Çinli otomotivcilerin İzmir ilgisi
Ege Otomotiv Sanayicileri Derneği (EGOD) Genel Sekreteri Kasım Gündüz, Çin'deki bazı otomotiv fabrikalarının, Avrupa pazarına bir...
Ege Otomotiv Sanayicileri Derneği (EGOD) Genel Sekreteri Kasım Gündüz, Çin'deki bazı otomotiv fabrikalarının, Avrupa pazarına bir köprü olarak gördükleri İzmir'de yatırım yapma niyetlerini açıkladıklarını söyledi.
Gündüz, Çin ile bir süredir yürütülen işbirliği çalışmalarında Çinli firmaların İzmir'e yatırım yapma niyetlerini beyan ettiklerini söyledi.
Çin Ticaret Bakanlığı Otomotiv Masası ile yürütülen görüşmelerde, bazı firmaların İzmir'de forkliftten başlayarak iş makineleri ve ticari araç konusunda yatırım yapmayı düşündüğünün belirtildiğini aktaran Gündüz, şunları kaydetti: "Çinli firmalardan gelen talep bizi heyecanlandırdı. Çin, Avrupa pazarına açılmak amacıyla uzun vadeli stratejiler belirliyor. Bu ülkedeki cari fazla nedeniyle devlet dış yatırımları desteklemeye başladı. Çin'deki otomotiv fabrikaları da bir süredir dış yatırım olanaklarını araştırıyordu. İzmir'in Avrupa'ya yakınlığı, İzmir Limanı'nın Uzakdoğu menşeli bir gruba özelleştirilmesi ve son olarak İzmir'in Çinli girişimciler için yatırım yapılabilecek en iyi kentler arasına girmesi, ilgiyi bölgemize çekti."
Türkiye'nin otomotiv yatırımlarını çekebilmek ve dünya devi firmaları ikna etmek için çabaladığı bir dönemde, yatırım talebinin Çin'den gelmesinin büyük bir fırsat olduğuna işaret eden Gündüz, EGOD heyetinin Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenecek bir etkinlikte İzmir'i tanıtacağını ve bu konuda somut görüşmelerin önünü açmaya çalışacağını kaydetti.
SERBEST BÖLGELER
EGOD olarak yatırıma istekli firmalara yardımcı olacaklarını, yerel yöneticiler ve hükümetin de bu konuda desteğini aldıklarını ifade eden Gündüz, şöyle konuştu:
"Çin geçmişte Türk sanayisinin bir tehdidi olarak görülüyordu. Bir kaç sene öncesine kadar bu firmalara kızıyorduk. Ancak gelinen noktada artık bir partner olarak önemli fırsatlar getirecekleri görülüyor. Bölgemizde Ege Serbest Bölgesi ve Menemen Serbest Bölgesi bu ülkeden gelen yatırımcılar için çok cazip. Ayrıca 2010 yılında Türkiye'nin ikinci otomotiv organize sanayi bölgesi de İzmir'de faaliyete geçecek. Otomotiv sektöründe yatırımlar milyar dolarla ifade ediliyor. Yılda 100 bin araçlık kapasitede bir fabrika yan sanayisiyle birlikte 25 bin istihdam demek."
Yatırımın gerçekleşmesi halinde Ege Bölgesi'nde otomotiv yan sanayisinin de önemli bir hareketlilik içine gireceğini savunan Gündüz, Çinli firmalarla kurulacak ortaklıklar ve güç birliklerinin gelecekte ortak bir marka yaratmasının düşünüldüğünü de ifade etti.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.