Çetin Nuhoğlu Mersin’i ayağa kaldırdı
UND seçimlerinin yaklaşması ile kızışan yarışta Mersin’in desteğini arkasına almak için kente gelen aday Çetin Nuhoğlu, 40. yılını kutlamaya hazırlanan...
UND seçimlerinin yaklaşması ile kızışan yarışta Mersin’in desteğini arkasına almak için kente gelen aday Çetin Nuhoğlu, 40. yılını kutlamaya hazırlanan derneğin hiçbir döneminde bu kadar arkadan hançerlenmediğini savundu.
“UND’yi cami avlusuna bırakılmış, yavru bebek zannedenler, sektörün, Mersin’in ayağa kalkması ile bunun gerçek olmadığını gördü” diyen Çetin Nuhoğlu, “Hiç kimse UND’yi kişisel menfaatleri için kullanamaz” dedi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) 19 Ocak 2013 tarihinde yapılacak 37. Olağan Genel Kurulu’na kısa bir süre kala seçim yarışı kızışıyor. Derneğin en çok üyeye sahip olduğu ikinci il konumundaki Mersin’de, UND başkanlığı için yarışan mevcut Başkan Engin Özmen’den bir hafta sonra, ikinci başkan ve TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclis Başkanı Çetin Nuhoğlu, Mersin HiltonSA Otel’de üyelerle buluşarak, destek istedi. Toplantıya; UND Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Açıkgöz, Yönetim Kurulu Yedek üyeleri Nevaf Kılıç ve Ahmet Aktaş, Mersin Bölge Çalışma Grubu Başkanı Ercan Arslan ve üyeler Şahin Ayday, Nihat Irmak, Emrah Deniz, Ömer Öztürk, Mücahit Altay ve Erkan Elgay katıldı. Bu isimler ayrıca toplantıda görevlerinden istifa ederek Çetin Nuhoğlu’nu destekleme kararı aldı.
LOJİSTİĞİN BAŞKENTİ MERSİN…
Gecede bir konuşma yapan Nuhoğlu, mevcut Başkan Engin Özmen ve yönetimine sert sözlerle yüklendi. İlk olarak Mersin’i değerlendiren Nuhoğlu, tüm Türkiye’de kendine güven ile ayağa kalkan sektörün, Mersin’de de kendine yakışanı yapıp, birlik beraberlik ile geleceğini aramaya çıkarak bunu taçlandırdığını söyledi. “Mersin çok önemli bir şehir” diyen Çetin Nuhoğlu, 1980’lerden sonra Mersin’in lojistiğin başkenti olan kentte sanayiden turizme, enerjiden tarıma gelişmenin sürdüğünü ve adından söz ettiren bir şehir olduğunu vurguladı. Özellikle son 10 yılda ulaştırma konusunda ki çalışmalarda Mersin’in bir kez daha öne çıktığını işaret eden Nuhoğlu, “Mersin sadece kendisi için değil Anadolu, Suriye, Özbekistan, Kazakistan, Gürcistan gibi bir çok ülke için önemlidir. Doğu batı ekseninde ki taşımalarda söz sahibidir. Hepsinden ötesi yeni yatırımlarla, yeni planlarla bir Mersin gerçeği vardır. 30 milyon yolcu kapasiteli Çukurova Havalimanı, Akdeniz Sahil Yolu, Akdeniz Oyunları bunlardan sadece bir kaçıdır. Mersin ayrıca Türkiye’nin tarım başkentidir. Mersin ayrıca karşı olsam da 20 milyar dolarlık Türkiye’nin ilk nükleer santraline sahip olacak şehirdir. Mersin ayrıca hükümetin de sahiplendiği bir kenttir. 1987 yılında ilk OSB yapılan Mersin’de bugün 3’üncü OSB planları yapılmaktadır. Lojistikte ise başkent olarak tanımlanan Mersin 168 ülkeye 680 farklı mal taşımaktadır. Kentte tüm yöneticiler Mersin’i daha iyi nasıl geliştirebileceklerinin hesabını yapıyorlar. Bu kapsamda kentte Lojistik Merkez yapımı için
1 milyon 600 metrekarelik yer ayrılmış. İhtiyaç olan tek şey tek ses olmaktı ve bunun yapılması ile bugünlere gelindi” diye konuştu.
SEKTÖR UND’YE ÜYE OLMUYOR!
UND’nin İstanbul’dan 350, Mersin’den ise 170 üyesi olduğunu işaret eden Nuhoğlu, “Yani Mersin UND’nin en çok üyeye sahip ikinci ilidir” dedi. Ancak Mersin’de uluslar arası taşıma yapabilecek C2 yetki belgesine sahip firma sayısı 350 iken, bu firmaların yarısının UND’ye üye olmadığını işaret eden Çetin Nuhoğlu, bu durumun bir Türkiye yansıması olduğunu işaret etti. Ülke genelinde 2 bine yakın uluslar arası taşıma yapan firma varken bunların sadece bininin UND’ye üye olduğunun altını çizen Nuhoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Problem nerede? Bir şey mi değişti? Yoksa insanların UND’ye üye olmak çini bir gerekçeleri mi yok? UND’ye üye oldukları zaman önlerine engel mi çıkıyor? Ne oldu da bu hale geldik? Ne oldu da insanlar meslek örgütüne üye olmuyorlar? Biraz işin içine girip araştırma yaptım ve inanılmaz sonuçlara ulaştım. Sanki birileri ‘küçük ve orta ölçekli firmalar birleşsin, çünkü bunlar Türk lojistiği için ne kadar önemli ki’ anlayışı gütmekteler. Böyle bir yaklaşım metodu kabul edilemez.
SORUNLAR TAKİP EDİLMİYOR, ANLATILMIYOR
Öte yandan sektör ile kucaklaşmayan, sorunlarını dinlemeyen, birlikte bir şey yapmayan ama çıkıp ‘ben gelmiş geçmiş en iyi başkanım’ diyenlerle bu işler olmaz. Sektörün sorunlarının çözümünün en önemli adresi olan iki devletin yaptığı ve üst düzey yöneticilerin katıldığı Karma Ulaştırma Komisyon (KUK) Toplantıları’na katılmayan, Ankara’da lobi yapmayan, bakanlarla, müsteşarla yan yana gelmeyen bir yönetim var. 2 yılda KUK ve KEK gibi 29 önemli toplantı yapıldı ancak UND başkanı katılmadı. Mersin için en önemli konulardan biri Habur, Suriye, İran, Özbekistan, Türkmenistan’dır. Kapılardaki bekleme süreleri 10 günü geçmektedir. Özbekistan, Türkmenistan ile KUK yapmaz, Ulaştırma Bakanlığı’na baskı yapmazsanız bu sorunlar çözülmez. Bu sorunları kim çözecek? Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, KEK Toplantısı için Kazakistan’a gitti ancak yanında ne UND başkanı ne de yönetim kurulu üyeleri vardı. Bakan Çağlayan’ı iki gün baş başa yakalama, sorunları anlatma fırsatın varken neden gitmiyorsun? Öte yandan Hatay’da Sureye nedeniyle en kötü dönemlerin yaşanırken bu şehrin milletvekili ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bir sürü problemimiz olan Romanya’ya gitti ancak yanında yine kimse yoktu! Meslek örgütlerinin görevleri sorunları tespit edip, yönetim mekanizmalarına aktarmaktır”.
SEKTÖR ŞOFÖRLER İLE MAHKEMELİK!
Öte yandan şuanda sektörün en önemli sorunlardan birinin şoför tazminatları olduğunu da dile getiren Çetin Nuhoğlu, “Sektör şoförler ile kavga halindedir, mahkemelik olunmuştur. Bu konuyla ilgili 10 bin dava bulunmaktadır. Firmalar bir yandan haksız yere çok yüksek tazminatlar ödüyor, diğer yandan şoför bulamıyor. Ancak bu sorunlar dile getirilmiyor. Bakanlara verilen raporlarda bu konulara yer verilmiyor. Ayrıca, 2001-2002’de UND’ye üye olan herkes verdiği paranın 5 misli gelir elde ederdi. Mazottan, KDV’den, Eximbank’tan bir sürü avantajı vardı. Şimdi ise kasko, Yeşil-Kart hizmetleri veriliyor ama bunları yönetim bile kullanmıyor. 2010 yılında UND Fransa hattına alternatif hat açtı. Taşıma ücretleri düşürüldü. Ancak bu durum kısa vadeli oldu. Fiyatların düşürülmesi ile Rekabet Kurulu devreye girdi. UND hakkını aramak için hukuksal yollara başvurdu. Ancak bugünkü yönetim üyelerine sormadan bu davayı geri çekti.
UND, CAMİ AVLUSUNA BIRAKILMIŞ BEBEK DEĞİL
2014’de UND’nin 40. yılın kutlayacağız. 40 yıldır sizlerle beraber hizmet için var olan UND, hiçbir döneminde bu kadar arkadan hançerlenmemiş, içten yıkılmamıştı. UND’yi cami avlusuna bırakılmış, yavru bebek zannedenler, gerçek sahibini Mersin’de, Kayseri’de, Bolu’da, Gaziantep’te, Ankara’da, Hadımköy’de gördüler. Sektör ayağa kalktı, haksızlığa isyan etti. Hep beraber 10, 20 yıl öncesi gibi alnımızın akıyla dolaşacağımız, UND denilince başbakan, bakanlarla anılan ve çözüm merkezi olarak görülen, hepsinden önemlisi lafına sözüne önem verilen bir meslek örgütü olarak yaşamalı. Hiç kimse 40 yıllık emeğin ürünü olan bir derneği, eğip, büküp kişisel menfaatleri için kullanamaz. Meslek örgütü, sektörün geleceğini belirleyebilir. Hele de bu sektör sadece kendisi için değil de ülke için önemli ise bu daha da önemlidir. Bakınız Amerika’da lojistik sektörü bankacılık, havacılık gibi devletin stratejik gördüğü alanlardan birisidir. İşte biz bu kadar önemli bir iş yapmaktayız. Öte yandan ülkemiz lojistikte inanılmaz denilenleri başarmaktadır. Ancak bunlar yetmez daha yapacak çok işimiz var. Öncelikle kendimizi ülkemizin 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutlayacağı 2023’e hazırlamalıyız. Özellikle bu bölge hazırlıklarına şimdiden başlamalı çünkü burası gelişen pazarlara açılan kapı. Ülkemiz, geleceğimiz için ayağa kalkmalı, sektörümüze sahip çıkmalıyız” diye konuştu.
[gallery ids="49821,49822,49823"]
Hediye EROĞLU – MERSİN / LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.