CHEP'in ısıl işleme tabi tutulmuş paletleri yönetmeliğe uyumlu
Yurt dışı sevkiyatlarına yönelik yönetmelik değişti. CHEP, yönetmeliğe uygun paletleriyle Türkiye’deki ihracatçıların yeni uygulamaya hızlı ve kolay bir şekilde geçmelerine olanak tanıyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) paylaştığı verilere göre 2019 yılını 180 milyar doların üzerinde rekor bir ihracatla kapatan Türkiye, bu yılın ilk ayında da 14 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirerek yükselişini sürdürdü. Bu durum, yüzünü yurt dışına çeviren firmaların sayısında da artış yaşanmasını sağladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıklamasına göre, Ocak ayı içerisinde 1.449’u ilk kez olmak üzere toplam 38 bin 165 firma ihracat gerçekleştirdi. Dünyanın 59 ülkesinde paylaşıma ve yeniden kullanıma dayalı iş modeliyle hizmet sunan CHEP, ihracat yapan firmalara önemli bir hatırlatmada bulundu.
“Yeni yönetmeliğe uygun paletlerimizle ihracat yapan firmaların yanındayız”
İhracat işlemlerinde ahşap ambalaj malzemelerinden kaynaklı aksaklıklara dikkat çeken CHEP Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Serhat Enyüce, “Ülkemiz ekonomisinde çok önemli bir paya sahip olan ihracatın gelişmesi hepimizi sevindiren bir gelişme. Ancak özellikle ahşap ambalaj malzemelerden kaynaklı sıkıntılar firmaların maddi kayıp yaşamasına neden olabildiği gibi uluslararası pazarlardaki imajımızı da olumsuz etkileyebiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu doğrultuda hazırladığı ‘Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik’, 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Böylece zararlı organizmaların, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemeler ile taşınmasının ve yayılmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor. CHEP olarak tedarik zincirinde hızlı ve sorunsuz bir geçişe destek vermek üzere tüm hazırlıklarımızı yaptık. Yönetmeliğe uygun ısıl işleme tabi tutulmuş paletlerimizle ihracat yapan tüm firmaların yanındayız” dedi.
İhracatçıların yönetmeliğe uyması önemli!
İlgili yönetmelikteki önemli bir ayrıntıya daha dikkat çeken Enyüce, “Sevkiyatlarında ahşap ambalaj malzemeleri kullanan ihracatçıların ISPM 15 işareti ve izlenebilirlik işaretlemesi taşıyan ahşap ambalaj malzemelerini izin belgeli tedarikçilerden temin etmesi gerekiyor. Bunun yanında, ürünlerin ülkemiz gümrüklerinden çıkışına kadar izlenebilirliğini sağlamak da ihracatçıların sorumluluğunda. Kontrol görevlilerince yapılacak denetim sonucunda, ihracatçıların veya tedarikçilerin yönetmenliğe aykırı işlem uyguladığı tespit edilmesi durumunda il müdürlüğü tarafından idari para cezası uygulanıyor” açıklamasında bulundu.
Isıl işlemli palet siparişleri myCHEP üzerinden alınıyor
Müşterilerine tedarik zinciri faaliyetlerini her aşamada görebilme esnekliği sunup zaman ve enerji tasarrufu sağlamak için myCHEP müşteri portalını oluşturan CHEP, ihracata uygun ısıl işlem görmüş palet siparişlerini de bu portal üzerinden alıyor. Bu tip paletler, her sipariş öncesinde yeniden ısıl işleme tabi tutulduğundan dolayı işletmelerin normal teslimat sürelerine iki gün daha ilave etmeleri gerekiyor.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.