Çin otobüslerinin beyliği bitti
İptal kararının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü, bu araçların özel halk otobüsü olarak kullanımını yasakladı....
İptal kararının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü, bu araçların özel halk otobüsü olarak kullanımını yasakladı. Yasaktan önce İstanbul içinde 6 Jinling otobüs İETT'den aldığı ruhsatla şehir içi hatlarda 2 hafta yolcu taşıdı. Otobüs sahipleri, yasağın kaldırılması için hem TSE'nin başka bir dairesinden 'olumlu' yeni bir yazı aldı hem de otobüsleri seferden men eden İETT aleyhine idare mahkemesine başvurdu.
Özel halk otobüsü sahiplerinin 'kiralık' olarak kullandığı otobüsleri Türkiye'ye İstanbul Motor şirketinin sahibi işadamı Ali Rıza Üstün getirdi. İlk etapta 15 adet ithal edilen Jinling otobüslerin çalışma ruhsatı iptal edilmeseydi, devamı gelecekti. Ancak iptaller yüzünden otobüslerin 3'ü gümrük sahasında kaldı. Gümrükten çekilen 12 otobüsün 6'sını ithalatçı şirket, satış fiyatı olan 121 bin Euro'luk banka kredisiyle çift katlı özel halk otobüsü plakası sahiplerine kullandırdı. 6 plaka sahibi daha kredi için bankaya müracaat etmişti. Ancak otobüslerin seferden men edilmesi, hesapları altüst etti. 2,5 milyon dolarlık 15 otobüs, ithalatçı Ali Rıza Üstün'ün elinde kaldı. Otobüs sahipleri adına banka kredisini ithalatçı şirket ödüyor. Şehir içi hatlarda kullanılan çift katlı otobüslerden yurtiçinde imal edilenler 165 bin Euro, Macar malı olanlar 190-200 bin Euro'dan satılıyor. Jinling'in ithalatçısı Ali Rıza Üstün, "121 bin Euro yerine 140 bin Euro'dan ben bu otobüsü satsaydım, yasak gelmezdi. Çıkarı bozulan baskı gruplarının etkisiyle bu kararlar alındı." iddiasında bulundu.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.