Bursalı otomotivcilerden teknolojik yatırım atağı
Bursalı otomotivciler yeni yatırımlar ile geleceğin teknolojisine öncülük etmeyi hedefliyor. Bosch, otonom sürüş ve sensör teknolojisi, Oyak Renault daha...
Bursalı otomotivciler yeni yatırımlar ile geleceğin teknolojisine öncülük etmeyi hedefliyor. Bosch, otonom sürüş ve sensör teknolojisi, Oyak Renault daha hafif araçlar, Tofaş, otonom Ar-ge seviyesi için çalışıyor.
Ar-Ge harcamalarından en fazla payı alan sektörler arasında önemli yer tutan otomotivdeki yeni trend ve teknolojik gelişmeler sektörü her geçen gün dönüştürürken, ana sanayilere üretim yapan yan sanayi de yeni teknolojilerin geliştirilmesi konusunda yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla sektörün gelişimini tetikliyor. Bu süreç en fazla otomotivin üretim üssü olan Bursa’da göze çarpıyor. Bursa’da fabrikaları bulunan Bosch, otonom sürüş ve sensör teknolojisini her geçen gün geliştirirken, Oyak Renault araç ağırlığını ve emisyon miktarını azaltmaya yoğunlaşmış durumda. Tofaş, tasarımdan doğrulamaya kadar ürün geliştirmenin her adımında, kendi kaynak ve yetkinliklerini kullanabilir hale getirme yönünde otonom Ar-ge seviyesi için çalışıyor.
OYAK RENAULT’DAN EN HIZLI PLAZMA KAYNAK UYGULAMASI
Oyak Renault Ar-Ge Merkezi Koordinatörü Çağlayan Altınok, araç ağırlığını ve emisyon miktarlarını azaltmaya çalıştıklarını vurguladı. Oyak Renault Ar-Ge merkezi tarafından geliştirilen araç kasa yanı ve tavan birleştirme süreçlerinde plazma kaynak uygulamasının tüm Renault grubu fabrikaları ve Türkiye için bir ilk olduğuna vurgu yapan Altınok, dünyada otomotiv sektöründe en hızlı plazma kaynak uygulamasını dakikada 5 metre hız ile Oyak Renault’nun gerçekleştirdiğini, bu hızın, endüstride bilinen hızların 2 katı seviyesinde olduğunu kaydetti. Altınok, şunları söyledi: “Türkiye’nin ilk seri üretim elektrikli aracına ait tüm kabin içi elektrik sistemleri, batarya taşıyıcısı ve batarya test sistemlerinin tasarım ve geliştirme çalışmalarını yapıyoruz.”
TOFAŞ, ÜRÜN AR-GE’SİNİN HER ADIMINDA KAYNAĞINI KULLANACAK
Geçen yıl Ar-Ge’ye 150 milyon euro üzerinde harcama yapan Tofaş, dünya çapında otomotiv markalarının farklı ülkelerdeki müşterileri için ürün ve teknoloji geliştirme yetkinliğine sahip. Yeni projelerde etkisini gösteren yetkinliklerin katkısıyla, yakın gelecekte “Otonom Ar-Ge” seviyesine ulaşmayı hedefleyen Tofaş, böylece tasarımdan doğrulamaya kadar ürün geliştirmenin her adımında, kendi kaynak ve yetkinliklerini kullanabilir hale getirilecek. Tofaş’ın otonom Ar-Ge seviyesine ulaşması, Fiat-Chrysler dünyasındaki stratejik konumunu ve ürün geliştirme sorumluluğunu güçlendirecek. Tofaş ayrıca 8 ülkeden 14 kurum ve kuruluşun işbirliğiyle yürütülen Robo-Partner Projesi’nin 8 milyon euroluk bütçesini de yönetiyor.
BOSCH, ‘TEMİZ VE VERİMLİ DİZEL’E YOĞUNLAŞTI
Bursa yatırımlarını her geçen gün artıran Bosch da yeni trend ve teknolojik yatırımlar konusunda geliştirmelere yoğunlaşmış durumda. Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young; “Özellikle otomotiv alanında Bosch’un dünya penceresi Bursa’dan açılıyor. Almanya’da bulunan dizel sistemler Ar-Ge merkezinden sonraki en büyük dizel Ar-Ge merkezi olan Bursa’da 112 kişi görev yapıyor. Bugüne kadar 19 çalışmamıza patent aldık. Bursa Dizel Sistemler Ar-Ge merkezimizde yeni bir enjektör platform projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu yıl içinde bu proje sonuçlanacak. 2016 yılında Çin pazarına 1.800 bar basınca dayanan EURO6 normlarını karşılayacak bir common rail dizel enjektör sunacağız” diye konuştu. Yakıt azaltıp emisyonları düşüp çevre dostu ürünler geliştirmeyi hedefleyerek, “Temiz ve Verimli Dizel” üzerine yoğunlaştıklarını ifade eden Young, sürücü destek sistemleri, birbirine bağlı otomobiller, otonom sürüş ve elektrikli araçlar ekseninde geliştirmeler yaptıklarını anlattı.
VALEO, YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ TASARIMINA ODAKLANDI
Tedarikçi olarak dünyadaki önemli araç üreticilerinin partneri olan Valeo da karbon emisyonlarının azaltılmasına ve sezgisel sürüşün geliştirilmesine katkıda bulunan yenilikçi ürünler ve sistemler sunuyor. Orijinal ekipman satışlarından gelen gelirinin yüzde 10’undan fazlasını Ar-Ge’ye ayıran Valeo’nun Türkiye Direktörü Burak Akın; “Valeo olarak Ar-Ge programlarımız ile özellikle motorlu araçların CO2 emisyonlarını azaltmak; sürüş kolaylığını ve keyfini artırmak için yenilikçi teknolojilerin tasarımına odaklanıyoruz. Valeo Türkiye, artık sadece üretim üssü olarak değil, aynı zamanda inovasyonların, yeni buluşların da çıktığı bir firma olarak faaliyetini gerçekleştiriyor” şeklinde konuştu.
BEYÇELİK, SICAK ŞEKİLLENDİRME KALIPLARINI İLK ÜRETEN FİRMA OLDU
Beyçelik Gestamp’ın alanında ilk Ar-Ge merkezi belgesine sahip firma olduğunu vurgulayan Beyçelik Gestamp CEO’su Baran Çelik şu bilgileri verdi: “Ar-Ge gücümüzle bir ürünün tasarlanması, geliştirilmesi evrelerini daha uygun maliyetlere yapabiliyor ve pazarda daha rekabetçi olabiliyoruz. Dünyada uygulanmamış özel prosesler tasarlıyor ve üretiyoruz. Ana sanayi ile parça tasarımında “Co-Designer” olunması ve işbirliklerinin geliştirilmesini hedefleyerek çalışmalar yürütüyoruz.” Sıcak şekillendirme (Hot stamping) kalıplarını Türkiye’de ilk üreten ve ilk ihraç eden firma olduklarını hatırlatan Baran Çelik, Ar-Ge çalışmalarını küresel arenaya taşıyacaklarını ifade etti.
DİNİZ’DEN ANDROİD KUMANDALI AKILLI KOLTUK
Komple koltuk ve koltuk mekanizmaları üretimi yapan Diniz Johnson Controls Oto Donanım da geçen yıl Elektromekanik Kontrollü Araç Koltuğu Projesi ile ilgili fikri patent başvurusunu yaptı. Genel Müdür Mükremin Eraslan, “Şu an Türkiye’de kullanılan araç koltuklarının büyük çoğunluğunda fonksiyonlar manuel. Koltuğun sırtını manuel yatırıyorsunuz, yine aynı şekilde manuel ayarlıyorsunuz. Hedefimiz bir kontrol mekanizmasıyla bu sorunu çözmek. Muavinin ya da şoförün android gibi bir uygulama üzerinden tek tuşla koltukları ayarlayabilmesi. Bu müşteri beklentilerinin karşılanması adına da çok önemli” açıklamasını yaptı.
MAY FREN, ARAÇLARDA FREN MESAFESİNİ KISALTACAK
Ar-Ge ve inovasyonda elektromanyetik valf ürünlerine odaklanan May Fren ise Türkiye’de üretimi olmayan dünyada ise yalnızca 2 firmanın imal ettiği, araçlarda fren mesafesini kısaltacak bir ürün üzerine çalışıyor. Sektörün giderek elektromanyetik valflere yöneldiğine dikkati çeken May Fren Genel Müdürü Taner Yılmaz, üretimlerini bu alana kanalize ettiklerini bildirdi.
BU YIL TASARIM YARIŞMASININ 4’ÜNCÜSÜ DÜZENLENECEK
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) de Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinatörlüğünde her yıl Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması düzenliyor. Öne çıkan projeler arasında hem ekonomik hem çevreci çift yakıtlı gaz enjektör dizaynı ve imalatı, amortisör entegrasyonlu anti blokaj fren sistemi, araçların daha sessiz olmasını sağlayacak mikro ve nano dokusuz yüzey teknolojisi ile çok katmanlı gürültü emici tekstil yüzeyi gibi sektörü geleceğe taşıyacak projeler yer alıyor. OİB Başkanı Orhan Sabuncu, Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması’nın bu yıl 4’üncüsünü düzenleyeceklerini belirterek, “Sektördeki gençler ve akademisyenlerin inovatif ve başarılı projeleri umut verici. Ana ve yan sanayimiz de bazı projelere özel ilgi göstererek bunların hayata geçmesine katkı sağlıyor” dedi.
(DÜNYA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.