CEVA Türkiye’de yatırımla büyüyecek

CEVA Türkiye’de yatırımla büyüyecek

Dünyanın dördüncü büyük kontrat lojistiği firması CEVA, geniş hizmet ağının ve uzun yıllara dayanan birikiminin verdiği güçle, 170 ülkede 1.200'den...

Dünyanın dördüncü büyük kontrat lojistiği firması CEVA, geniş hizmet ağının ve uzun yıllara dayanan birikiminin verdiği güçle, 170 ülkede 1.200'den fazla ofisiyle çalışmalarına devam ediyor. Dünya genelinde 49 bin çalışanı ve toplam 10 milyon metrekareye ulaşan depolama alanı ile dünyanın her yerine deniz, hava ve karayolu ile ulaşan CEVA Lojistik, 2000 yılından bu yana Türkiye'de uluslararası nakliyeden antrepoya, çok kullanıcılı depolamadan hafif üretime kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor.  Şeffaf ve kaliteli dağıtım ağını 2008 yılında satın aldığı Varan Kargo ile güçlendirerek, lojistik alanındaki deneyimlerini bireysel müşterilere de aktarmaya başlayan CEVA, ulusal ve çok uluslu firmalar için dünya genelinde müşterilerine özel tedarik zinciri çözümleri tasarlayarak hayata geçiriyor.

2000 yılında TNT Holding bünyesinde çalışmalarına başlayan TNT Lojistik’in, 2006 sonbaharında Apollo Management L.P.'nin iştiraklerine satılarak Aralık 2006'da CEVA Logistics olarak yeniden konumlandırıldığını, 2007 yılında ise Türkiye faaliyetlerini CEVA Lojistik Ltd Şti adı altında sürdürmeye başladığını belirten CEVA Lojistik Genel Müdür Baş Yardımcısı Turhan Özen, CEVA’nın Türkiye’ye yatırım yapmasını şu sözlerle özetledi: “Satın almanın gerçekleştiği yıl, Türkiye’de lojistik pazarının değeri yaklaşık 15 milyar dolar civarındaydı. Dünyanın en büyük lojistik şirketi olmayı hedefleyen CEVA’nın Türkiye kolu olarak bu hedef doğrultusunda CEVA Global ile paralel çalışmalara başladık. CEVA Türkiye olarak sürekli yeni ürünler ve sinerji oluşturarak, sunduğumuz hizmet kalitesini artırıyor, tedarik zinciri maliyetlerini optimize ediyoruz. 2007 yılında, yıllık büyüme hedefini altı ayda gerçekleştirerek önemli bir başarıya imza attık. Türkiye’de elde ettiğimiz bu büyük başarı doğrultusunda, Yunanistan ve Bulgaristan bölgelerinin sorumluluğu da bize verildi.” 

‘KARGOCULUĞU ULUSLARARASI LOJİSTİK TECRÜBEMİZLE BİRLEŞTİRDİK’

‘Kurumsal müşterilere verdiğimiz lojistik ve depolama hizmetini, 2008 yılında yaptığımız Varan Kargo’nun satın alınmasıyla uluslararası standartlarla kargo müşterilerine de vermeye başladık’ diyen Özen, “Varan Kargo ile Türkiye içindeki kargo hizmetini, uluslararası lojistik tecrübemizle tamamlayarak, sinerji, güvenilirlik ve şeffaflık üstünlüğüne sahip, müşteri tatmini en yüksek ağı yaratmayı hedefledik. Türkiye’deki operasyonumuzu, ülkemiz şartlarına, müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarına en uygun şekilde cevap verecek şekilde yönetiyoruz. Üstün teknolojimiz sayesinde müşterilerimizin lojistik ihtiyaçlarına kalıpların ötesinde, yaratıcı çözümlerle cevap veriyoruz. Türkiye’deki gücümüzü bu anlayıştan alıyoruz” diyerek sözlerine devam etti.

‘HER ADIMIMIZI PLANLAYARAK ATIYORUZ’

Geniş hizmet yelpazesiyle Türkiye’de tedarik zincirinin her halkasına hizmet veren şirketlerden birisi olduklarını kaydeden Özen, “Uluslararası taşımacılığımız ile bugün Çin’den bir malı alıp Türkiye’ye getiriyor, antrepo ve depoya koyduktan sonra montajını yapıp, aynı gün içinde Türkiye’deki bayiye ulaştırabiliyoruz. Bu başarının sağlanabilmesi için CEVA özel yazılımlarını, know-how, özel taşıyıcı tank dizaynı, sefer sürelerinin kısaltılması ve rotalama gibi konularını, çalışılan ana sanayiye özel çözümlerle birleştiriyoruz. Bunların yanı sıra hangi aracın ne zaman tesise varacağını hesaplayıp planlayarak, fabrika önünde uzun kuyruklar oluşmasını engelliyoruz. Fabrikanın o an işleyeceği kadar malzeme vererek, fazla stok nedeniyle ortaya çıkan depo ihtiyacını ortadan kaldırıyoruz. Rota ve tedarik sistemi planlaması yaparak, tüm mali bileşenleri operasyon başlamadan önce biliyor, böylece maliyeti de kontrol altında tutarak, önemli ölçüde tasarruf edilmesini sağlıyoruz” dedi.

‘KRİZLER BİZE ÇOK ŞEY KAZANDIRDI’

Geçmiş dönemde Türkiye’de sıkça yaşanan ekonomik krizleri bire bir tecrübe ederek, ‘kriz yönetimini’ firma olarak öğrendiklerini, bu sayede diğer ülkelerden daha avantajlı bir konumda geldiklerini ifade eden Özen, firma olarak uzun dönemli kontratlar yaparak çalışmalarının kendilerine olumsuz bir etkisinin olmadığını vurgulayarak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “CEVA Lojistik olarak 2009 yılında yaşanan global krizde yatırım planlarımızı ertelemedik, hatta bu dönemde aldığımız yeni işler de oldu. Aldığımız erken tedbirlerle krizi iyi yönetmemiz sayesinde krizden rakiplerimize göre daha az etkilendik. CEVA Türkiye olarak globalde son 3 yıldır en hızlı büyüyen ve özellikle 2009 krizinde büyüyen tek ülke biziz.”

‘2015 YILINDA 1 MİLYAR LİRA CİRO HEDEFLİYORUZ’

CEVA Türkiye’nin, 2007 yılından beri her yıl ortalama olarak yüzde 40 büyüdüğünü bundan sonra da her yıl yüzde 15-20 arasında organik büyüyerek ciro olarak 2015 yılında 1 milyar lirayı hedeflediklerini belirten Özen firmanın önümüzdeki dönem yatırımları hakkında şu bilgileri verdi: “Lojistik sektörünün en hızlı büyüyen uluslararası şirketlerinden biri olup hizmet vermeye başladığımız tüm bölgelerde yatırımlar yaparak büyüyoruz. 2011 yılından itibaren her yıl 50-75 bin metrekare depo yatırımını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu bağlamda 2012 yılında depo yatırımlarına 50 bin metrekarelik yeni bir depo yatırımımız daha olacak. Buna paralel olarak ‘Bilgi Teknolojileri’ ve ‘İnsan Kaynakları’ alanlarında da yatırımlar gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Ayrıca stratejik olarak da bu plan döneminde uluslararası alanda hava ve deniz taşımacılığına yoğunlaşacağız. Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri için yeni hatlar açmaya devam edeceğiz.  Büyüme hedefimizi 2012 yılı için yüzde 10 olarak belirledik. 2012 yılında da pazardaki lider ve söz sahibi konumuzu yatırımlarla güçlendirerek sürdüreceğiz. Ciro olarak 2015 yılında 1 milyar TL’yi aşmayı planlıyoruz.”

‘HER MÜŞTERİMİZE FARKLI PROJE SUNUYORUZ’

Lojistikte operasyonel mükemmellik felsefesi ile hareket ettiklerinin altını çizen Özen, CEVA olarak müşterilerinin ihtiyacına göre alt yapı sistemi oluşturduklarını, müşterilerine en hızlı ve karlı hizmeti sunmaya çalıştıklarına değinerek firmanın her müşteri için farklı bir çözüm sunduğunu söyledi. Bunu yaparken uluslar arası bir firma olmanın avantajını kullandıklarını açıklayan Özen, “Otomotiv sektöründen bir müşterimiz ile hızlı tüketim malzemeleri üreten müşterimizin ihtiyaçları farklılaşıyor. Biz de IT yapımızdan depolamaya kadar her müşterimiz için yeniden yapılanıyoruz. Dünyadaki en başarılı uygulamaları hızla adapte edebiliyoruz. 50 kişilik Ar-Ge bölümümüz, sürekli yeni sistemler geliştiriyor. Örneğin; bir müşterimiz için Türkiye’de geliştirdiğimiz sistemi, Amerika’da uygulanmak üzere oranın şartlarına göre adapte ettik ve kurulumunu yaptık. Yine Yunanistan’da, Türkiye’de geliştirilen sistemler kullanılmakta, Orta Doğu ve Afrika ülkeleri ile entegre bir şekilde çalışılıyor” diyerek sözlerini sürdürdü.

‘SEKTÖRDE ÖNCÜ OLMAYI BAŞARDIK’

Firma olarak kuruldukları ilk günden bu yana her yıl, yeni projeler ürettiklerini ve bunun için yatırımlar yaptıklarına dikkat çeken Özen, “Bugüne kadar sektöre öncü olan birçok projeye imza attık. Türkiye’nin planlama, sistem yönetimi yapan inbound operasyonları, buna bağlı sırlama ve taşımalık yönetimi sistemleri uygulamasını yapan tek şirketiz. Bu başarıyı; süt, deterjan, gıda ve FMCG sektörlerine de taşıdık. ‘Eve teslim’ dediğimiz fabrika veya bayiden direkt evlere teslimat projelerimiz başarı ile uygulanmaktadır. Bunun yanında sadece lojistik alt yapısına hizmet eden çok esnek parsiyel dağıtım ağını kurduk. Bu sistem sayesinde büyük müşterilerimizin yanında birçok KOBİ’ye de ürünlerini istedikleri noktaya istedikleri hızda ve miktarda, en ekonomik yoldan ulaştırma imkanı sunuyoruz. Bir başka projemiz ise hafif montaj, üretim tamamlama olarak tanımlanan katma değerli işler operasyonlarıdır. Geliştirdiğimiz sistemler sayesinde birçok müşterimize verim artışı ile kalite ve uygun fiyatı bir arada sunabiliyoruz” şeklinde konuşmasına devam etti.

‘TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK KONTROL MERKEZİ’

Önümüzdeki dönemin sektörde verimlilik ve sinerjiyi öne çıkaran gelişmelerle dolu geçeceğine dikkat çeken Özen, “Çevreye ve kurumsallığa yeterli yatırımı yapmayan hiçbir firma, gelecekte marka itibarını koruyamayacak ve küreselleşme, hız kesmeden büyümeye devam edecek. Biz de CEVA dünyası olarak, oyun planımızı bu başlıklar altında topluyoruz. Örneğin; yeni kurmakta olduğumuz bir sistem ile ürünün dünya üzerindeki tüm hareketi anında gözlemlenerek en verimli, en efektif şekilde yapılacak, bu da maliyet ve kalite avantajı getirecek. Lojistik sektöründe Türkiye’nin ilk ve tek Kontrol Merkezini, CEVA Lojistik olarak İstanbul merkez ofiste geçen ay açtık. Kontrol Merkezi sayesinde Türkiye’ye yayılan günlük binlerce kargo ve büyük lojistik taşımacılık hizmetleri tek bir merkezi noktadan kontrol edilebilecek. Kontrol Merkezi’ne bağlı tüm bölgelerde yer alan 1600 kamera ile 15 kişilik uzman ekip tarafından 20 ekran üzerinden 7/24 sürekli gözlemlenebiliyor. Bu merkez, bir taraftan müşterilere üst düzey hizmet sunulmasına yardımcı olurken diğer yandan da maliyet optimizasyonu kapasitesinin artırılmasını sağlıyor” diyerek sözlerini tamamladı.



Hacı Yusuf ÖZER / LOJİSTİK EKİPMANLAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.