Boğaz'ın altından geçecek 3. Tünel 2028’de açılacak

Boğaz'ın altından geçecek 3. Tünel 2028’de açılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, günde 6,5 milyon kişinin İstanbul Boğazı’nın altından geçecek bu tüneli kullanacağını ve projenin 2028 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Türkiye, demir yolu yatırımlarıyla bölgesel ve uluslararası taşımacılıkta iddiasını artırıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tamamlanan projelerle Türkiye’nin taşımacılık payının artacağını ve demir yollarında önemli bir merkez haline geleceğini belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin demir yolu taşımacılığında uluslararası ve bölgesel bir güç olma yolunda hızla ilerlediğini açıkladı. Demir Yolu Haftası kapsamında yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin Avrupa ve Asya arasında stratejik bir taşımacılık merkezi haline geleceğini vurguladı. Bakan, "Demir yolu projeleri tamamlandıkça Türkiye, taşımacılık sektöründe daha büyük bir pay alacak ve uluslararası arenada kilit bir oyuncu olacak" dedi.

YATIRIMLAR, TÜRKİYE’NİN LOJİSTİK GÜCÜNÜ ARTIRIYOR

Türkiye, demir yolu taşımacılığında önemli projelerle hızla ilerliyor. Bakan Uraloğlu, 75 milyar dolarlık taşımacılık hacmine ulaşmayı hedefleyen Türkiye'nin bu projelerle bölgesel lojistik liderliğe oynadığını belirtti. "Bu yatırımlarla Türkiye, demir yolu taşımacılığında kalbi bir merkez olacak" diye konuştu.

Uraloğlu, demir yolu ağının geliştirilmesine yönelik planların devam ettiğini ve 2053’e kadar toplam 8 bin 554 kilometrelik yeni demir yolu hattı inşa edilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Bu hattın 6 bin 425 kilometresi hızlı tren güzergahı, 1474 kilometresi konvansiyonel hatlardan, 393 kilometresi yüksek hızlı tren ve 262 kilometresi çok yüksek hızlı tren hatlarından oluşacak. Bu yatırımların, yolcu taşımacılığı kadar yük taşımacılığında da önemli bir artış sağlayacağı belirtildi.

SANAYİ VE LOJİSTİK MERKEZLERİNİ DEMİR YOLU AĞINA BAĞLAMA PLANLARI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, organize sanayi bölgelerini (OSB), limanları ve önemli yük merkezlerini demir yolu ağına bağlamak için yeni projeleri devreye soktu. Uraloğlu, "Demir yolu hatlarının sanayi tesislerine, limanlara ve lojistik merkezlerine entegrasyonu, ekonomimizin rekabet gücünü artıracak" dedi. 2028 yılına kadar bu projelerin tamamlanarak Türkiye’nin yük taşımacılığında ciddi bir kapasite artışı sağlanacağı ifade edildi. Özellikle sanayi bölgelerine yapılacak yeni hatların, Türkiye’nin üretim ve ihracat kapasitesini artıracağı vurgulandı.

ÇEVRECİ, GÜVENLİ VE EKONOMİK ULAŞIM VİZYONU

Bakan Uraloğlu, demir yolunun diğer ulaşım modlarına göre daha çevreci ve ekonomik olduğunu belirterek, "Güvenli, konforlu ve çevre dostu demir yolu sistemleriyle hem enerji tasarrufu sağlayacağız hem de karbon emisyonunu azaltacağız" açıklamasını yaptı. Ayrıca, demir yolu projelerinde elektrifikasyon ve sinyalizasyon sistemlerinin öncelikli olarak tercih edildiğini, böylece güvenli ve verimli bir taşımacılık ağının hayata geçirileceğini aktardı.

BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ VE YENİ HIZLI TREN PROJELERİ

Bakan Uraloğlu, İstanbul Boğazı’nın altından geçecek Büyük İstanbul Tüneli Projesi hakkında da önemli bilgiler verdi. "Bu proje, Marmaray ve Avrasya tünellerinden sonra Boğaz'ın altından geçecek üçüncü büyük tünel olacak" dedi. Günde 6,5 milyon kişinin bu tüneli kullanacağını ve projenin 2028 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi’nin ise 2034’te tamamlanması planlanıyor. Ankara-İzmir hızlı tren hattı ile ilgili de konuşan Uraloğlu, "508 kilometre uzunluğundaki bu hattın 2027 yılına kadar tamamlanmasını öngörüyoruz. Proje bittiğinde Ankara-İzmir arası 3,5 saate inecek" dedi.

DEMİR YOLLARINDA BÖLGESEL LİDERLİK HEDEFİ

Türkiye, bölgesel taşımacılık ağında stratejik bir role sahip olma hedefini sürdürüyor. Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demir Yolu Hattı'nın fiziki olarak bu yıl yüzde 10'unun tamamlanacağı ve projenin 2028 yılında bitirileceği açıklandı. Bu hattın tamamlanması, doğu-batı ticaret hattında kritik bir lojistik avantaj sağlayacak.

Bakan Uraloğlu, 12. Kalkınma Planı doğrultusunda demir yolları için yeni hedefler belirlediklerini ve yatırımların devam edeceğini vurguladı. Türkiye'nin demir yolu ağının büyümesiyle, bölgesel endüstriler için yeni pazarlara erişim kolaylaşacak ve lojistik maliyetler düşecek.

KAYNAK: HALKTV

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.