Çin’in devleri Kumport’a talip
Fiba Holding’in iştiraki İstanbul Avcılar ilçesinde yer alan Kumport Limanı’nın satışında son aşamaya gelindi. Çin’in en büyük liman şirketleri China Merchants ve COSCO ile ülkenin en büyük devlet fonu CIC’nin Fiba Holding ile anlaştığı belirtiliyor.
Fiba Holding’in iştiraklerinden Kumport Limanı’nın satışında talipler ve şartlara ilişkin detaylar netleşmeye başladı. Türkiye’nin 3. büyük limanı olan İstanbul’daki Kumport’a China Merchants ile China Ocean Shipping Company (COSCO) Group ve Çin’in en büyük devlet fonu China Investment Corporation’ın (CIC) birlikte talip oldukları öğrenildi. Çinli şirketlerin 3’lü konsorsiyum şeklinde talip oldukları Kumport için Fiba Holding ile anlaşmada sona gelindiği belirtiliyor.
ÖN ALIM HAKKI UMMAN’DA
İşlemin tamamlanması için ise, Kumport’a yüzde 35 hisseyle ortak olan Umman devlet fonunun ön alım hakkı bulunduğu için izin vermesi gerekiyor. Konuya yakın kaynaklar anlaşma ile ilgili detayların yaklaşık bir ay önce Umman devlet fonuna iletildiğini ancak henüz Umman’dan bir yanıt gelmediğini kaydediyor. 2007 yılında özelleştirilen Kumport’un yüzde 65 hissesi Fiba Holding iştiraki Fina Liman Hizmetleri’ne ve yüzde 35’i de Umman Devlet Fonuna ait.
FİBA KÜÇÜK HİSSEYLE KALIYOR
Şu anda prensipte varılan anlaşmaya göre, Çinliler duayen işadamı Hüsnü Özyeğin’in kurucusu olduğu Fiba Holding’in küçük bir hisseyle de olsa Kumport’ta kalmasını istiyor. Umman’lıların da ortak olarak kalacağı limanda çoğunluk hissenin 3 Çinli şirkete geçmesinin söz konusu olacağı ifade ediliyor. Halen yüzde 35’i Umman devlet fonunda olan Kumport hisseleri için Çinlilerin ödeyeceği fiyatın 1.5 milyar dolar civarında olduğu konuşuluyor. Sektör temsilcileri Çinlilerin Akdeniz’de büyük bir limanı almak için çok istekli oldukları bu yüzden de satışta rekor bir fiyatın oluştuğu yorumunu yapıyor.
ÇİN’İN EN BÜYÜKLERİ
Çin’in en büyük devlet kuruluşlarından biri olan Cosco, Yunanistan’ın Pire Limanı’nın da azınlık ortağı. 800’ün üzerinde gemisi bulunan şirket 160 ülkede 1600’den fazla limana taşımacılık yapıyor. Filo büyüklüğü açısından Çin’in en büyüğü olan Cosco alanında dünyanın 5’inci büyük şirketi olarak gösteriliyor.
1872 yılında devlet tarafından kurulan ve deniz taşımacılığında ülkenin en büyük grubu olan China Merchants Grup ise, Çin’in dışa açılma ve batılılaşma hamlesinde önemli bir rol aldı. Grubun, gemi taşımacılığı, liman, tersane işletmeciliği, enerji taşımacılığı, altyapı, bankacılık ve gayrimenkul alanında faaliyetleri bulunuyor. Genel merkezi Hong Kong’ta bulunan şirketin 131 milyar doları aşkın bir büyüklüğü yönetiyor.
CIC’NİN 750 MİLYAR DOLAR BÜYÜKLÜĞÜ VAR
Merkezi Pekin’de bulunan China Investment Corporation (CIC) 2007’de kurulmuş bir devlet fonu. Çin devleti çok uluslu kamuya ait holdinglerin yurtdışındaki yatırımlarını artırması amacıyla kurduğu CIC’nin başlangıçta 200 milyar dolarlık bir sermaye ile kurulan fonun bugün 750 milyar dolarlık bir büyüklüğü olduğu belirtiliyor.
TÜRKİYE’NİN 3. BÜYÜK LİMANI
1994 yılında hizmet vermeye başlayan Kumport Limanı, 2007 yılında Fiba-Turkon ortaklığı tarafından satın alındı. 2008 yılı sonundan itibaren tamamen Fiba Grup iştiraki olarak faaliyetlerine devam eden Kumport, 2007-2013 yılları arasında konteyner iş hacminde yıllık ortalama yüzde 23 büyüdü. Şirketin websitesinde yer alan bilgilere göre 2013 yılında Türkiye konteyner iş hacminin yüzde 16’sını gerçekleştiren Kumport, iş hacmi baz alındığında 1.3 Milyon TEU iş hacmiyle Türkiye’nin 3. büyük limanı konumunda.
(Hülya Güler – Hürriyet)
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.