel 5.5 kilometre olarak hesaplandı. Tünelden yalnızca küçük otobüs, minibüs ve otomobiller geçebilecek
İstanbul Boğazı, ulaşım modlarının tümüne açık hale getiriliyor. Deniz ulaşımının dışında, Marmaray Projes ile raylı sistemin de geçeceği Boğaz’ın altından, karayolu taşıtlarının da geçmesini mümkün kılacak yeni bir tüp geçiş projesi gündeme getirildi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yeni tüp geçiş projesinin yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını, köprülerin alternatifi olmadığını, Yüksek Planlama Kurulu’ndan onay aldığını açıkladı.
Ulaştırma Bakanlığı’nın hazırladığı fizibilite çalışmasına göre, kentin iki yakasını denizin altından birleştirecek yeni tüp tünel için alternatif güzergahlar belirlendi.
En son karar, İstanbul Avrupa yakasındaki Kennedy Caddesi ile İstanbul-Ankara Devlet Yolunu birleştiren güzergahından yana verildi. Bu güzergahın öngörülmesinde inşaat tekniği açısından daha elverişliliği, tarihi ve kültürel mirasa etkinin en az ölçüde olacağı düşüncesi, ayrıca tünel boyunun kısalığı nedeniyle maliyetinin düşeceği kriterleri etkili oldu.
İkişer katlı ve iki şeritli tüp geçiş
Bakanlığın fizibilite çalışmasındaki öngörülere göre, tünel ikişer şeritli ve iki katlı olarak inşa edilecek. Gidiş ve gelişler, ayrı katlardan gerçekleştirilecek. Toplam uzunluğu 5.5 kilometre olarak hesaplanan tünelden yalnızca küçük otobüs, minibüs ve otomobiller geçecek. Tünelin denizin altında kalan bölümlerinin inşasında ileri teknoloji ürünü tünel açma makinaları kullanılacak. Diğer bölümlerin yapımında aç-kapa ve Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu gibi yöntemlerden yararlanılacak. Tünel, depreme son derece dayanıklı bir teknikle inşa edilecek ve olası bir depremin yıkıcı etkisini engellemek üzere esnek bir yapıda olacak.
Geçiş ücreti 2.5 dolar
Toplam proje maliyeti 500 milyon doları bulması beklenene geçiş için Yap-işlet-devret yöntemi uygulanacak. Projede, yapımı üstlenen firmanın tüneli 25 yıllığına işletmesi söz konusu. Tünelden başlangıçta geçiş ücreti, tek yön için 2.5 dolar olarak hesaplandı. Günde yaklaşık 80 bin aracın geçiş yapacağı tüneli kullanacak araç sayılarına bağlı olarak gerek yakıt tüketiminin düşmesi, gerekse yolculuk sürelerinin azalması sonucunda ciddi ekonomik kazanç sağlanması öngörülüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.