Bu haberi okumadan bayram yolculuğuna çıkmayın
Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) - Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) işbirliği kapsamında güvenli sürüş ve doğru lastik kullanımının kurallarını anlatan broşürler hazırlandı.
Karayollarındaki araç sayısının 6 kat birden arttığı bayramlarda güvenli trafiğin sağlanması için LASİD ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) el ele verdi. İşbirliği kapsamında doğru lastik kullanımı konusunda kamuoyunu bilgilendirme görevini üstlenen LASİD; ‘Güvenli sürüş’ için dikkat edilmesi gereken noktaları içeren bir broşür hazırladı. ‘’Güvenli sürüş hayat kurtarır’’ başlıklı broşür; 81 ilde EGM teşkilatına dağıtıldı. Uzun yola çıkmadan önce yapılması gerekenleri, güvenli sürüş kurallarını, ve doğru lastiğin hayati önemini anlatan broşürler, EGM teşkilatlarınca sürücüleri bilinçlendirme amacıyla değerlendirilecek.
Yola çıkmadan lastiğinizin hava ve diş derinliği kontrollerini mutlaka yaptırın!
LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; Kurban Bayramı öncesi güvenli sürüş için öncelikli şartın doğru seçilmiş ve güvenli bir lastik olduğuna dikkat çekerek sürücülere şu hatırlatmayı yaptı: ‘'Aracınızı ve sizi hayata ve yola bağlayan şey; lastiğinizdir. Uygun ve doğru olmayan lastik; sizi, sevdiklerinizi, aracınızı ve trafiği tehlikeye atar. Unutmayın, lastiklerinizin düzenli kontrolü, aracınızın ve sizin can simidinizdir. Tatillerde yaşanan araç kazalarının önemli sebeplerinden birisinin uygun olmayan ve kontrol edilmeyen lastikler olduğunu biliyoruz. Bayram tatili nedeniyle yola çıkmadan önce lastiklerinizin ve stepnenizin havalarını, balansını, diş derinliğini mutlaka kontrol ettirin ve aracınızın ön düzen ayarlarının uygun olup olmadığını öğrenin. Alacağınız bu önlemler; bayramınızı ve tatilinizi mutlu ve sağlıklı geçirmeniz için vazgeçilmez özelliklerdir. Tüm yurttaşlarımıza mutlu ve sağlıklı bir Bayram diliyoruz.’’
***‘’GÜVENLİ SÜRÜŞ HAYAT KURTARIR’’ BROŞÜRÜNDEN***
GÜVENLİ BİR TRAFİK İÇİN!
Hız limitlerine uyun.
Emniyet kemerinizi sürekli takılı tutun.
Araç sürerken telefonla konuşmayın.
Asla alkollü araç kullanmayın.
Her ay lastiklerinizin havasını ölçtürün.
Diş derinliği 1.6 mm ve altında olan lastiklerinizi yenileri ile değiştirin.
Motosiklet ve bisiklet kullanırken mutlaka kask kullanın.
Geceleri yolda bulunmanız gerekiyorsa mutlaka reflektörlü giysiler giyin.
GÜVENLİ SÜRÜŞ İÇİN DOĞRU LASTİK GEREKİR!
Aracınız için doğru lastik, araç üreticisinin belirlediği ve araca orijinal olarak taktığı ebattaki lastiktir.
Doğru lastik; mevsimine uygun lastiktir. Lastiğinizi; farklı hava, yol ve kullanım koşullarına göre belirleyin.
Diş derinliği 1.6 mm ve altında olan lastiklerinizi yenileri ile değiştirin.
Aracınızın yol ile temasını sağlayan tek bağlantı noktası; lastiklerdir. Bu alanı bilinçsiz kullanmanız; yaşamınız için risk demektir.
GÜVENLİ BİR SÜRÜŞ İÇİN UZUN YOLA ÇIKMADAN ÖNCE MUTLAKA!
Aracınızın standart kilometre bakımını yaptırın.
Hava filtresinin performansını gözden geçirin.
Aracın rot balans ayarını yaptırın.
Elektrik tesisatını kontrol ederek far ayarlarını yapın.
Araçtaki tüm sıvıların (motor yağı, fren hidroliği, hidrolik direksiyon yağı, şanzıman yağı, soğutma suyu) yeterli miktarda olduklarına emin olun.
Aracın altında su veya yağ sızıntısı olup olmadığını kontrol edin.
Frenlerinizi kontrol ettirmeyi unutmayın.
Silecekleriniz eskimişse mutlaka yenileyin.
Kriko ve bijon anahtarlarının kullanılabilir durumda olduğunu kontrol edin.
Lastiklerin hava basıncını kontrol edin. Hava basıncı, lastikler soğukken veya en azından 2 saat boyunca hareket etmemişken ölçülmelidir. Doğru hava basıncı araç üreticileri tarafından belirlenmiştir. Hava basıncı, lastikler soğukken veya en azından 2 saat boyunca hareket etmemişken ölçülmelidir. Karlı ve buzlu havalarda; lastiklerinizin hava kontolünü daha sık yapın.
Kaloriferin derecesini daha çok yükselttiğiniz soğuk kış günlerinde, yolda kalmamak için aracınızın akü kontrolünü yaptırmayı ihmal etmeyin!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.