'Çin 15 yılda ABD'yi sollar'
Çin'de otomotiv sektörü ,çevre kirliliği, petrol tüketimi ve ekonominin aşırı ısınması ile ilgili endişelere meydan okuyarak hızla büyümeye devam...
Çin'de otomotiv sektörü ,çevre kirliliği, petrol tüketimi ve ekonominin aşırı ısınması ile ilgili endişelere meydan okuyarak hızla büyümeye devam ediyor. Uluslararası otomotiv devleri ve Çinli şirketler iştah kabartan bu dev Asya ülkesinden daha fazla pay alabilmek için tüm hünerlerini sergilerken, gözlemciler dünyanın ikinci büyük otomotiv pazarına sahip olan Çin'in 15 yıl içinde ABD'yi geride bırakarak bu alanda bir numara olacağına dikkat çekiyor. Otomotiv üreticileri ise ağız birliği yapmış gibi Çin pazarına ilişkin umutlu açıklamalar yapıyor. Geçen yıl Çin pazarında 257 bin adet otomobil satan Japon Honda dün yaptığı açıklamada bu yılki satış rakamının 300 bin adede çıkacağını öngörüyor. İsveçli Volvo da Çin'in beş ile on yıl içinde Çin'in kendisi açısından ikinci büyük pazar haline geleceğini düşünüyor. Bu yıl 200 bin adetlik satış rakamına ulaşan Nissan'ın 2007'deki satış hedefi 300 bin. VW'nin sahip olduğu Skoda da gelecek yıl Çin'de sedan üretmeyi planlıyor.
Kendi evlerinde işgücü kesintisi ve fabrika kapatma gibi büyük çaplı maliyet azaltıcı önlemlere başvuran General Motors (GM), Ford, DaimlerChrysler ve Volkswagen (VW) gibi otomotiv devleri Çin'de yatırımlarını artırıp açtıkları yeni fabrikalarda çalıştırdıkları kalabalık kadrolarla üretime hız veriyorlar.
Başkent Pekin'de cumartesi günü açılan büyük AutoChina Fuarı'nda ABD için üretilen Dodge Jeep ve Chrysler marka otomobilleri sergileyen DaimlerChrysler yetkilileri bu fuarı ellerindeki stokları azaltmak için bir fırsat olarak görüyorlar. Chrysler ayrıca Çin'den otomobil parçaları satın alarak dünya genelindeki operasyonlarındaki kullanmak için çalışma yürütüyor.
Satışları açısından dünyanın ikinci büyük otomotiv şirketi olan Japon Toyota da gelecek yıl satışa sunacağı yeni Corolla sedan modelinin dünya prömiyeri için Pekin'i seçti. Geçmişte bu tür tanıtımlar için Los Angeles ya da Tokyo seçilirdi ancak Çinli otomobil üreticileriyle gerçekleştirdiği üretim ve satış ortaklıklarını kullanarak bu ülkedeki satışlarını önümüzdeki yıl yüzde 30'lık artışla 400 bin adede çıkarmayı hedefleyen Toyota 2010 yılında 1 milyon adet satışla pazar liderliğini ele geçirmek için bu tür değişiklikleri zorunlu görüyor.
Çin'de yılık otomobil satışlarının 2020'de 25 milyon adede yükseleceğini tahmin eden GM, VW ve Toyota, Çin yarışına kuvvetli bir startla başladı ancak pazardaki oyuncuların her gün artması rekabeti zorlaştırıyor. Rekabetin fiyat indirimi ve kârlarda erimeye yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, önümüzdeki yıllarda birleşme ve satın alma faaliyetlerinin hız kazanacağını düşünüyor.
Bu zorlu rekabete karşın otomotiv şirketleri satış artış hızından memnun.
REFERANS
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.