Bursalı Clio 60 bin adet üretilecek

Bursalı Clio 60 bin adet üretilecek

Renault'un sadece Bursa'daki fabrikasında üretilecek ve yakında satışına başlanacak Clio Grand Tour'dan yılda 60 bin adet üretileceğini belirten Oyak Renault...

Renault'un sadece Bursa'daki fabrikasında üretilecek ve yakında satışına başlanacak Clio Grand Tour'dan yılda 60 bin adet üretileceğini belirten Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet, bunun yüzde 90'dan fazlasını ihraç edeceklerini bildirdi.

Gabillet, Fransa'nın Nice kentindeki Clio Grand Tour, Grand Modus ve yeni Modus modellerinin uluslararası basın deneme organizasyonunda yaptığı konuşmada, Renault 2009 Kontratı'nın yeni pazar ve müşteri kazanmayı hedeflediğini, Clio Grand Tour'un, Megane II Sedan, Symbol ve Clio'nun yanı sıra, Bursa fabrikasında üretilen dördüncü model olarak buna katkıda bulunacağını söyledi.

Clio Grand Tour'un 21 Aralık'tan itibaren İtalya'da, 2008 yılı ocak-şubat aylarında diğer Batı Avrupa ülkelerinde ve yılın ilk yarısında da Türkiye'de satışa sunulacağını belirten Gabillet, ülkelerin bu aracı istediğini, talebi belli bir sıraya koyduklarını, Türkiye'de daha hızlı satışa sunma konusunda bir talep bulunduğunu ve bunu hızlandırmaya çalıştıklarını anlattı.

Bursa'daki fabrikada yılda 60 bin adet üretilecek Clio Grand Tour'ların yüzde 90'dan fazlasını ihraç edeceklerini kaydeden Gabillet, yeni modelin neden Türkiye'de üretildiği konusuna değinirken, parametrelerden birinin piyasalara en yakın noktada üretim yapmak olduğunu, ayrıca fabrikanın üretim esnekliğini artırarak farklı sınıflarda daha çeşitli ürün üretimi gerçekleştirebilir duruma gelmesinin de çok önem taşıdığını ifade etti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gabillet, projeyle ilgili nihai stratejik kararın Renault Fransa'nın olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
?Her ülkeden çeşitli öneriler gelebilir. Bu sınıfla ilgili dünyada bir talep oluştu. Bu ürün, Türkiye pazarından daha çok ihracata yönelik. Biz de Clio için zaten yapılmış mevcut yatırımlarımızı da değerlendirdik. Projeyi Türkiye'de üretebilmek için ben Oyak Renault'un avantajlarını sıraladım ve bu avantajların değerlendirilmesiyle projeyi Türkiye'ye almayı başardık.?

Oyak Renault'daki kapasite artışlarıyla Renault 2009 Kontratı ile hedeflenen artı 800 bin araç üretiminin dörtte birinin Türkiye tarafından gerçekleştirilebileceği bir seviyeye geldiklerini belirten Gabillet, bunun Oyak Renault'lulara büyük bir sorumluluk yüklediğini, bütün imkanları kullanarak bu üretimi gerçekleştirmek istediklerini söyledi.


?RENAULT GRUBU, TÜRKİYE'NİN STRATEJİK BİR ÜLKE OLDUĞUNU KABUL EDİYOR?

Alain Gabillet, 2003-2005 döneminde yılda 160 bin adet fiili üretim yapar durumdayken, üçüncü bir vardiya getirdiklerini, üretim tesislerini genişlettiklerini ve bugün 360 bin adetlik bir kapasiteye ulaştıklarını bildirdi.

Renault Grubunun kalite düzeyi ve rekabet gücü nedeniyle Türkiye'nin üretim açısından çok stratejik bir ülke olarak kabul ettiğini, Türkiye'ye inandığını ve Oyak Renault'ya güvendiğini ifade eden Gabillet, söz konusu özellikler nedeniyle Bursa'da üretilecek araç projeleri konusunda sorunları olmadığını söyledi.

Kapasitelerini sonuna kadar kullandıklarını, bu yıl 270-280 bin adet araç üreteceklerini, bu rakamın önceki yıla göre yüzde 20 fazla olmasını beklediklerini ve son yatırımlarıyla Bursa'da araç üretim kapasitelerinin doğal sınırına geldiklerini belirten Gabillet, ?360 bin adedin üzerine çıkarak kapasiteyi adet olarak artırmak istersek başka bir fabrika kurmak gerekir? dedi.

Yatırım için Türkiye'ye gelmenin anlamlı olduğunu ifade eden Gabillet, PSA'nın üretim için Türkiye'de yerleşik olan Fiat'la ortak üretim yaparak Türkiye'ye girmenin çok uygun bir fırsatını bulduğunu, Koreli başka bir üreticinin Türkiye'ye gelmeyi düşündüğünü, sonra vazgeçtiğini, Türkiye'ye gelip sıfırdan yatırım yapacak yeni markalar için Türkiye'nin rekabet gücünü koruması ve teşvikler konusunda yeni açılımlarda bulunması gerektiğini kaydetti.

?TÜRKİYE, MEVCUT REKABET GÜCÜNÜ KORUMAK DURUMUNDA?

Yatırımcıların teşvik imkanlarını daima değerlendirdiklerini ifade eden Gabillet, yeni yabancı yatırımcının Türkiye'deki teşviklere önem vereceğini ve Türkiye'nin diğer ülkelerle rekabet edebilecek düzeyde olup olmadığını inceleyeceğini belirtti. Gabillet, ?Başka yeni ülkelerin son zamanlarda sunduğu avantajları da dikkate alarak Türkiye, mevcut rekabet gücünü korumak ve geliştirmeye dikkat etmek durumunda? dedi.

Gabillet, aşırı değerli YTL'nin ihracata yardımcı olmadığını savunarak, Avrupa'da yüksek avro ile bu sorunun yaşandığını, YTL'nin avroya oranla daha değerli bir düzeyde bulunduğunu, bunun ihracat açısından zor bir durum olduğunu, YTL'nin değerinin 5 yıldır sürekli arttığını ve dengede kalması gerektiğini kaydetti.

SSK işveren payında planlanan indirimin Türkiye'nin avantajına olduğunu, ancak bu kararın getirdikleri ve aldıklarıyla bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Gabillet, ?Bunu rekabet gücünü artırıcı bir önlem olarak görmek istiyoruz? dedi.

Gabillet, ürettikleri Symbol'ün, Türkiye'de kasım ayında en çok satılan araç olduğunu, geçmişte bu modelin üretimine başlarken çok düşündüklerini, ancak Symbol'ün kendilerini ?utandırdığını? söyledi. Paris'in yakınlarındaki fabrikada üretilen Clio II üretiminin ise önce durdurulduğunu, ancak pazardan gelen talep üzerine yeniden başlandığını bildirdi.

?DİZEL MOTOR ÜRETİMİNE BAŞLAYACAĞIZ?

Alain Gabillet, Türkiye'de binek araçlar için dizel motor üretimine başlayacaklarını ve yerli parça kullanımını artırmak için gerekli yan sanayiyi Türkiye'de bulmak istediklerini, zorlanmalarına rağmen bu konuda ısrarla çalıştıklarını kaydetti.

Gabillet, ?Örneğin, şu anda silindir blokları gibi bazı parçaları rekabetçi fiyat ve kalitede üretecek yerli yan sanayi firması bulmakta zorlanıyoruz. Yerli parça konusundaki ısrarlarımıza rağmen bunları başlangıçta Hindistan'dan ithal etmek zorunda kalacakmışız gibi geliyor? diye konuştu.

Bu konuda yan sanayi üreticilerinin beklentileri bulunduğunu ve ümitli olduklarını dile getiren Gabillet, Clio Grand Tour'da yerlilik oranının yüzde 65 olduğunu, bunun Clio Grand Tour'a özel parçalarda ise yüzde 90'a ulaştığını bildirdi.

Gabillet, bir soru üzerine de, 1973 yılında öğrenciyken turizm ve inceleme amaçlı geldiği Türkiye'de Renault fabrikasını gezdiğini, o zaman bu ülkeye tekrar geleceğini söylediğini, ancak böyle olacağını tahmin etmediğini kaydetti.

BURSALI CLIO'NUN 3 ADI VAR

Clio Ürün Direktörü Jean Baptiste Sicot da yeni Clio'nun 3 adı bulunduğunu, Fransa ve Yunanistan'da Clio Estate, İngiltere'de Clio Sport Tourer ve diğer tüm ülkelerde ise Clio Grand Tour olacağını belirterek, adları seçme sorumluluğunun ülkelere ait olduğunu kaydetti.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise Clio Grand Tour'u Türkiye'de mayıs, Grand Modus ve yeni Modus'u da haziran ayı başında satışa sunmayı planladıklarını kaydederek, Clio Grand Tour'un fiyatı konusunda birşey söyleyemeyeceğini, kendi ticari sınıfı içerisinde rekabetçi olacağını ifade etti.

Verilen bilgiye göre, Clio'ya kıyasla yüzde 50 geniş yükleme hacmi bulunan Clio Grand Tour, 3 benzinli ve 3 dizel motor seçeneğiyle tüketicilerin beğenisine sunulacak. Yeni model için 40 milyon avrosu Bursa Oyak Renault fabrikalarında olmak üzere 80 milyon avronun üzerinde yatırım yapıldı.

Grand Modus'ta ise 16 santimetre ilave uzunluk, geniş bagaj ve raylı 3 arka koltuk bulunuyor. Grand Modus ve yeni Modus, ülkelere bağlı olarak benzinli motor arzı 16 supaplı 3 motordan oluşuyor. Sadece İspanya Valladolid fabrikasında üretilen Grand Modus ve yeni Modus için 110 milyon avroluk proje yatırımı gerçekleştirildi. Söz konusu araçlar İtalya'da 21 Aralık'tan itibaren satışa sunulacak.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.