Bursa Lojistik Köyü Projesi Çalıştayı
BUSİAD’ın önderliğinde gerçekleştirilen Lojistik Köy Çalıştayı’nda BUSİAD Başkanı Oya Yöney’in bilgilendirici, aydınlatıcı, kısaca çaplı...
BUSİAD’ın önderliğinde gerçekleştirilen Lojistik Köy Çalıştayı’nda BUSİAD Başkanı Oya Yöney’in bilgilendirici, aydınlatıcı, kısaca çaplı açılış konuşmasından sonra, Lojistik Merkezi Proje Sorumlusu Prof. D. Mehmet TANYAŞ, Mersin Lojistik Merkez Direktörü Fevzi Filik, TCDDY Daire Başkanı Bilgin R.Bekem, Bursa Vali Yardımcısı Ahmet H. Usta’nın konuya açıklık ve aydınlık getiren konuşmalarıyla devam etti.
Deniz, hava, kara ve yakında gerçekleşecek olan demiryollarına sahip Bursa’nın Lojistik Köye kesinlikle gereksinimi var. Trafiğin rahatlaması, gümrükleme kolaylığı, ithalat ve ihracata gelecek rahatlık bakımından Lojistik Köye geç bile kalındı. Çalıştayı baştan sona kadar dikkatlice izledim. Aldığım notları Başkan Oya Coşkunöz Yöney’in açılış konuşmasıyla karşılaştırdığımda fazla bir fark göremedim. Bu nedenle bu çaplı konuşmayı aynen sunmayı uygun gördüm.
“Endüstriyel çeşitliliği ve birçok alandaki gelişimi ile sınırları zorlayan Bursa, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve BUSİAD’ın önderliğinde geçtiğimiz temmuz ayında Lojistik Köyü Projesi’ne başlandı.
13 organize sanayi bölgesinin bulunduğu Bursa’da artık Lojistik Köyü olmazsa olmazlarımız arasında. Bursa’nın trafik sorununa önemli ölçüde çözüm getirecek olan lojistik köy, şehrin ekonomik ve sosyal gelişimine de katkı sağlayacak. Lojistik köylerinde dağıtımın tek merkezden yapılması, akıllı depolama sistemine sahip olunması ve gümrük işlemlerinin kolayca yapılması, verimliliği en üst seviyeye çıkarıyor.
Bu sayede taşımacılık hız ve verimlilik kazanacak, ürünlerimiz dünyaya kolay açılacak ve artan avantaj ile rekabet etme şansı yakalayacak. Kara – demiryolu – hava ve deniz taşımacılığı ile dünyanın dört bir yanına ulaşan ürünlerimiz ile ülke ekonomimize ve şehrimize önemli artılar kazandıracağımıza inanıyorum.
Lojistik Köyü projesinin kentimize sağlayacağı diğer avantajlara da dikkat çekmek isterim. Trafiğin belli ölçüde rahatlaması ile yaşam kalitemiz artacak. Ayrıca bu dev proje pek çok kişiye iş olanağını da beraberinde getirerek yeni istihdam alanları sunacak.
Bügün, Avrupa’da lojistik köylerin sayısı 60’ı geçmiş durumda ve sürekli yeni lojistik köy çalışmaları yapılıyor. Ülkemizde ise 15 lojistik köy projesi geliştirilmeye çalışılıyor. Daha çok yolumuz var.
BUSİAD olarak geçtiğimiz temmuz ayında bir arama toplantısı yaptık ve bu konudaki ilk somut adımımızı attık. Ardından Bursa – Bilecik – Eskişehir Kalkınma Ajansı BEBKA, 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programına yaptığımız başvuruyu kabul etti ve proje sözleşmesini 15 Ekim’de imzaladık. Ekim ayından Ocak’a kadar fizibilite çalışmaları tamamlandı.
Bu konuda ülkemizdeki en tecrübeli akademisyenlerden olan Prof. Dr. Mehmet TANYAŞ ve ekibine teşekkür ediyorum. Fizibilite çalışmaları konunun direkt muhatabı olan 500 firmanın tedarik zinciri ve lojistik konusunda uzman ve yetkilileriyle yapılan anketler ile kısa bir sürede tamamlandı. Bu toplantıda da fizibilite raporunu paylaşacak ve hep beraber bu çalışmanın geleceğine karar vereceğiz. Ürünlerin kalitesi kadar lojistiğinin de rekabet ettiği günümüz dünyasında bu projeyi çok önemsiyoruz.’’
14 Ocak tarihinde gerçekleşen bu önemli çalıştayın Lojistik Köyün temel taşını oluşturduğuna inanıyor ve projenin gerçekleşeceğinden de kuşku duymuyoruz.
KENT GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.